Ben ik te oud voor skeeleren? Kun je te oud zijn om te skeeleren?

Leeftijd is slechts een cijfer toch? En je ware leeftijd is afhankelijk van hoe je je voelt en kan sterk afwijken van het cijfer dat je leeftijd wettelijk bepaalt.

Iets wat eigenlijk voor iedere skeeleraar geldt is dat het belangrijk is dat je fysiek in staat bent om te skeeleren, hoe oud je dan bent is niet belangrijk.

Dit gezegd hebbende mag je uiteraard niet ontkennen dat het menselijke lichaam verschillende veranderingen ondergaat naarmate je ouder wordt, zoals bijvoorbeeld de botten die naarmate de jaren vorderen brosser worden.

Daarnaast duurt het langer om van een blessure te herstellen wanneer je bijvoorbeeld de 60 bent gepasseerd. Mede daarom doe je er goed aan bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen wanneer je op latere leeftijd nog begint met skeeleren.

Het dragen van een helm en tenminste polsbeschermers moet standaard zijn. Daarnaast zul je waarschijnlijk een iets kleinere kniehoek hebben dan je jongere collega skaters en dit is ook helemaal niet erg.

Hierdoor sta je iets meer rechtop en kun je beter je lichaamsgewicht overbrengen van je ene been op het andere waardoor je beter in balans bent.

Een ander belangrijk aspect van skeeleren is dat je moet leren hoe je het beste kunt vallen om de kans op blessures te verminderen.

Hieronder volgen een aantal tips en tricks om ook op latere leeftijd veilig te kunnen beginnen met skeeleren:

Kun je te oud zijn om te gaan skeeleren?

Begin bij de basis

Ongeacht je leeftijd zijn er drie bepalende factoren die bepalen of je goed kunt skeeleren, namelijk: je algehele conditie en gezondheid, of je goed in balans kunt blijven en of je het zelfvertrouwen hebt om daadwerkelijk meerdere kilometers te kunnen skeeleren.

Je algehele conditie en gezondheid kun je uiteraard ook verbeteren met skeeleren waardoor je uiteindelijk ook minder kans op blessures hebt.

Veel mensen zijn in het begin angstig op skeelers en als dit bij jou ook het geval is bedenk je dan dat het verbeteren van je coördinatie en balans een langzaam proces is en dat je niet in 1 dag van 0 naar 10 kunt gaan.

Pas na verloop van tijd en oefening gaat inline-skaten, zoals skeeleren in het Engels ook wel genoemd wordt, als een tweede natuur voelen.

Vooral wanneer je erg bang bent om te vallen, zeker wanneer je al op leeftijd bent, dan doe je er goed aan een aantal skeelerlessen te volgen.

De mensen die vooral veel risico lopen om blessures op te lopen tijdens het skeeleren zijn mensen die niet fit zijn, kwetsbare botten hebben en erg bang zijn om te vallen.

Een aantal extra uren oefenen kan deze mensen helpen om het benodigde zelfvertrouwen te krijgen en de coördinatie te verbeteren.

Veilig skeeleren in het verkeer

Wanneer je de basis onder de knie hebt en goed vaart kunt maken, in balans kunt blijven en weet hoe je het beste kunt remmen is het belangrijk om je veilig in het verkeer te bewegen.

Wist je overigens dat je als skeeleraar of skater voor de wet gezien wordt als voetganger? Check ook: Rijksoverheid.nl.

Omdat de snelheid van skeeleraars vaak veel hoger ligt dan die van voetgangers heeft de overheid in 2008 een uitzondering gemaakt voor inline-skaters, skateboarders en steppers waardoor zij ook van fietspaden en eventuele rijwegen gebruik mogen maken.

De belangrijkste ‘verkeersregel’ die ik je wil meegeven wanneer je je in het verkeer bevindt is: Gebruik je gezonde Hollandse verstand en maak oogcontact met je medeweggebruikers.

Maak zo veel mogelijk gebruik van fietspaden en geef elkaar de ruimte, ook wanneer er geen fietspad aanwezig is en je op de openbare weg moet skeeleren.

Wellicht overbodig om te vermelden maar probeer ook af en toe even achterom te kijken zodat je weet hoe de verkeerssituatie achter jou eruitziet.

Skeeleren in het verkeer

Verbeter je conditie

Wanneer je algehele conditie te wensen over laat dan doe je er goed aan eerst een beetje fitter te worden voor je gaat inline-skaten.

Deze fysieke training helpt je je spieren en gewrichten op sterkte te brengen en je lichaam voor te bereiden op het weerstaan van valpartijen en ervoor te zorgen dat je minder snel geblesseerd raakt.

Daarnaast kun je (onder begeleiding van een personal trainer) ook in de sportschool met gewichten trainen om sterkere spieren te krijgen.

Zo zul je waarschijnlijk wat gewicht kwijtraken en kun je je goed voorbereiden om de overstap naar skeelers.

Naarmate je ouder wordt zullen je botten kwetsbaarder worden en ben je gevoeliger voor blessures, daarom doe je er goed aan je eerst goed te laten onderzoeken voor je gaat sporten. Dit is nog belangrijker voor vrouwen die in de overgang zijn.

Met skeeleren komt er veel druk op je botten, spieren en gewrichten waardoor je altijd voorzichtig moet zijn.

Concluderend: leeftijd is zeker geen beslissende factor in de keuze of skeeleren de juiste sport voor jou is.

Tegenwoordig kun je wellicht wel tot je zeventigste verjaardag (of zelfs nóg ouder?) prima skeeleren, met name wanneer je goed kunt of kon schaatsen.

Zorg voor de juiste uitrusting

Wanneer je in goede gezondheid verkeert dan hoef je alleen nog je skeelers te pakken en onderbinden en je helm op te zetten en beschermers om te doen en je kunt de deur uit.

Zorg er echter voor je begint voor dat je de juiste uitrusting in huis hebt, zo kan het dragen van een helm het risico op hersenletsel bij een valpartij al met 85% verminderen.

Het is daarnaast belangrijk om ook altijd polsbeschermers te dragen omdat het een natuurlijke reactie van je lichaam is om jezelf met je handen en armen proberen op te vangen wanneer je valt.

Maar het belangrijkste is waarschijnlijk dat je skeelers hebt waar jij je prettig op voelt en die goed rond je voet zitten.

Wil je weten waar je op moet letten bij het kopen van skeelers? Check dan dit artikel waarin ik precies beschrijf hoe je het beste te werk kunt gaan als je skeelers koopt.

Uiteindelijk komt het erop neer dat je zo oud bent als je je voelt en dat je gewoon lekker kunt gaan skeeleren wanneer je hier zin in hebt en je lichaam en het weer het toelaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *