Skeelers kopen voor kinderen, waar moet je op letten?

Skeelers kopen voor kinderenJe wilt skeelers kopen voor je kinderen, waar moet je dan op letten? Welke maat koop je? Ga je voor hele dure skeelers of juist extra goedkope?

Dit zijn allemaal vragen die vaders en moeders van kinderen in de leeftijd van 6 – 12 met skeelerende vriendjes en vriendinnetjes bezighouden.

Je wilt natuurlijk niet dat je over een paar maanden, of zelfs weken, alweer nieuwe skeelers moet halen maar je wilt ook niet een vermogen uitgeven.

Bovendien wil je ze niet te groot kopen omdat je kind er in dat geval niet lekker op zal rijden maar ook zeker niet te klein, want hij of zij groeit er zo uit.

Inhoud

SKEELERS KOPEN VOOR KINDEREN

Skeeleren is bij uitstek een een leuke sport voor kinderen, niet alleen zijn ze lekker in beweging en vermaken ze zich maar het is ook nog eens een prima nieuwe vriendjes en vriendinnetjes te maken en ontwikkelen ze hun communicatievaardigheden.

Daarom ligt het dus erg voor de hand dat jij als ouder van jonge kinderen ooit op een punt komt dat je skeelers moet kopen voor je kinderen en vooral met je kinderen.

Bij het kopen van skeeleren is het vooral belangrijk om je niet te laten leiden door de felle kleuren en leuke plaatjes die erop staan maar vooral te kijken naar de kwaliteit en duurzaamheid.

Dit kun je doen door in de winkel deze skeelers eens flink door je handen te laten gaan maar kun je ook online doen door reviews te lezen zoals die op deze website ook ruimschoots vertegenwoordigd zijn.

Online Skateshop banner

WANNEER BEGINNEN KIDS MET SKEELEREN?

Kinderen skeeleren wedstrijdDe meeste kinderen willen beginnen met skeeleren/inline-skaten als ze 6 – 8 jaar oud zijn als ze andere kinderen op school zien komen op skeelers.

Overigens kunnen kinderen al veel vroeger beginnen met skeeleren, zo zijn er al kids van 3 of 4 jaar oud die hun eerste meters afleggen op skeelers.

Echter zijn dit de uitzonderingen op de regel, lees ook mijn artikel: Wanneer kunnen kinderen beginnen met inline-skaten?

WELKE MAAT SKEELERS KOPEN VOOR KINDEREN?

Ik hoor je denken: “Rond deze leeftijd groeien hun voeten sneller dan mijn haar!” Gelukkig hebben fabrikanten hier een oplossing voor verzonnen.

Om te voorkomen dat kinderen binnen enkele maanden uit hun skeelers groeien heeft men de verstelbare skeeler uitgevonden.

Verstelbare skeelers

Verstelbare skeelersZoals het woord eigenlijk al prijsgeeft zijn verstelbare skeelers – juist – skeelers die je kunt verstellen naar meerdere maten.

In de meeste gevallen kun je ze afstellen in 3 – 5 verschillende schoenmaten waardoor je kinderen minstens 2 jaar van hun skeelers kunnen genieten.

Meestal zit er aan de achterkant van de plastic/kunststof hardboot schoen een knop of een hendel waarmee je plastic delen van de schoen ineen kunt schuiven of juist uitschuiven.

De zachte binnenschoen veert mee en zal zich moeiteloos aanpassen naar de nieuwe pasvorm.

Let op: Zorg ervoor dat je bij het verstellen van de skeelerschoen de schoen weer goed “op slot” zet en een duidelijke “KLIK” hoort! Anders kunnen er zich vreemde en vooral lelijke valpartijen voordoen.

Makkelijk onder te binden?

Naast de verstelbaarheid van de skeelerschoen is het verstandig om erop te letten of de skeelers makkelijk om onder te binden.

Vaak zie je bij skeelers voor kinderen dat er veel gewerkt wordt met buckle sluitingen en klittenband.

Hiermee kunnen kinderen de skeelers ook makkelijk en goed aandoen als jij niet in de buurt bent.

PRIJS-KWALITEITVERHOUDING

Inline-skate voor kinderenSkeelers voor kinderen zijn er in overvloed en ook in veel verschillende prijsklassen maar welke kun je nu het beste nemen?

Persoonlijk zou ik voor mijn kids skeelers kopen tussen ongeveer €50 en €100 waarbij 100 echt het maximum is en een uitzondering zou zijn.

Duurder zou je ze naar mijn mening niet moeten kopen omdat ze er A snel uitgroeien (ondanks dat ze verstelbaar zijn) en B waarschijnlijk niet erg zuinig mee zullen zijn.

Daarnaast is de gedachtegang van een kind erg veranderlijk kunnen ze na 2 keer skeeleren hun interesse in skeeleren volledig zijn verloren.

Goedkoop is vaak duurkoop

Daarentegen zou ik ze ook niet te goedkoop aanschaffen omdat goedkoop dan in veel gevallen duurkoop blijkt te zijn.

Inline-skates die veel goedkoper zijn dan 50 euro zijn in veel gevallen echt bedoeld als speelgoed en steken kwalitatief niet goed in elkaar.

Zo roesten de kogellagers makkelijk vast of breken er makkelijk onderdelen af waardoor ze onbruikbaar worden.

Ook heb ik ooit gezien dat en remblokje niet functioneerde omdat het van té hard en té glad materiaal was gemaakt waardoor het zo over het asfalt gleed zonder af te remmen en laten we eerlijk zijn dit willen we niet voor onze kids.

Persoonlijk zou ik kiezen voor verstelbare skeelers van bekende merken als Powerslide, Nijdam of Cardiff Skates (kom ik zo op terug).

Hieronder zie je enkele voorbeelden van prima verstelbare skeelers voor kinderen tussen €50 en €100.

Online Skateshop banner

CARDIFF SKATES IDEAAL VOOR KINDEREN

Cardiff Skates ideaal voor kinderenToegegeven, ze zijn iets aan de prijs met €79,99 maar de Cardiff Skates zijn ideale inline-skates voor kinderen om het skeeleren op te leren.

Deze skeelers kun je zelfs tot 7 verschillende maten afstellen en kunnen kinderen op hun normale schoenen zo instappen.

Skeeleren met zijwieltjes?!

Dankzij het unieke gepatenteerde ontwerp hebben Cardiff Skates als het ware zijwieltjes die vergelijkbaar zijn met zijwieltjes op een kinderfietsje.

Hierdoor zullen kinderen veel stabieler staan dan op normale skeelers. Dit geldt overigens ook voor volwassenen met de Cardiff Cruiser skates voor volwassenen.

Als je het mij zou vragen wil ik je adviseren iets meer geld te investeren en de Cardiff Cruiser Youth aan te schaffen voor je kind omdat deze gewoon erg goed zijn en je kind hier jaren plezier aan zal beleven.

>> Lees ook mijn uitgebreide review: Review: Cardiff Skates, inline-skaten opnieuw uitgevonden!

KINDEREN LEREN SKEELEREN

Kinderen leren skeelerenJe kunt kinderen het beste leren skeeleren door ze eerst aan de hand te houden en er zelf naast te gaan skeeleren of lopen.

Op deze manier kun je ze optillen als ze hun evenwicht verliezen en dreigen te vallen waarna je ze weer neer kunt zetten als alle wielen weer de goede kant op wijzen.

Ook is het raadzaam als kinderen eerst in het gras met skeelers aan gaan “lopen” om te wennen aan gevoel van skeelers aan de voeten. Doe dit overigens wel in droog gras om de lagers niet te vernielen, maar dat spreekt voor zich.

Remmen op skeelers

Als je kind de basistechniek goed onder de knie heeft is het natuurlijk ook extreem belangrijk dat ze goed leren remmen.

Oefen dit ook nadrukkelijk met je kind. Dit doe je met het remblokje als volgt:

 1. Maak vaart en rol rechtuit
 2. Rol met beide benen naast elkaar en met licht gebogen knieën
 3. Breng je rembeen naar voren
 4. Zorg ervoor dat je je lichaamsgewicht op je andere been houdt
 5. Til je tenen van je rembeen van de grond en strek je been waardoor de achterkant van je skeeler met het remblokje de grond raakt
 6. Als je afgeremd bent druk je de tenen van je rembeen weer naar de grond en breng je je benen weer bij elkaar

LAAT JE KINDEREN ALTIJD GOEDE BESCHERMERS DRAGEN

Skeelerhelm voor kinderenHet dragen van een goede skeelerhelm (of fietshelm) is een absolute must en uiteraard in het bijzonder bij kinderen.

Ook al vinden ze het niet altijd even stoer om een helm op te doen moet je er toch niet aan denken wat er kan gebeuren als je kind keihard met zijn of haar hoofdje op het asfalt klapt.

Bij alle officiële activiteiten die onder de vlag vallen van de KNSB (toertochten, wedstrijden maar ook trainingen van elke skeelerclub) is het dragen van een skeelerhelm ook verplicht.

Om het belang van het dragen van een helm tijdens het skeeleren extra te benadrukken kan ik je vertellen dat je 85% minder kans op hersenletsel hebt als je een skeelerhelm draagt tijdens een valpartij.

Knie- elleboog en polsbeschermers

Hoewel het altijd aan te raden is om zowel kniebeschermers als elleboogbeschermers te dragen vind ik deze niet een absolute must.

Ja, absoluut veiligheid staat voor alles maar je kind moet zich ook vrijuit kunnen bewegen en lekker kunnen skeeleren.

Polsbeschermers daarentegen vind ik persoonlijk wel een absolute must bij kinderen maar ook bij mezelf trouwens.

Als je valt, of aanvoelt dat je bijna gaat vallen, is een natuurlijke reactie van je lichaam om deze klap op te willen vangen met je handen.

In 90% van alle valpartijen zullen jij en je kinderen onbewust de armen naar voren bewegen om de val op te vangen.

Hierbij kom je vrijwel altijd op je pols terecht en het is juist daar waar goede polsbeschermers het verschil maken.

Deze hebben op de binnenkant van de pols namelijk een hard stuk plastic of kunststof waardoor je je pols (bijna) niet kunt breken.

Draag dus ook zelf altijd een skeelerhelm en polsbeschermers maar geef hierin ook het goede voorbeeld aan je kinderen en laat hen ook altijd deze beschermers dragen.

Online Skateshop banner

LET HIER OP ALS JE SKEELERS KOOPT VOOR KINDEREN

Samenvattend zijn dit de concrete dingen waar je op moet letten als je skeelers koopt voor je kinderen:

 • Kwaliteit van het materiaal en stevigheid van de skeelerschoen
 • Verstelbaar in verschillende maten
 • Zijn ze makkelijk onder te binden
 • Prijs-kwaliteitverhouding (tussen €50 en €100 is meestal ideaal)
 • Lees online reviews of laat je informeren in de winkel
 • Schaf ook meteen een skeelerhelm en polsbeschermers aan voor je kind
 • Last but not least, vindt je kind de skeelers mooi

Dit was ‘m dan, mijn ultieme stappenplan en aandachtspunten waarop je moet letten als je skeelers koopt voor kinderen.

Laat het even weten in de reacties hieronder hoe jij te werk bent gegaan en welke skeelers je uiteindelijk hebt gekocht voor je kids en wellicht nog belangrijker, hoe deze bevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *