Wanneer kunnen kinderen beginnen met inline-skaten?

Wanneer kunnen kinderen beginnen met inline-skaten?Veel ouders denken dat kinderen pas kunnen beginnen met inline-skaten als ze zo’n 10 jaar oud zijn.

Echter hoeft dit niet per se het geval te zijn en kunnen ook jongere kids prima hun eerste rolletjes op inline-skates/skeelers zetten vanaf 3 – 4 jaar.

Elke vorm van roller sports (skeeleren / skates / rolschaatsen) kan ook voor jongere kinderen voor veel plezier zorgen en een goede sportieve en sociale activiteit zijn.

Is je kind klaar om te gaan inline-skaten?

Een eerste vereiste voor inline-skaten is balans, kracht en het inschattingsvermogen om obstakels te ontwijken en veel jonge kinderen hebben deze behendigheid nog niet.

Het is daarom verstandig om voor je je kind op skeelers zet de volgende punten voor jezelf af te vinken.

 • Heeft je kind genoeg kracht en uithoudingsvermogen?
 • Is hij of zij goed in balans bij andere (sport)activiteiten?
 • Hoe goed is de coördinatie van je kind?
 • Kan hij/zij zich goed concentreren?
 • Is je kind zich al voldoende bewust van veiligheid en andere personen/objecten om zich heen?

Het belangrijkste is denk ik om gewoon je gevoel te volgen. Jij kent je kind als ouder het beste en kunt denk ik prima bepalen wanneer je je kind voor het eerst op skates zet.

Voor sommige ouders, vaak zelf ook grote schaats- en skeelerfanaten, kan dit al zijn vlak nadat de kinderen goed kunnen lopen.

Kinderen van zelfs drie jaar of nog ietsje jonger kunnen al klaar zijn om te gaan skeeleren, of tenminste iets wat daarop lijkt :), want het is natuurlijk niet erg dat deze “youngsters” meer zullen “lopen” op de skeelers dan rollen.

Ook bij inline-skaten geldt: “Jong geleerd is oud gedaan,” want bijna alle grote skeelerkampioenen zijn begonnen als kleuters en zijn letterlijk opgegroeid op skeelers.

Beginnen met skeelerlessen

Kinderen krijgen skeelerlesHet aantal skeeleraars in Nederland groeit snel en dit is natuurlijk in een stroomversnelling geraakt door de recente successen van de gebroeders Mulder en Manon Kamminga en vele anderen.

Als je ziet dat je kind al op jonge leeftijd veel plezier beleeft aan inline-skaten en de droom heeft later ook een groot skeelerkampioen te worden dan is het verstandig om ze al vroeg aan te melden bij een skeelerclub.

Hier kunnen zelfs kinderen van 4 jaar oud al gerichte trainingen krijgen van erkende skeelertrainers.

Uiteraard moet je hierbij niet denken aan strenge techniektrainingen, maar korte groepstrainingen van ongeveer 15 minuten waarin je kind spelenderwijs een aantal aandachtspunten zal leren.

Omdat de motoriek, coördinatie en concentratie van deze kleuters nog niet volledig zijn ontwikkeld zullen de daadwerkelijke trainingen niet langer duren dan een kwartier en zal er voor en na deze korte training vooral aandacht zijn voor spelletjes, plezier en andere gekkigheid op wielen.

Kinderen vanaf 6 jaar zijn zeker oud genoeg om te beginnen met skeeleren en als ze dit willen is het dan zeker aan te raden een proefles te nemen bij een skeelerclub.

Op dit moment zijn er in Nederland naar schatting ongeveer een half miljoen actieve skaters/skeeleraars, waarvan slechts ongeveer 35.000 ook daadwerkelijk geregistreerd zijn bij de KNSB en zijn aangesloten bij een skeelerclub.

Inline-skaten als voorbereiding op schaatsen

Inline-skatesVeel schaatsfamilies zetten hun kinderen al op jonge leeftijd eerst op inline-skates in de zomer als het lekker warm is ter voorbereiding op het winterseizoen.

Naast dat het in de lente en zomer warmer is voorkom je op deze manier dat je kind vaak zal vallen op het ijs, waardoor hij of zij zich kan snijden aan de schaatsen.

Als ze dus eenmaal goed kunnen skeeleren kunnen ze makkelijker in de winter de schaatsen onderbinden (de Zandstra Easy Glider is naar mijn mening de beste keuze voor kinderschaatsen).

Skeelers kopen voor kinderen

Als je besluit dat inline-skaten, of skeeleren in de volksmond, een reguliere familieactiviteit moet gaan worden is het belangrijk om de juiste skeelers te kopen voor je kids.

Let hierbij vooral op: stevigheid van de schoen, duurzaamheid van het materiaal, kwaliteit van de wielen en lagers.

Maar misschien het allerbelangrijkste, kunnen deze skates meegroeien met je kind? Huh, meegroeien met mijn kind, hoe dan?

Veel skates kunnen tegenwoordig versteld worden in meerdere maten waardoor de voeten van je kind dus kunnen groeien en de inline-skates tot een aantal maten groter gemaakt kunnen worden.

De beste skates voor kinderen?

Cardiff Skates voor kinderenWat zijn nu de beste inline-skates voor kinderen? Persoonlijk denk ik dat de Cardiff Skates de perfecte skates zijn voor kinderen om op te beginnen (overigens geldt dit ook voor volwassenen).

Deze innovatieve skates hebben een uniek ontwerp en 1 wiel aan de voorkant en 2 wielen aan de achterkant van de skate, waardoor je veel beter in balans bent.

Daarnaast hebben deze Cardiff Skates een verrassend innovatief en goed remsysteem met het kleinere achterste wiel waardoor je makkelijk tot stilstand kunt komen.

Echter ik heb het grootste “selling point”, naast de extreem goede prijs kwaliteitverhouding, voor het laatst bewaard, want deze skates kun je tot ongeveer 7 schoenmaten verstellen.

Door het makkelijke in- en uitstapsysteem kun je op je gewone schoenen erg gemakkelijk deze skates onderbinden en kunnen ze letterlijk jaren met je kind meegroeien.

In het kort komt het erop neer dat je deze Cardiff Skates eerder volledig hebt versleten dan dat deze niet meer zullen passen. Neem hier een kijkje voor een volledige review van de Cardiff Skates, of klik hieronder om ze meteen aan te schaffen via Bol.com.

Laat je kinderen altijd beschermers dragen!

Meisje met skeelerhelmIk kan het niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om de juiste bescherming te dragen tijdens het skeeleren.

Uiteraard geldt dit niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de ouders, maar omdat kinderen vaak nog niet zo goed in balans zijn dan volwassenen is dit voor kinderen nog belangrijker.

Laat je kind altijd een skeelerhelm of eventueel een fietshelm dragen tijdens het skaten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het dragen van een skeelerhelm de kans op hersenletsel met 85% vermindert!

Echter is voor kinderen het dragen van goede knie, elleboog-  en polsbeschermers ook erg belangrijk om botbreuken en bijkomende tranen te voorkomen.

Hoe oud was jij toen je begon met skeeleren?

Hoe oud was jij toen je begon met skeeleren? Laat het me weten in de reacties hieronder.

Van mezelf weet ik nog dat ik in de schuur een paar rolschaatsen vond toen ik ongeveer 5 of 6 jaar was.

Ik was meteen verkocht en was niet meer van deze vierwielers af te slaan en al snel kreeg ik van mijn ouders mijn eerste inline-skates.

Helaas was de kwaliteit van deze goedkope skates toen nog niet zo goed als deze nu is, dus hebben er nog vele setjes skeelers de revue gepasseerd en skeeler ik vandaag de dag op mijn Powerslide R2 skeelers.

2 gedachten over “Wanneer kunnen kinderen beginnen met inline-skaten?

 1. Denise

  Het is vreselijk moeilijk een kind alleen de weg op. Waar kan ik hierover advies inwinnen met het vele aanbod dat er is?

 2. Joe

  Ik had skeelers gekocht voor mijn dochter van net 4. Ik was er nog niet aan toegekomen dit met haar te oefenen. Opeens bleek dat zij stiekem deze skeelers had aangetrokken toen ik lag te slapen. Ze kwam vandaag opeens mijn slaapkamer in geskeelerd. Ze heeft zichzelf op de één of andere manier leren skeeleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *