Rolschaatsen

RolschaatsenRolschaatsen zijn schoenen met wielen waarmee je jezelf voort kunt bewegen door de schaatsbeweging te maken.

Sommige mensen zien het inline-skaten, of skeeleren, zoals we dat nu kennen als onderdeel van het rolschaatsen, terwijl anderen het als twee volledig verschillende sporten beschouwen.

Een kenmerkend onderdeel van rolschaatsen is dat ze twee wielen voor en twee wielen achter hebben.

Dit in tegenstelling tot de inline-skates die de wielen, zoals het woord ‘inline’ al zegt, in één lijn recht achter elkaar hebben.

Kenmerken van rolschaatsen

Rolschaatsen hebben een schoen van (zacht) leer die veel minder stevig is dan een skeelerschoen, dit is niet erg omdat de wielen naast elkaar meer steun geven dan achter elkaar.

Naast het feit dat de wielen naast elkaar zitten hebben rolschaatsen nog een kenmerkend onderdeel, namelijk de remblok zit op de voorkant van het frame.

Om te remmen kan de rolschaatser zijn achterste been naar voren kantelen, waardoor de remblok de grond raakt en hij of zij zal afremmen.

Geschiedenis van rolschaatsen

James Leonard PlimptonIn 1863 werd de rolschaats met twee wielen voor en twee wielen achter geïntroduceerd door de Amerikaanse uitvinder James Leonard Plimpton, die er ook meteen patent op nam.

Het is echter sterk te betwijfelen of Plimpton echt de eerste was die rolschaatsen had gemaakt, omdat er in Londen in 1824 al een overdekte rolschaatsbaan was.

Maar omdat James Plimpton echter het patent op de rolschaats heeft aangevraagd wordt hij toch erkend als de uitvinder ervan.

In 1870 opende Plimpton een fabriek om zijn rolschaatsen te produceren en kort daarna opende hij ook een aantal rolschaatsbanen in de Verenigde Staten.

James Plimpton was ook de oprichter van de New York Rolschaatsvereniging, waarmee hij wedstrijden organiseerde in verschillende Amerikaanse steden.

Wielen naast elkaar om ongelukken te voorkomen

De grootste reden om de wielen naast elkaar te monteren in plaats van achter elkaar waren de vele ongelukken die gebeuren op de inliners.

Met deze vroegere skeelers kon men bijna niet sturen, maar dankzij het nieuwe design en  de revolutionaire veerconstructie in Plimpton’s rolschaatsen kon men makkelijker bochten rijden.

De rolschaatssport was aan het einde van de 19e eeuw uitermate populair, echter door de uitvinding van de fiets verdween het enthousiasme bij velen.

Rollerdisco

Roller Derby NederlandIn de jaren ’70, “de seventies”, maakte het rolschaatsen zijn grote comeback de opkomst van disco muziek en de film ‘Saturday Night Fever’ met John Travolta en de komst van Polyurethaan wielen.

Plotseling schoten de rolschaatsbanen als paddenstoelen uit de grond in de V.S. en kon men onder het genot van disco muziek en lichten rondjes rolschaatsen.

Tegenwoordig is rolschaatsen in een hal nog steeds een populaire activiteit om met familie en vrienden te ondernemen.

In de grote steden in Nederland worden tegenwoordig ook rollerdisco’s georganiseerd, Google maar eens dan zul je het vast en zeker vinden!

Roller Derby

De roller derby is een populaire contactsport in Amerika die op rolschaatsen en op een ovale baan wordt verreden.

Twee teams strijden tegen elkaar en verzamelen in verschillende periodes punten. De deelnemers mogen hun tegenstanders tijdens de race hinderen.

Het team dat aan het einde van de wedstrijd (meestal 60 minuten) de meeste punten heeft verzameld wint de roller derby.

Nederlandse rolschaatsverenigingen

Rolschaatsen remmenIn Nederland zijn er ongeveer 10 rolschaatsverenigingen die zijn aangesloten bij de Nederlandse Rolschaats en Bandy Bond (NRBB).

Er worden jaarlijks verschillende wedstrijden georganiseerd in onder andere de disciplines: kunstrijden, showrijden, dansen en formatierijden.

In Nederland wordt ook door een handjevol clubs rolhockey gespeeld op rolschaatsen. Rolhockey is vergelijkbaar met ijshockey, maar dan op rolschaatsen natuurlijk.

Rolhockey wordt in Nederland op het hoogste niveau gespeeld in een gecombineerde Bene League competitie met onze Belgische zuiderburen.