REVIEW: Zandstra Easy Glider, De beste schaatsen voor kinderen

De Easy Glider van Zandstra is eigenlijk de verbeterde en moderne versie van de klassieke Friese doorloper, of houtjes.

Hierdoor zijn deze click ’n go onderbindschaatsen ideaal voor kinderen die voor het eerst schaatsen, maar wist je dat er ook grotere versies verkrijgbaar zijn voor volwassenen?

Inhoud

ZANDSTRA EASY GLIDER VERVANGER FRIESE DOORLOPER?

Zandstra Easy GliderWie is er niet groot geworden met op de traditionele houtjes die natuurlijk veel te strak (volgens jou zelf) werden ondergebonden door je vader.

Daar ging je dan al krabbelend achter je stoeltje met vallen en opstaan op de sloot naast huis zette je je eerste streken op het ijs.

Of ben jij al van de generatie dat je deze klassieke houten schaatsen niet meer hebt gekend en op deze zwart-rood-gele schaats bent begonnen.

WAAROM KUNNEN KINDEREN NIET METEEN OP NOREN BEGINNEN?

Voordat je goed op noren, om maar te zwijgen van klapschaatsen, uit de voeten kunt zul je de basistechniek van het schaatsen goed onder de knie moeten hebben.

Dit komt vooral door de rijhoogte, want op noren en vooral bij klappers sta je al snel ongeveer 5, 6 of zelfs 7 centimeters boven het ijs en dit is natuurlijk erg onstabiel voor de enkeltjes van jouw kids.

Op de Easy Gliders van Zandstra is de rijhoogte ongeveer 3 cm wat dus ongeveer de helft van doorsnee noren is. Hierdoor komen kinderen veel lager op het ijs te staan en is de belasting voor de enkels veel minder.

Schaatsen in klederdracht 1938Schaatsen op houtjes en in klederdracht 1938

SCHOENEN IN DE EASY GLIDERS

Het is overigens wel belangrijk om goede stevige en strakke schoenen te dragen in de Easy Gliders, anders kunnen kinderen erg heen en weer gaan glijden in de schoenen zelf en maakt het dus niet uit hoe strak de schaatsen onder worden gebonden.

Hierbij is het dragen van goede laarzen een echte aanrader omdat deze hoog om de enkels zitten en dus ook daar stevigheid kunnen bieden.

Het dragen van snowboots is dan trouwens weer een echte afrader, kids kunnen hierin goed heen en weer glijden waardoor ze al scheef in de snowboots komen te staan en dus eigenlijk op de zijkanten van de boots gaan lopen.

Dit is dus echt een kwestie van zelf uitproberen welke schoen voor jouw kinderen, of voor jezelf, het beste zitten en genoeg stevigheid bieden waardoor goed in balans bent op het ijs.

MAKKELIJK ONDERBINDEN DOOR SNELSLUITINGEN

De Easy Glider is extreem makkelijk onder te binden door middel van de snelsluitingen en kunnen eenvoudig weer losgemaakt worden door het klipje op de sluitingen in te drukken.

Wees wel voorzichtig met deze snelsluitingen omdat deze net als bij skeelers een zwakker punt kan zijn en je deze kapot kunt trekken als je er teveel kracht op uitoefent.

KINDEREN LEREN SCHAATSEN

Kinderen leren schaatsenVanaf ongeveer 4 jaar kunnen kinderen voorzichtig beginnen met schaatsen of iets wat erop lijkt, want het begint meestal met een beetje schuifelen en half lopen over het ijs.

Aan de hand van een volwassene een beetje geduwd, getrokken en in balans gehouden worden, waardoor ze (meestal) vanzelf de schaatsbeweging gaan maken.

Dit kan natuurlijk ook door een stoeltje op het ijs te zetten waaraan hij of zij zich in balans kan houden.

Let op: Zorg ervoor dat je kind zich vooral de eerste paar keren niet bezeerd, want dan zullen ze misschien nooit terug willen keren naar de ijsbaan.

EASY GLIDER ASSIST, ZIJWIELTJES VOOR SCHAATSEN

Easy Glider AssistOm kinderen tijdens hun eerste avonturen op het gladde ijs nog een beetje meer ondersteuning te kunnen geven is de Easy Glider Assist gemaakt.

De Assist is een metalen plaatje die over het midden van de Easy Glider kan worden bevestigd, waardoor de schaats ineens uit 3 ijzers bestaat.

Het principe van de Easy Glider is erg simpel en te vergelijken met zijwieltjes op kinderfietsen.

Met simpele maar uiterst effectieve hulpmidden heb je niet langer 1 ijzer, maar 3 ijzers, waarvan de buitenste 2 ijzers net iets hoger boven het ijs zweven.

Wanneer je echter scheef dreigt te gaan, of zelfs dreigt te vallen, dan kan de Assist je opvangen en ervoor zorgen dat je toch kan blijven staan.

Uiteraard kun je ook met de Easy Glider Assist vallen, maar kinderen zullen veel meer balans voelen en zich waarschijnlijker zekerder voelen op het ijs, waardoor het leren schaatsen weer makkelijker gaat.

IJS IS NET BETON, DUS HELMPJE OP

Schaatshelmen voor kidsOveral waar je gaat schaatsen zie je dat een schaatshelm steeds normaler wordt. Persoonlijk vind ik dit een uitstekende ontwikkeling, omdat ijs net zo hard als beton is als je op je hoofd valt en dan kan de schade niet te overzien zijn.

Daarom wil ik iedereen aanraden, in het bijzonder kinderen, om altijd een helm te dragen tijdens het schaatsen.

Nu hoor ik u al denken, wat gaat dit allemaal wel niet kosten? Nou dit hoeft helemaal niet veel te kosten. Een fiets- of skeelerhelm kan net zo goed ook als schaatshelm gebruikt worden en deze zijn over het algemeen niet heel erg duur.

Uiteraard zijn er ook speciale schaatshelmen op de markt met allemaal extra’s, maar voor een kind dat net leert schaatsen is deze helm van Yepp bijvoorbeeld al prima! En hij kost nog niet eens twee tientjes.

Overigens denk ik persoonlijk dat het ook niet meer heel lang duurt voordat er een helmplicht komt bij wedstrijdschaatsers, zoals nu al het geval is bij de Mass Start en de Marathon.

Vooral tijdens de sprintnummers kunnen de snelheden oplopen tot boven de 60 km/u en dan komt het ijs en de boarding toch wel erg hard aan bij een valpartij.

WANNEER OVERSTAPPEN OP KLAPSCHAATSEN

Sven Kramer 2007En dan nu de hamvraag, wanneer ben je nu uitgeleerd op je Easy Gliders en wordt het tijd om over te stappen op gewone noren of klapschaatsen.

Ik zou iedereen aanraden om sowieso te wachten tot het kind op zijn minst 10 jaar oud is, omdat hij of zij pas dan sterk genoeg in de enkels is om de schaatsbeweging überhaupt goed uit te voeren op klapschaatsen.

Een goede tussenoplossing kan bijvoorbeeld de Combi Noren van Viking zijn waarbij een extra stevige (plastic) schoen, zoals we deze kennen uit het inline-skaten, is gemonteerd op een klaponderstel.

Uiteraard gaat dit niet op als jouw kind een extreem groot talent à la Sven Kramer, dan moet je ervoor zorgen dat hij of zij zich zo snel mogelijk aansluit bij een schaatsvereniging en op klapschaatsen gaat rijden.

ZANDSTRA

Schaatsfabrikant Zandstra werd in 1825 opgericht en is gevestigd in het Friese Joure. Rond 1980 kwam Zandstra met skates met 5 wielen op de markt en verzon hiervoor de naam “skeelers”.

Tegenwoordig geniet het merk de meeste bekendheid als fabrikant van, inderdaad, de Easy Glider, waarop menig kind heeft leren schaatsen.

FRIESE DOORLOPER (HOUTJES)

Friese doorloper / houtjesDe Zandstra Easy Glider wordt door velen gezien als de moderne versie en de vervanger van de klassieke Friese doorloper.

De Friese doorloper, ook wel houtjes genoemd, zijn houten schaatsen die door middel van leertjes en veters onder de voet gebonden kan worden.

De eerste Friese doorlopers werden al rond 1875 ontwikkeld en waren een doorontwikkeling op de tot dan toe gangbare houten schaatsen.

EINDOORDEEL

Zandstra Easy Gliders kopenDe Easy Glider van Zandstra is dé ideale schaats voor kinderen om te leren schaatsen, dit komt vooral door de lage rijhoogte en het gemak van onderbinden.

Voor de allerkleinsten onder ons is de Easy Glider Assist ontwikkeld om nog meer stevigheid en balans te bieden wanneer kinderen voor het eerst proberen te schaatsen.

Hieronder som ik nog een aantal plus- en minpunten op om je een goed overzicht te geven waarom ik zo’n grote fan ben van de Easy Glider voor onze jongste schaatsertjes.

Pluspunten:

 • + Makkelijk onderbinden met de moderne sluitingen
 • + Lage rijhoogte boven het ijs
 • + Ze gaan lang mee, Easy Glider past op meerdere maten
 • + Extra balans dankzij de Easy Glider Assist
 • + Goedkoop in aanschaf
 • + Ze zijn uiterst duurzaam en gaan dus generaties mee

Minpunten:

 • Achterzijde is voor sommige kinderen te laag waardoor ze uit de schaats schieten
 • Kinderen hebben moeite de schaatsen zelf strak genoeg onder te binden

Al met al zijn er maar weinig minpunten aan de Easy Glider te vinden, daarom zou ik ook elke ouder aanraden Easy Gliders te kopen voor de kinderen.

ZANDSTRA EASY GLIDERS KOPEN?

Summary
Review Date
Reviewed Item
Zandstra Easy Glider
Author Rating
51star1star1star1star1star

1 gedachte over “REVIEW: Zandstra Easy Glider, De beste schaatsen voor kinderen

 1. Piet de Jong

  Ik heb een vraagje, wij hebben hier easygliders, 2 paar. Bij beide paren zijn de ijzers ietwat krom, nu vraag ik me af of dit altijd zo is. Of dat die van ons gewoon kapot zijn. ? Mijn noren zijn in verhouding veel rechter, hebben natuurlijk ook wat meer gekost.. Heeft een ietwat kromme schaats veel effect op het schaatsen?? Kinderen moeten het nog leren, maar materiaal moet het niet aan liggen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *