Hardheid van skeeler wielen uitgelegd: Welke hardheid past bij jou?

Om met plezier te kunnen skeeleren is het bijzonder belangrijk dat je de juiste wielen kiest die goed aansluiten bij jouw behoefte.

Denk met name aan de grootte van de wielen, het merk en de prijs- kwaliteitverhouding. Maar wellicht belangrijker nog is hoe hard de wielen zijn, immers de hardheid kan allesbepalend zijn voor je skeelerervaring.

In principe is het wiel immers het enige deel wat je met het wegdek verbindt, beter gezegd een klein deel van het wiel raakt het asfalt.

Kies je te harde wielen terwijl je een beginnende skater bent dan rol je voor je gevoel te snel, heb je het idee of je tanden uit je gebit rammelen en zul je overall een vervelende rit hebben. Met name wanneer je vaak op slecht wegdek skeelert.

Installeer je daarentegen als zeer wedstrijdskeeleraar te zachte wielen in je frames dan zul je merken dat je het tempo niet bij kunt benen en simpelweg te langzaam bent.

Hardheid van skeeler wielen uitgelegd: Welke hardheid past bij jou?

Belangrijkste karakteristieken van een skeeler wiel

Zoals gezegd is het erg belangrijk dat je de juiste wielen of skeelers / inline-skates kiest voor jouw niveau.

Om dit te kunnen bepalen moeten we eerste weten wat de belangrijkste karakteristieken van skeeler wielen zijn:

Diameter: Uiteraard is de grootte, oftewel diameter, een van de belangrijkste karakteristieken van je wiel.

Bij skeeler wielen wordt de diameter weergegeven in millimeter (mm) en dit bepaalt mede hoeveel wielen je in je frame kunt monteren.

De meest voorkomende diameters van inline-skate wielen zijn: 84mm, 90mm, 100mm, 110mm en 125 millimeter (vooral voor gevorderde skeeleraars).

Profiel: Een andere belangrijke eigenschap is het profiel van de wielen omdat dit bepaalt hoe je het wegdek raakt en rolt.

Zo zullen de wielen van urban skaters veelal platter zijn om tricks te kunnen uitvoeren en te sliden.

De wielen van fitness skaters zijn al iets meer rond en de wielen van wedstrijdskeeleraars zijn meer puntig (kogelvormig) omdat zij vaak scherp moeten sturen en ook over de buitenkant afzetten (double push).

Hardheid: De hardheid van skeeler wielen wordt weergegeven met een getal gevolgd door de letter’A’.

De officiële benaming hiervoor is ‘Durometer’ of ‘Shore A meter’ en wordt gebruikt om de hardheid van polymeren, plastic en rubber aan te duiden.

Hardheid van skeeler wielen

Hoewel de grootte van je wielen in veel gevallen afhangt van het frame kun je de hardheid van je wielen in de meeste gevallen wél zelf bepalen.

De hardheid van skeeler wielen vind je gebruikelijk op de wielen zelf of op de verpakking en wordt weergegeven met een getal gevolgd door de letter ‘A’.

Des te hoger het A-getal is des te harder zijn de wielen.

Harde wielen slijten en beschadigen minder snel waardoor ze langer meegaan, daarentegen bieden harde wielen minder grip.

Dit heeft vooral te maken met het feit dat er minder raakoppervlak met het wegdek is en simpelweg minder goed “kleven” aan de ondergrond.

Echter omdat harde wielen minder demping bieden geven ze meer “roll” waardoor je sneller kunt skeeleren (mits de ondergrond vlak is).

Keerzijde hiervan is dat harde wielen minder comfortabel zijn dan zachte wielen, vergelijk het maar met een auto zonder veren of schokdempers.

Zoals gezegd biedt een zachter wiel meer grip en kun je beter uit de voeten of oneffen terrein.

Andere factoren:

Toch is het verstandig niet enkel en alleen naar het A-getal te kijken er zijn namelijk ook nog tal van andere factoren die mede bepalen hoe een skeeler wiel zich gedraagt, zoals:

  • De exacte compound van het polyurethaan waar de wielen van gemaakt zijn.
  • Vorm van het wiel.
  • De vorm en structuur van de wielkern.
  • Welke lagers en spacers je in het wiel bevestigd.

Zo kunnen bijvoorbeeld twee wielen afkomstig van hetzelfde bedrijf met dezelfde hardheid verschillend aanvoelen wanneer ze een iets andere wielkern of profiel hebben.

Welke hardheid past bij jou?

Maar hoe kies je nou de juiste hardheid tussen al deze opties?

  • 82A of lager: Dit zijn relatief erg zachte wielen en zijn vooral geschikt voor beginnende inline-skaters en kinderen.
  • 82A t/m 85A: Dit is de meest voorkomende hardheid voor skeeler wielen omdat deze wielen op alle gebieden goed scoren, zo hebben ze een gemiddelde slijtage, gemiddelde grip, gemiddeld comfort en rollen ze goed.
  • 86A en hoger: Deze harde wielen worden vooral gebruikt door gevorderde en wedstrijdskeeleraars omdat ze super snel zijn en minder snel slijten. Daarnaast worden deze harde wielen gebruikt door stuntskaters die veel springen, grinden en sliden.

Matter skeeler wiel F-schaal

De F-schaal

Net wanneer je denkt dat het niet nog ingewikkelder kan worden blijken sommige fabrikanten van skeeler wielen een eigen schaal om de hardheid van hun wielen aan te duiden te hanteren.

De bekendste zijn de wielen van het merk Matter welke worden beoordeel met de F-schaal. Deze ‘F’ staat voor footprint en des te lager het getal na de F des te harder het wiel.

De F-schaal loopt van F2 => F1 => F0.

Matter heeft deze F-schaal geïntroduceerd omdat zij vonden dat het bijzonder lastig was om de best hardheid van een inline-skate wiel onder wisselende omstandigheden te bepalen met alleen de A-schaal.

Conclusie

Wanneer je nieuwe wielen of volledig nieuwe skeelers koopt wees je dan bewust van je eigen niveau, techniek, hoe je remt, lichaamsgewicht en ondergrond om de juiste keuze te maken.

Neem bijvoorbeeld je oude wielen als uitgangspunt en bepaal voor jezelf of deze wielen de grip hadden die je nodig had en hoe de slijtage was.

Welke wielen en welke hardheid je ook kiest met een gemiddelde hardheid van 82A t/m 85A zit je vrijwel altijd goed voor zowel beginnende als gevorderde skeeleraar.

2 gedachten over “Hardheid van skeeler wielen uitgelegd: Welke hardheid past bij jou?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *