Spacers

Tussen de lagers van je skeelers bevindt zich een spacer, een lager spacer is een metalen cylinder die de lagers op hun plek houden en meedraait op de as.

Spacer betekent letterlijk afstandhouder en dit is precies wat het doet, namelijk de ruimte tussen beide lagers bezetten.

Skeelers en inline-skates maken in de meeste gevallen gebruik van asjes met een diameter van 8mm, er zijn echter ook skates die gebruik maken van 6mm assen let hier dus goed op als je spacers koopt.

Spacers hebben gebruikelijk een breedte van ongeveer 10mm en een kleine ring om hem beter op z’n plaats te houden en ervoor te zorgen dat het asje er eenvoudig doorheen gaat.

Spacer inline-skates skeelers

Je spacer installeren

Het is bijzonder makkelijk om de spacers in de wielen te installeren.

Het eerste wat je doet is de lager stevig in het hart van het wiel te drukken.

Hierna draai je het wiel en laat je de spacer op de binnenkant van de net bevestigde lager zakken.

Vervolgens is het zaak om de tweede lager stevig in het wiel te drukken.

Nu is het zaak om het wiel even heen-en-weer te bewegen ‘schudden’ om erachter te komen of je de spacer goed hebt geïnstalleerd.

Hoor je deze namelijk ‘rammelen’ dan heb je of de lagers niet goed genoeg op de spacer gedrukt of een te smalle spacer.

Skeeler spacer installeren

Weetje:

Wist je trouwens dat een verkeerde spacer of een verkeerd aangebrachte spacer de belangrijkste reden is dat je wiel niet soepel draait?

Wanneer beide lagers in het wiel namelijk niet strak op hun plek worden gedrukt door de juiste spacer in het midden dan draaien de wielen minder goed dan ze horen te doen.

De spacer is dus een op het eerste gezicht onbelangrijk klein onderdeel van je skeelers maar kan uiteindelijk een groot verschil ik je prestatie betekenen.