Skeeleren en schaatsen met of zonder sokken?

Ik krijg regelmatig de vraag of het beter is om met of zonder sokken te skeeleren of schaatsen. Uiteraard is het beste antwoord op deze vraag dat je simpelweg moet doen waar jij je goed bij voelt.

Dus vind je het comfortabeler om mét sokken te skeeleren of schaatsen dan doe je toch lekker sokken aan en vind je het fijner om op blote voeten te skaten dan doe je dat toch.

Toch komt deze vraag keer op keer terug en lijkt het mij nuttig om eens dieper in te gaan op de voordelen en nadelen van beide bij zowel skeeleren als schaatsen.

Vooral wanneer je steeds langer en verder skeelert of schaatst merk je dat de kans op blaren of harde (eelt) plekken op je enkels en voeten toeneemt.

Skeeleren en schaatsen met of zonder sokken?

Waarom op blote voeten skeeleren / schaatsen?

Met name schaatsen op blote voeten, waarom zou je dit doen? Want is dit niet veel te koud, vooral wanneer je buiten op natuurijs schaatst?

Persoonlijk ervaar ik hier weinig problemen mee, want wanneer ik mijn schaatsen goed onderbind dan merk ik weinig tot geen kou aan m’n voeten.

Pas wanneer het matig tot streng vriest overweeg ik dunne sokken te dragen en kies ik bovendien voor het dragen van neopreen overschoenen over mijn schaatsen voor extra warmte.

Voor mij wegen de nadelen echter niet op tegen de voordelen van schaatsen en skeeleren op blote voeten.

Ten eerste heb je zonder sokken een betere pasvorm in de schoen en kun je deze nog beter (thermoplastisch) naar je voet zetten.

Daarnaast voel je je meer één met je schaats of skeeler, vooral wanneer je voeten een beetje beginnen te zweten dan zuigt de schoen als het ware perfect om je voet.

Anti-blarensokken dragen

Wanneer je echt niet op blote voeten kunt skeeleren of schaatsen dan raad ik je aan ultradunne anti-blarensokken te dragen, hiermee kun je vrijwel altijd het blarenprobleem oplossen.

Blarensokken zoals de EzeeFit bieden bescherming rond de enkel, wreef en de hak terwijl de tenen wel open zijn.

Hierdoor heb je tot op zekere hoogte wel de feeling van blote voeten maar heb je ook de bescherming rond de enkel waar de meeste blaren voor zullen komen, met name rond de bovenzijde van de schoen.

Uiteraard heb je hierdoor met skeeleren in de zomer ook de nodige ventilatie en hoef je niet volledige sokken te dragen.

Overigens kun je zulke enkelsokken ook eenvoudig zelf maken door dunne sokken te nemen en hier de tenen af te knippen waardoor je alleen het enkelgedeelte overhoudt.

Hardloopsokken

Zoals eerder gezegd kiezen ook veel mensen voor ultradunne sportsokken of hardloopsokken.

Dit kan echter wel voor extra zweetvoeten zorgen en er daarnaast voor zorgen dat je in de schoen begint te glijden.

Bovendien komt dit de geur van zweetvoeten ook meestal niet ten goede.

Skeeleren op blote voeten

Conclusie

Het is uiteraard belangrijk om je eigen gevoel te volgen en zelf te ondervinden of je lekkerder schaatst of skeelert met of zonder sokken.

Persoonlijk rijd ik altijd op blote voeten omdat ik dan voor mijn gevoel meer één met m’n schaats of skeeler ben.

Daarnaast vind ik het fijn om met mijn tenen tegen de onderkant van de schoen te drukken om nog meer grip te krijgen.

Krijg je snel blaren dan raad ik je aan de ultradunne halve sokjes van EzeeFit aan te schaffen om het beste van beide werelden te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *