Enkels trainen voor 125 mm wielen

Enkels trainen voor 125mm wielenAls je net bent overgestapt van 110 mm wielen naar 125 mm wielen moet je je enkels trainen om het geweld van deze grote wielen aan te kunnen.

Dit geldt in ieder geval voor de gemiddelde tot gevorderde skeeleraars, echter ook menig wedstrijdrijder zal bij de overstap naar de 125’s merken dat het rijden op deze wielen een compleet andere ervaring is.

Naarmate de wielen in de loop der jaren groter zijn geworden zal dit ook meer van je enkels vergen en daarom is het dus verstandig je enkels (extra) te trainen.

Inhoud

10 Jaar geleden reden we nog op 90 – 100 mm

Want het is immers nog maar 10 jaar geleden dat het doorsnee formaat skeelerwiel 90 of 100 millimeter was, terwijl de gemiddelde wielgrootte 20 jaar geleden nog 84 mm was.

Skeeleraars die deze ontwikkeling van dichtbij hebben meegemaakt weten dat dit een gigantische verandering is en dat deze ontwikkeling erg snel is gegaan.

Als buitenstaander zul je denken: “Wat maakt die 3 centimeter extra nou uit?”

Dit lijkt ook maar een klein verschil, echter als je bedenkt dat we binnen 10 – 15 jaar van 90 mm naar 125 mm zijn gegaan dan zijn de wielen ongeveer 1/3 groter geworden.

Lees ook mijn artikel over of skeelerwielen nóg groter kunnen worden dan 125 millimeter. 125 mm wielen, kan het nog groter?

Enkelkracht nodig voor rijden op 125’s

Bart Swings 125 mmAls je rijdt op wielen van 125 mm heb je meer enkelkracht nodig.

Dit zul je misschien in het begin nog niet merken, maar naarmate je meer vermoeid raakt zul je merken dat het moeilijker wordt om je balans te houden op deze grotere wielen.

Door je vermoeidheid verlies je je power en vermogen om keer op keer je energie van je ene skeeler naar de andere te verplaatsen.

Deze verminderde controle en balans kan optreden in een lange duurrit of marathon maar ook tijdens een explosieve sprint.

Enkels trainen met deze 5 oefeningen

Het opbouwen van enkelkracht en is een langzaam maar belangrijk proces maar wel noodzakelijk als je de overstap naar de “One20Fives” wil maken.

Met de volgende vijf oefeningen train je je enkelspieren (en overigens ook de andere spieren in je onderbenen).

#1 Balans bord

Ga simpelweg op 1 been met een licht gebogen knie op het balans bord staan en beweeg je enkel naar buiten, terug naar het midden en vervolgens naar de binnenkant.

Herhaal deze oefening tot je een brandend gevoel in je enkelspieren krijgt.

Als je geen balans bord hebt kun je deze uiteraard via de onderstaande link op Bol.com aanschaffen.

Je kunt ook creatief zijn en een ander onstabiel oppervlak opzoeken. Je kunt bijvoorbeeld op een stevig kussen gaan staan en daarop dezelfde bewegingen met je enkels maken.

#2 Zijdelings springen

Zijdelings springen is een goede manier om voor meer stabiliteit in je enkels te zorgen.

Ga op 1 been staan en spring naar links of recht en land vervolgens op hetzelfde been.

Je kunt jezelf uitdagen door een bankje of iets anders in de midden op de grond te zetten om overheen te springen.

#3 Calf raises

Je enkels zijn voor een groot deel afhankelijk van je kuitspieren, daarom is het verstandig om deze goed te trainen als je op wielen van 125 mm gaat rijden.

Dit kun je uitstekend doen met calf raises. De calf raise is een oefening waarbij je simpelweg op je tenen gaat staan, weer terug op je gehele voet en dit herhalen.

Voor skeeleren en schaatsen is het belangrijk om vooral de buitenste delen van je kuitspieren te trainen.

Dit kun je doen door de calf raise te doen, maar dan met eerst je tenen naar binnen en vervolgens met je tenen naar buiten.

Je kunt jezelf steeds verder uitdagen door meer gewichten in je handen of op je schouders mee te dragen.

#4 Balanceren op 1 been

Balanceren op één beenDe volgende oefening kun je eenvoudig in je dagelijkse schema inpassen.

Ga simpelweg op 1 been staan tot je de vermoeidheid voelt of voor een vooraf bepaalde tijd en ga daarna over op je andere been.

Je zult merken dat je lichaam constant bij moet sturen en dat je enkel dit moet compenseren.

Om jezelf uit te dagen kun je deze oefening doen met je ogen dicht, je zult dan merken dat het moeilijker wordt om in balans te blijven.

Dit kun je nog verder uitbreiden door in de skeelerhouding met licht gebogen knieën te gaan staan en je zult voelen dat het zwaarder en zwaarder wordt.

#5 Enkels trainen tijdens skeeleren

Met deze oefening train je niet alleen je enkelspieren maar eigenlijk alle spieren in je benen.

Ga skeeleren en zoek een rechte weg waar je minimaal 15 seconden rechtuit kunt rollen.

Zorg dat je een beetje vaart maakt en ga dan diep zitten en beweeg je enkels naar binnen en naar buiten terwijl je in een rechte lijn blijft rollen.

Kom vervolgens iets overeind en maak opnieuw snelheid en herhaal deze oefening. Zorg ervoor dat de buitenkant en de binnenkant van je skeelerschoen bijna het asfalt raken.

Om deze training uitdagender te maken kun je deze uitvoeren met losse(re) veters. Lees ook: Enkels trainen door met losse veters te skeeleren?

125 mm een stapje te ver voor jou?

125 mm wielenJe hoeft je niet te schamen als het je (tijdelijk) niet lukt om goed uit de voeten te kunnen op deze wielen van 12,5 centimeter.

Monteer dan gewoon de 110 mm wielen weer in je frames en probeer het op een later moment gewoon nog een keer.

Wielen van 125 millimeter zijn überhaupt niet voor iedereen weggelegd en mijn persoonlijke mening is ook dat je er niet aan moet beginnen als je jezelf niet als gevorderde skeeleraar ziet.

Ja, je kunt in principe een hogere snelheid bereiken op grotere wielen, maar bedenk wel dat deze wielen onder zwaardere omstandigheden (tegenwind, slecht wegdek) moeilijker zijn rond te draaien.

Daarnaast is het voor de gemiddelde huis-tuin-en-keuken inline-skater, ondanks bovenstaande oefeningen, een hels karwei om in balans te blijven op dit formaat wielen.

Schaam je niet als je niet op wielen van 125 mm uit de voeten kunt, want deze zijn namelijk niet voor iedereen weggelegd. Bovendien lopen de meningen over deze grote wielen erg uiteen.

Conclusie

Als je van plan bent over te stappen op 125’s dan doe je er goed aan om je enkels extra te trainen om je balans te kunnen houden.

Daarom zou ik deze grote wielen ook enkel aanraden voor gevorderde skeeleraars dat kleine beetje extra snelheid en de bijkomende lange slagen aankunnen.

Overigens is er wel 1 uitzondering op de regel, Powerslide heeft namelijk recent de de Megacruiser skates op de markt gebracht.

Deze inline-skates met 125 mm wielen heeft een mooie hoge en stevige schoen die voldoende stevigheid aan je enkels geeft waardoor bijna iedereen hierop uit de voeten zal kunnen.

Check ze zelf op Bol.com via de link hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *