Je enkels versterken: 5 Oefeningen voor sterkere enkels!

Oefeningen om je enkels te versterkenSkeeleren is een sport die bijzonder veel vergt van de spieren en pezen rondom je enkel.

Daarom is het belangrijk je enkels te versterken zodat je deze prachtige sport langer vol kunt houden, vooral als je al zwakke enkels hebt.

Daarnaast zorgen de alsmaar groter wordende skeeler- en skate wielen ervoor dat je steeds hoger boven het asfalt komt te staan waardoor de aanslag op je enkels telkens groter wordt.

Om je op weg te helpen naar een goede beleving van de skeelersport zonder blessures heb ik een aantal tips en oefeningen voor je op een rijtje gezet om sterkere enkels te krijgen.

Inhoud

WAAROM JE ENKELS VERSTERKEN?

RolschaatsenDe skeelerbeweging is een beweging die je inzet vanuit je heup en onderrug, toch komt de grootste belasting uiteindelijk aan het einde van de afzet op je enkels terecht.

Waar je vroeger – jaren ’70 en ’80 – nog op rolschaatsen stond en je voet kon rusten op een veel groter draagvlak is dit tegenwoordig al lang niet meer het geval.

De stabiliteit die je toen ervoer is niet meer te vergelijken met de dunne frames en wielen van de tegenwoordig zo vertrouwde inline-skates.

Daarnaast is het formaat van de wielen de afgelopen jaren ook in sneltreinvaart gegroeid.

Maakte je voorheen nog de blits op wielen van 78 mm maar daar hoef je niet meer mee aankomen zetten, uitgezonderd kinderen uiteraard.

Nee de ontwikkeling ging snel, want we gingen binnen enkele jaren van 78 naar 80, 84, 88, 90, 100, 104 en rijden nu op wielen van 110 millimeter.

Veel wedstrijdrijders en fitness skaters skeeleren zelfs op wielen van 125 mm en kunnen hier gigantische snelheden op ontwikkelen.

Zo zie je dat we binnen ongeveer 20 jaar 4 centimeter hoger op de wielen zijn komen te staan en bij veel fanatieke skaters zijn de enkels hier simpelweg niet op berekend.

Het gevolg van deze grote wielen is dat er meer spierkracht moet worden geleverd om het geheel in beweging te brengen.

WAT GEBEURT ER ALS JE ENKELS NIET STERK GENOEG ZIJN?

Als je enkels niet sterk genoeg zijn om goed te kunnen skeeleren dan kan dit tot veel verschillende blessures en ongemakken leiden.

Hieronder heb ik de meest voorkomende voor je op een rijtje gezet:

  • Je enkel is niet stabiel als deze niet sterk genoeg is
  • Je hebt minder controle over je skeelers
  • Je voeten hellen te ver over naar binnen of naar buiten
  • Blessures aan je knie- en heupgewricht
  • Je zult eerder vallen, vooral op hoge snelheid
  • … je skeelertechniek wordt bovendien minder efficiënt

Zoals gezegd zijn er vele redenen waarom je je enkels sterker wilt maken, o.a. meer kracht krijgen, beter in balans zijn en minder kans op blessures.

OEFENINGEN OM JE ENKELS STERKER TE MAKEN

Er zijn veel verschillende oefeningen om je enkels sterker te maken waarvan ik hieronder een aantal voor je op een rijtje heb gezet.

#1: Hardlopen en wandelen op het strand

Hardlopen op het strandHardlopen en/of wandelen op het strand zorgt ervoor dat je enkelgewricht soepeler en sterker tegelijk wordt.

Dit heeft te maken met het onstabiele oppervlak waar je op loopt welke toch zacht is zodat de belasting beperkt blijft.

Tegelijkertijd train je ook je knie- en heupgewricht omdat je continu je best moet doen om in balans te blijven.

#2: Balanceren op één been

Je enkel moet continu werken om het evenwicht te bewaren als je op één been balanceert.

Het klinkt wellicht heel eenvoudig, maar ga maar eens een minuut op 1 been staan met je ogen dicht.

Je voelt dan dat je heen en weer gaat zwieren en dat het moeilijker wordt om rechtop te blijven. Doe dit een aantal keren per dag en na een paar maanden heb je aanzienlijk sterkere enkels.

#3: Hinkelen op een trampoline

Net als bij de voorgaande oefening moeten alle spieren rondom je enkel in actie komen als je gaat hinkelen op een trampoline.

De onstabiele ondergrond zorgt ervoor dat je spieren geen seconde rust krijgen waardoor dit erg vermoeiend is, maar bijzonder goed voor de spieropbouw.

#4: Gebruik een balansbord

BalansbordEen balansbord wordt vaak door fysiotherapeuten gebruikt om mensen te helpen herstellen van hun enkelblessure.

Zo’n bord op een halve bal kan echter ook bijzonder goed gebruikt worden om je enkels sterker te maken voor skeeleren.

Je kunt op een balansbord één of beide benen tegelijk trainen.

#5: Skeeleren met losse veters

Deze methode is specifiek op skeeleraars gericht en wordt vaak gebruikt door trainers.

Trek je skeelers aan, maar doe je veter niet of niet te strak vast.

Op deze manier zit je erg los in je skeelerschoen waardoor je enkel steeds moet bijsturen om je in balans te houden.

CONCLUSIE

Net als een goede warming-up en rekken en strekken is het versterken van je spieren een belangrijk onderdeel in (bijna) elke sport.

Bij skeeleren zorgt een sterke enkel ervoor dat je efficiënter rijdt, stabieler bent in bochten en simpelweg sneller kunt skeeleren waardoor je een betere workout hebt.

Ik wil je bovendien aanraden goed te kijken naar welk materiaal voor jou het beste is.

Zorg er dus voor dat je een stevige skeelerschoen neemt en een goede keuze maakt wat betreft de grootte van je wielen.

MEER OEFENINGEN VOOR STERKERE ENKELS

Gespierde God coverJe hebt hierboven 5 unieke en soms onconventionele oefeningen gezien waarmee je sterkere enkels kunt krijgen.

Er zijn er natuurlijk nog veel meer effectieve oefeningen om je enkels en je benen sterker te maken.

Het is daarnaast aan te raden om je hele lichaam sterker te maken, want met een fitter en sterker lijf heb je minder kans op blessures en skeeler je beter.

Om je op weg te helpen om echt sterke enkels te krijgen wil ik je aanraden het ‘Gespierde God‘ eBook te downloaden.

Glenn Goossens is een gecertificeerd voedingsexpert en personal trainer en heeft al zijn kennis voor jou beschikbaar gemaakt en kan jou helpen naar een sterker lichaam.

Ik heb voor jou de beste deal geregeld, want als je Gespierde God downloadt via onze exclusieve kortingslink krijg je tijdelijk 50% korting (óók op smartphone en tablet!).

Ben je niet tevreden over het boek of is het niet wat je ervan verwacht dan krijg je gewoon je geld terug, zonder lastige vragen!

JA! IK WIL MEER INFORMATIE OVER GESPIERDE GOD!

Dit populaire eBook is inmiddels al ruim 10.000 keer gedownload!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *