Skeeleren in de regen [Tips en tricks voor skeeleren op nat wegdek!]

Skeeleren in de regenVeel mensen zien in regen een grote, of de grootste, belemmering om te gaan skeeleren. Toch hoeft dit niet per se het geval te zijn en kun je prima skeeleren in de regen.

Wel is het belangrijk om een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen en nòg beter te letten op jouw veiligheid en die van de mensen om je heen.

Toch zul je er als fanatieke Nederlandse skeeleraar niet aan ontkomen dat je op een gegeven moment moet skeeleren in de regen.

Of je nu vertrekt met stralend weer en in het midden van je rit in een stortbui terechtkomt of al met bar en boos weer van huis vertrekt, je zult moeten dealen met de omstandigheden.

SKEELEREN IS EN BLIJFT LEUK, REGEN OF GEEN REGEN

Toegegeven, dit geeft buiten sporten ook een bepaalde charme maar kan als bijzonder onprettig ervaren worden door de iets minder geoefende inline-skater.

Het eerste waar je in het bijzonder in de regen op moet letten is dat het wegdek waarop je skeelert vrij is van obstakels.

Met obstakels bedoel ik gaten in de weg, takken, bladeren en van die kleine stroken gerepareerd asfalt (geen idee hoe je deze noemt, maar je kunt er maar beter omheen of dwars overheen rijden).

Hoewel de skeelers van tegenwoordig zich bijzonder goed over slecht wegdek kunnen manoeuvreren absorberen ze niet alles.

Toch zit een valpartij in een klein hoekje, helemaal in de regen, en daarom is het belangrijk om de juiste bescherming te dragen.

Ik wil je daarom aanraden altijd sowieso polsbeschermers te dragen omdat het een natuurlijke reactie is om een val met je handen te willen opvangen.

Daarnaast kan ik niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het dragen van een skeelerhelm is, bij regen en zonneschijn.

Wist je dat je door het dragen van een skeelerhelm de kans op hersenletsel met 85% verkleint tijdens een valpartij?

SKEELEREN IN DE REGEN

Inline-skaten op nat wegdekWanneer je een goed stuk asfalt hebt ontdekt maar deze volledig nat is van de regen loop je tegen het volgende probleem aan, namelijk wateroverlast.

Nat wegdek is, zoals je weet, erg glad en afhankelijk van de hoeveelheid water en eventuele waterplassen kunnen jouw skeelers hierdoor ineens wegglijden bij de afzet.

Gewone wielen kunnen tegenwoordig ook erg goed omgaan met glad wegdek en daarom wil ik je afraden speciale (en dure) regenwielen te kopen tenzij je een wedstrijdskeeleraar bent en skeeleren voor jou meer is dan een hobby.

Echter zul je op gewone skeelerwielen en ook op speciale regenwielen goed op moeten letten en je techniek iets aan moeten passen als het regent.

VERMINDERDE GRIP

De reden waarom je veilig en zonder veel moeite goed kunt skeeleren op droog wegdek is omdat je voldoende grip hebt.

Je wielen raken het asfalt onder de juiste hoek en jij kunt je eigen lichaamsgewicht op de juiste manier van links naar rechts bewegen en hebt een goede tractie bij de afzet.

Echter wanneer er zich water op het wegdek bevindt vermindert deze grip en des te meer regen er valt des te minder tractie je hebt.

Het komt dan ook niet als een verrassing dat je je techniek hierop aan moet passen en dit zal in de meeste gevallen resulteren in een lagere snelheid.

Het eerste wat je moet doen is je kniehoek iets te vergroten waardoor je rechter op je skeelers komt te staan.

Hierdoor heb je meer controle en speelruimte wanneer je wel uitglijdt of een klein slippertje maakt.

Echter de belangrijkste omschakeling die je moet maken is volgens mij een mentale omschakeling en je verwachtingen aanpassen als je gaat skeeleren in de regen.

Probeer daarnaast iets minder breed af te zetten en je lichaamsgewicht meer boven je inline-skates te houden tijdens de afzet.

Dit gebeurt gedeeltelijk al automatisch wanneer je iets meer rechtop gaat skeeleren maar just in case.

Daarnaast is het handig om iets minder met de voorkant van je voet af te zetten en de druk iets meer over je gehele voet te verdelen, eigenlijk de schaatstechniek toepassen op skeelers.

PAS OP IN DE BOCHTEN

Skeeleren met tegenwindVooral tijdens motregen wanneer er nog niet veel water op het wegdek blijft liggen kun je verrast worden door gladheid.

Vaak lijkt het wegdek niet aangetast door de regen, maar is dit wel het geval en kun je makkelijk ten val komen.

Dit uit zich meestal in bochten waar jij met een grotere druk afzet tijdens pootje over en je ene been ineens weg kan glijden en jij in de berm ligt.

Als je in de regen een bocht gaat nemen zal dit niet zo soepel gaan als wanneer het droog is en zul je je snelheid in de meeste gevallen iets moeten verlagen.

Je kunt en je zult hier bij voorbaat rekening mee moeten houden en de snelheid al voor de bocht eruit moeten halen en overeind komen om deze goed te kunnen nemen.

Vooral wanneer er zich andere mensen (skeeleraars, fietsers, wandelaars) op de weg bevinden kan dit voor problemen zorgen.

Als je iets te snel door een bocht gaat en er halverwege achter komt dat je niet de controle hebt die je normaal gesproken over je skeelers hebt kan dit voor botsingen en blessures zorgen.

Dus, ga je skeeleren in de regen wees dan extra voorzichtig bij het nemen van bochten.

DOUBLE PUSH TECHNIEK

Double Push Inline-SkatingHet goede nieuws is dat je de Double Push techniek (dubbele afzet) wel prima in de regen kunt inzetten.

Dit heeft te maken met het feit dat je in de regen minder druk op je afzet kunt leggen waardoor het handig kan zijn om je krachten over twee afzetten te verdelen.

Bovendien is je been tijdens de eerste afzet van de double push nog volledig onder je lichaam waardoor je de minste kans op uitglijders hebt.

Hierdoor kun je de nadruk iets van je uiteindelijke afzet afhalen en toch een respectabele snelheid bereiken op nat wegdek.

SKEELERS ONDERHOUDEN

Nadat je in de regen hebt geskeelerd is het belangrijk om de lagers extra goed te verzorgen.

Het zou namelijk zonde zijn wanneer je dure skeelers koopt deze binnen de kortste keren onbruikbaar worden door regenschade.

Schroef je wielen los, verwijder de lagers en maak deze goed droog en verwijder stof en andere troep.

Laat ze vervolgens een nacht drogen op keukenpapier en monteer ze weer in je skeelers en voorzie de lagers van een nieuw laagje race olie.

Dat is alles wat je hoeft te doen, zo moeilijk is dat toch niet?

BINNEN TRAINEN ALS HET BUITEN REGEN

FIT Methode boekWil jij je algehele fitheid verbeteren en fitter op de skeelers staan zonder hiervoor in de regen te hoeven skeeleren?

Dan wil ik je de FIT Methode van Fit.nl aanraden!

In dit 300+ pagina’s tellende boek en app krijg je trainingsschema’s op maat voor elk niveau en deze trainingen kun je gewoon thuis of in de sportschool uitvoeren.

Daarnaast krijg je voedingsschema’s op maat en professionele begeleiding om jouw doelen te bereiken.

Wil jij meer informatie over de FIT Methode? Check dan de volgende link en weet dat na het bestellen 14 dagen bedenktijd hebt en gewoon je geld terugkrijgt als je niet tevreden bent!

JA! IK WIL MEER INFORMATIE OVER DE FIT METHODE!

Ruim 10.000 tevreden klanten gingen je al voor!

3 gedachten over “Skeeleren in de regen [Tips en tricks voor skeeleren op nat wegdek!]

  1. Karel

    Bestaan er ook skeelerwielen voor ruw asfalt om het trillen te voorkomen en wat comfortabeler te rijden? Zo ja, waar kan ik die kopen?

  2. Arie Nellen

    Ook ik heb banden met een regen samenstelling , best te betalen als je alles meetelt, ik gebruik ze nu een jaartje en ze zijn nog lang niet op.
    Regen rijden blijft een voorzichtig gebeuren, een langere slag en opletten op blad en modder! Succes!
    Groet Arie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *