Afvallen met schaatsen: Verbrand calorieën en verlies vet!

Afvallen met schaatsenKun je afvallen met schaatsen? Schaatsen is bij uitstek een prima sport om op een leuke manier af te vallen.

In dit artikel ga ik dieper in op wat je moet doen om gewicht te verliezen met schaatsen en daarnaast ook je algehele fitheid te verbeteren.

Uiteraard als je wilt afvallen is het ook belangrijk om goed te eten zodat je de calorieën die je met schaatsen verbrand er niet meteen weer aan eet (kom ik aan het einde op terug!)

AFVALLEN MET SCHAATSEN

Vergelijkbaar met de zomerse tegenhanger skeeleren is ook schaatsen een uitstekende sport om af te vallen en je conditie op te bouwen.

Schaatsen is een echte cardiotraining waarbij vooral je uithoudingsvermogen wordt getraind, maar je traint ook wel degelijk bepaalde spiergroepen.

Ongemerkt kun je vooral je bovenbenen, billen en heupen goed trainen met schaatsen en zul je hier na verloop van tijd ook grotere spieren en een strakker lichaam krijgen.

Ik zeg ‘ongemerkt’, want tijdens het schaatsen zelf voel je de intensiteit meestal niet echt, maar ik kan je vertellen dat je het de volgende dag wel zult voelen en best wel spierpijn kunt hebben.

HOEVEEL CALORIEËN VERBRAND JE MET SCHAATSEN?

Beginner op schaatsenHoeveel calorieën je verbrandt met schaatsen is natuurlijk afhankelijk van de duur van je training en de intensiteit ervan.

Echter een gemiddelde recreatieve schaatser zal ongeveer 300 calorieën per half uur schaatsen verbranden.

Dit is dus 600 calorieën per uur en dat staat in schril contrast met vele andere sporten.

Alleen hardlopen komt met gemiddeld 275 kcal per half uur in de buurt, maar wees eerlijk dan is schaatsen toch veel leuker.

En zoals ik eerder al zei als je de intensiteit van de training opschroeft zul je alleen maar meer vet verbranden per uur.

WAAROM GAAT DAN NIET IEDEREEN SCHAATSEN?

De reden waarom niet iedereen zal gaan schaatsen om de kilo’s eraf te rijden is denk ik een erg voor de hand liggende.

Niet iedereen houdt van kou en op de ijsbaan of op natuurijs is het natuurlijk koud, hoewel dit in sommige overdekte ijshallen reuze meevalt.

Daarnaast is schaatsen toch een erg technische sport die je niet meteen onder de knie hebt. Check dit stappenplan voor beginners om te leren schaatsen als je nog een beginner bent.

Een derde reden waarom mensen eerder voor bijvoorbeeld hardlopen of wielrennen kiezen is omdat ze dit meteen vanuit huis kunnen beoefenen, terwijl je je voor schaatsen eerst naar een ijsbaan moet verplaatsen.

VOORDELEN VAN SCHAATSEN

Bochten schaatsenNaast nadelen en redenen om niet te gaan schaatsen heeft deze tak van sport natuurlijk ook grote voordelen in vergelijking met andere sporten.

Schaatsen is namelijk een workout voor bijna het hele lichaam, want niet alleen je benen doen het werk.

Je traint met schaatsen namelijk:

 • Kuitspieren
 • Hamstring
 • Bovenbeenspieren
 • Heupspieren
 • Onderrug
 • Buikspieren

Zoals je ziet train je met een uurtje intensief schaatsen meer spieren dan met vele andere sporten en daarom kun je prima afvallen met schaatsen.

HOE BEPAAL JE WAAR JE VET VERBRAND?

Sven KramerHet gekke met afvallen en lichaamsvet verbranden is dat je niet kunt bepalen waar je het eerst vet kwijt gaat raken.

Dit is in het bijzonder voor vrouwen vaak tricky omdat borsten voor een groot deel uit vet bestaat en als je dan probeert af te vallen zal ook deze vetopslag slinken.

Je kunt dus niet van tevoren zeggen, ik ga schaatsen en ik ga al eerste mijn buikvet verliezen.

Wat je wél kunt doen is bijvoorbeeld veel buikspieroefeningen doen waardoor sterker en strakker worden en dan heb je grote kans dat je het omliggende vet verbrand.

Dit werkt met schaatsen precies hetzelfde, als je veel vet rond je heupen hebt is schaatsen waarschijnlijk je beste kans om specifiek dit vet te verbranden en een mooie strakke vorm te krijgen.

GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN SCHAATSEN

Naast de eerder genoemde spieropbouw en een betere conditie heeft schaatsen meer gezondheidsvoordelen:

 • Verbeterde balans en evenwicht
 • Groter uithoudingsvermogen
 • Flexibelere gewrichten
 • Je wordt leniger
 • Minder kans op hart- en vaatziekten
 • Goed voor je afweersysteem omdat je in de frisse (buiten)lucht sport.

Natuurlijk zijn dit allemaal bijzaken, want afvallen en een strakker lichaam krijgen is natuurlijk het belangrijkste doel.

WAAR BEGIN JE?

Vallen en opstaan oefenen met schaatsenAls je al goed kunt schaatsen kun je meteen van start gaan. Ook als je al veel ervaring hebt met skeeleren zul je schaatsen relatief makkelijk kunnen oppakken, hoewel de beide sporten in de details toch wel veel van elkaar verschillen.

Om blessures te voorkomen is het altijd verstandig om een korte warming-up te doen, dit kan zowel op het ijs als door een klein stukje te joggen naast de ijsbaan.

Als je een beginnende schaatser bent wil ik je sowieso aanraden om een aantal schaatslessen te volgen omdat je het aan de hand van een gediplomeerde schaatstrainer zoveel sneller leert.

Wanneer je het schaatsen eenmaal goed onder de knie hebt is het zaak om zoveel mogelijk meters te maken en rondjes te rijden om zoveel mogelijk vet en calorieën te verbranden zodat je gaat afvallen.

Tijdens het schaatsen kun je het beste strakke maar comfortabele kleding dragen en kun je natuurlijk het beste kiezen voor een echt schaatspak.

GEZOND ETEN

Veel schaatsen, of andere sporten beoefenen, is natuurlijk een essentieel onderdeel van jouw afvaltraject.

Echter is gezond eten net zo belangrijk als sporten om gewicht te verliezen en daarom doe je er goed aan om een uitgebalanceerd voedingsschema op te stellen.

Dit kun je overigens het beste doen onder begeleiding van professionals op dit vakgebied en daarom wil ik je de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm aanraden.

Oscar Helm is een gediplomeerd voedingsdeskundige, dieet psycholoog en afslankcoach om jou te begeleiden in je afvallen.

Ruim 7.500 mensen zijn al veel kilo’s kwijtgeraakt aan de hand van de gerechten uit de Afslank Receptenbijbel en jij kunt dit receptenboek nu gratis uitproberen.

Gratis weekmenu downloaden

Je kunt de Afslank Receptenbijbel overigens gratis proberen en je eerste weekmenu gratis downloaden via onze exclusieve link hieronder.

Als jij schaatsen combineert met de meer dan 100 lekkere en gezonde gerechten uit dit receptenboek dan garandeer ik jou dat je binnen een maand 6 – 8 kilo af kunt vallen.

Ik zou zeggen ga lekker schaatsen en download gratis het eerste weekmenu en zie de kilo’s eraf vliegen.

JA IK WIL HET EERSTE WEEKMENU GRATIS DOWNLOADEN!

Ruim 7.500 tevreden afvallers gingen je al voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *