Energiedrankjes zijn tegenwoordig niet meer uit ons leven weg te denken, toch zijn ze niet per se erg gezond.
Maar welke invloed heeft het drinken van energiedrankjes nu echt op onze gezondheid en vooral onze sportprestaties?
Je ziet ze overal voorbij komen en dat drankje “waar je vleugels van krijgt” is zelfs sponsor van 1001 verschillende sportevenementen en teams.
In dit kader zou je dus denken dat het drinken ervan wel gezond moet zijn en dat je je sportprestaties ermee kunnen verbeteren.
Er zijn zelfs een aantal schaatsers die zich zowel op tv als op social media lustig laten fotograferen en filmen met een blikje “vleugels” in de hand, vooral Kjeld Nuis en Irene Schouten lijken een lucratief dealtje te hebben afgesloten met het Oostenrijkse bedrijf.
Uiteraard is dit hun goed recht en mogen ze van mij reclame maken voor wie ze willen, bovendien is schaatsen voor velen geen vetpot en ook zij moeten hun boodschappen betalen.
Trouwens ook onze eigen Nederlandse trots in de Formule 1 Max Verstappen rijdt letterlijk en figuurlijk in een wagen met vleugels.
We hebben het natuurlijk over de bekendste energy drink Red Bull, maar ook andere fabrikanten als Monster, Bullit en de eigen merken van de goedkopere supermarkten timmeren aan de weg.
Laten we beginnen met welke invloed het drinken van energiedrankjes op je gezondheid heeft en of er gezondheidsrisico’s zijn en zo ja welke, of dat het drinken ervan juist super gezond is.
Inhoud
INVLOED VAN ENERGIEDRANKJES OP JE GEZONDHEID
Het is alom bekend dat blikjes energiedrank erg veel suiker bevatten, zo hoog zelfs dat je door het drinken van 1 blikje energy drink al meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid suiker hebt binnengekregen.
Het is ook mede om deze reden dat energiedrankjes in sommige ons omringende landen niet meer in de supermarkt verkocht mogen worden.
Terwijl deze drankjes in sommige Scandinavische landen als geneesmiddel worden gezien dankzij de stimulerende werking en daarom ook niet vrij verkocht mogen worden.
Maar ook in Canada zijn de fabrikanten verplicht een grote waarschuwing op het etiket te zetten, vergelijkbaar met zoals wij deze kennen op sigaretten en tabak.
Ingrediënten energy drinks
Naast koolzuurhoudend water zit er veel suiker in, zowel normale suiker als druivensuiker.
De stoffen naast suiker waar men zich het meest zorgen om maakt zijn de overvloed aan cafeïne en taurine in de blikjes.
Daarnaast zitten er nog allerlei verschillende smaak- en kleurstoffen in die veelal kunstmatig zijn geproduceerd.
Cafeïne
Cafeïne is een stimulerende stof die we natuurlijk allemaal kennen in koffie en thee, maar zit dus ook in energiedrank.
Het is een opwekkende stof die vermoeidheid enigszins kan verdrijven en ervoor zorgen dat je langer scherp en alert blijft.
Hoewel cafeïne niet per se slecht hoeft te zijn is, net zoals zoveel dingen in het leven, overconsumptie natuurlijk wel slecht voor je lichaam.
Het overmatig gebruik van cafeïne kan vooral bij jongeren zorgen voor gewenning en zelfs verslaving.
De hartslag en ademhaling zal versnellen waardoor overmatig gebruik ervan (vooral bij kinderen en jongeren) kan zorgen voor hartkloppingen en een versnelde stoelgang.
Ook kan je bloeddruk stijgen bij een te veel aan cafeïne, daarom is het aan te raden als je kampt met een hoge bloeddruk om energy drinks te mijden.
Een andere bekende bijwerking van te veel cafeïne in je bloed is natuurlijk dat je moeilijk kunt slapen en uren wakker ligt in bed.
Taurine
Taurine is een lichaamseigen stof die ook voorkomt in vis en vlees.
Omdat je lichaam zelf ook taurine produceert is het relatief makkelijk om te veel taurine in je lichaam te krijgen.
Mensen die veel energiedrankjes drinken zullen ook sneller uitdrogen omdat je lichaam het overschot aan taurine probeert af te voeren via je urine.
Als je urine erg donker geel is (soms zelfs bijna oranje) dan weet je dat je dreigt uit te drogen omdat je urine normaal helder en doorzichtig hoort te zijn.
Als je veel taurine drinkt kan dit ook zorgen voor brandend maagzuur en op lange termijn zelfs voor maagzweren.
Kruiden in energiedrankjes
Naast cafeïne en taurine bevatten energiedrankjes soms ook natuurlijke kruiden als ginseng.
Ginseng is een Chinees geneesmiddel wat concentratie en beweging kan verbeteren, of het echter ook in erg kleine doseringen in deze drankjes enig effect heeft valt te betwijfelen.
Deze drankjes claimen dat het je alertheid nog meer verbeterd en je helpt ontspannen, het bewijs hiervoor is echter minimaal
ENERGY DRINKS EN SPORTEN
Net zoals hierboven staat omschreven kun je als sporter ook best wel zo af en toe (maximaal 1 per dag) energy drinks drinken.
De cafeïne in deze blikjes heeft een kleine prestatiebevorderende werking, echter deze is erg klein.
Bovendien kun je deze hoeveelheden cafeïne ook prima binnenkrijgen door simpelweg koffie te drinken.
Sterker nog, normale filterkoffie bevat per eenheid meer cafeïne dan energiedrankjes.
Cafeïne op de dopinglijst?
Omdat cafeïne, hoe licht ook, wel prestatiebevorderend is stond het tot 2004 wel op de dopinglijst.
Je mocht tot 12 μg/ml cafeïne in je bloed hebben en alles daarboven werd als een positieve dopingtest beschouwd.
Omdat eigenlijk niemand cafeïne gebruikt als prestatiebevorderend middel en het onmogelijk was om dit te onderscheiden van mensen die simpelweg gezellig koffie hebben gedronken werd het in 2004 van de dopinglijst geschrapt.
ZIJN ENERGIEDRANKJES GEVAARLIJK?
Ja en nee, als je er goed mee omgaat en je niet meer dan 1 blikje per dag drinkt dan krijg je wél te veel suiker binnen, maar zijn de gevolgen niet schrikbarend.
Neem je echter meer dan 1 blikje per dag en drink je net als vele tieners soms 4 – 8 blikjes “drukte” per dag dan is het wel degelijk gevaarlijk.
Je kunt dan bijvoorbeeld hyperactief, gestresst of juist erg angstig worden en in het ergste geval kun je zelfs bewusteloos raken omdat je lichaam deze grote hoeveelheid suiker en cafeïne niet kan verwerken.
Het is daarom ten strengste af te raden om energiedrankjes te gebruiken in combinatie met alcohol en/of medicijnen.
Het is en blijft altijd het beste om simpelweg water te drinken, maar als je het toch lekker vindt om af en toe een energiedrankje te drinken wees je dan bewust van de risico’s.
“Geniet, maar drink met mate!”
TRAININGSSCHEMA’S EN VOEDINGSSCHEMA’S OP MAAT
Wil jij de beste trainings- en voedingsschema’s speciaal voor jou op maat gemaakt door de professionals van Fit.nl?
De FIT. Methode is een 300+ pagina’s tellend eBook, fysiek boek en een app die jou helpen een fit en gezond lichaam te krijgen.
Samen met de gediplomeerde personal trainers, voedingsdeskundigen en sportdiëtisten krijg jij alle tools aangereikt om jouw lichaam en leven te veranderen.
Niet-goed-geld-terug-garantie (+ Kortingslink)
Je kunt de FIT. Methode overigens gratis proberen, want dankzij de 14 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.
Als je de FIT. Methode nu download via onze exclusieve kortingslink hieronder krijg je bovendien 50% korting.
GA DIRECT NAAR DE GEHEIME KORTINGSPAGINA!
Ruim 15.000 fitte en slanke mensen gingen je al voor!