Waarom hebben atleten zout nodig? Blijf goed gehydrateerd en meet je zoutverlies!

Wist je dat atleten die het zout wat ze verliezen in hun zweet goed bijvullen gemiddeld beter presteren?

Sterker, tijdens een onderzoek uit 2015 bleek dat atleten die hun zoutbalans goed in orde hielden gemiddeld 26 minuten sneller waren op een middellange triatlon.

Omdat dit dus een aanzienlijke verbetering van je prestaties teweeg kan brengen is het interessant om te kijken naar hoe dit precies werkt en hoe je ervoor kunt zorgen dat je zoutbalans te allen tijde op orde is.

Waarom hebben atleten zout nodig?

Waarom heb je zout nodig om te presteren?

Zout, oftewel natrium of sodium, speelt een bijzonder belangrijke rol in je lichaam.

Zo helpt het bij het opnemen van belangrijke voedingsstoffen in het lichaam, ondersteunt het bepaalde cognitieve functies, zenuwsignalen doorsturen en spieren te controleren.

Echter specifiek voor sporters is de belangrijkste taak van zout waarschijnlijk dat het de vochtbalans in je lichaam reguleert.

Zout is namelijk het belangrijkste elektrolyt in het menselijk lichaam. Ongeveer 20% van al het vloeistof in het menselijk lichaam bestaat uit bloed en het is dan ook niet vreemd dat een groot deel van je zoutvoorraad zich in je bloed bevindt.

Daarnaast helpt zout je lichaam meer vocht te absorberen en vast te houden waardoor je bloedplasma stijgt.

Des te meer bloed er door je aderen wordt gepompt des te beter presteren je spieren omdat ze meer zuurstof krijgen toegevoerd een warmte sneller kunnen afvoeren wanneer je intensief sport.

Kortom, zout is een belangrijk onderdeel in je lichaam die ervoor zorgt dat je optimaal kunt presteren.

Hoe verliest je lichaam zout?

Als je zweet verlies je automatisch ook zout maar wist je dat je ook zout verliest als je naar het toilet gaat?

Omdat je lichaam maar een bepaalde hoeveelheid zout kan produceren en opslaan moet je het dagelijks aanvullen om de voorraad op peil te houden.

Tijdens het sporten verlies je uiteraard vooral veel zout en vocht omdat je zweet en daarom is het vooral voor sporters erg belangrijk dit tijdig bij te vullen.

Het probleem is echter dat ieder mens een verschillende hoeveelheid zout verliest in zijn of haar zweet en dit varieert van 300mg zout per liter zweet tot zelfs ruim 1.500mg per liter.

Daarnaast zijn er mensen die minder of juist veel meer zweten dan jou waardoor het exacte verlies van zout bijzonder moeilijk te bepalen is.

Hoewel de aanbevolen dagelijkse zoutbehoefte in Nederland op 6 gram is vastgesteld kunnen fanatieke sporters hier niet genoeg aan hebben.

Gedurende een intensieve training van een uur kun je namelijk al meer dan 3 gram zout verliezen en zul je dit met een grotere hoeveelheid bij moeten vullen dan niet-sporters.

Zweten zout verliezen

Wat gebeurt er als je te veel zout verliest?

Naarmate je meer zweet neemt de hoeveelheid bloed in je lichaam langzaam af omdat zweet ontstaat in het bloedplasma.

Hierdoor neemt de druk op je cardiovasculaire systeem toe waardoor het moeilijker wordt om bloed naar je spieren en het huidoppervlak te pompen om af te koelen.

Je hoeft geen geleerde te zijn om te ontdekken dat dit een grote negatieve invloed heeft op je sportprestaties.

Daarnaast kun je last krijgen van andere veel voorkomende fysieke klachten wanneer zout in je lichaam gedurende een langere periode niet wordt bijgevuld, zoals:

  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Concentratieproblemen
  • Spierkrampen

Hoeveel zout moet je dan innemen?

Tot op zekere hoogte is het eenvoudig drinken van water voldoende om je lichaam te rehydrateren na hevig zweten.

Echter na verloop van tijd zul je ook het zoutgehalte in je lichaam weer op peil moeten brengen om te voorkomen dat je bloed te dun wordt.

Doe je dit niet dan kan dit uiteindelijk leiden tot een bijzonder gevaarlijke medische conditie genaamd ‘hyponatriëmie‘ en dit komt je sportprestaties zeker niet ten goede.

Omdat de hoeveelheid zweet/zout die je verliest zo verschilt van persoon tot persoon is het moeilijk om hier duidelijke universele cijfers aan te verbinden.

Hoeveel zou je namelijk verliest met zweten is genetisch vastgelegd en verandert maar weinig, zelfs niet wanneer je je dieet of omgeving aanpast.

Het voordeel hiervan is dat je slechts één keer getest hoeft te worden op hoeveel zout je verliest met zweten ongeacht de omstandigheden.

Zout in hand

Hoe zit het dan met andere elektrolyten?

Zweet bestaat voor slechts een klein deel uit kalium, calcium en magnesium en bestaat voor het overgrote deel uit water en zout.

Dit is ook de reden waarom je zweet vaak erg zout smaakt en er witte strepen rondom je ogen en op je sportbril ontstaan na een intensieve training.

Hoewel de andere elektrolyten zeker een rol spelen is het vooral zout wat ervoor zorgt dat je goed gehydrateerd blijft en omdat de hoeveelheid zweet zo verschillend is per atleet is het vooral zout waar je goed op moet letten.

Conclusie

Ben jij op zoek naar een manier om je sportprestaties te verbeteren? Dan doe je er goed aan je hydratatie en zout-inname nauwlettend in de gaten te houden en te optimaliseren.

Wil jij een fit en gespierd lichaam krijgen? Dan raad ik je aan het Droog Trainen Protocol eens te proberen!

Je krijgt in dit unieke online fitnessprogramma alle middelen toegereikt om jezelf binnen enkele weken strak te trainen.

Je kunt het Droog Trainen Protocol overigens GRATIS uitproberen, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *