Goed slapen is van het grootste belang voor jou als sporter en voor jouw sportprestaties.
Daarnaast heeft je slaap een grote invloed op je concentratievermogen, spierkracht, conditie en mentale fitheid.
In sommige gevallen is slapen zelfs belangrijker dan trainen en kun je voor een belangrijke wedstrijd beter een trainingssessie overslaan dan dat je op nachtrust gaat bezuinigen.
Zo zei onze eigen Nederlandse Tour de France winnaar ooit de legendarische woorden: “De Tour win je in bed!”
Zo zullen een aantal symptomen van een slechte nachtrust je wellicht bekend in de oren klinken, want als je slecht slaapt dan heb je bijvoorbeeld de grootste moeite om je te focussen op het einddoel.
Symptomen van slecht slapen
Andere symptomen van slecht slapen zijn:
- Slechtere sportprestaties
- Stemmingswisselingen
- Kans op een hoge bloeddruk
- Gewichtstoename en kans op het krijgen van diabetes type 2
- Vergrote kans op hart- en vaatziekten
- Concentratieproblemen
- Je immuunsysteem functioneert minder goed waardoor je vatbaarder bent voor allerlei virussen en bacteriën zoals een eenvoudige griep of verkoudheid
- … en je hebt simpelweg minder energie om je trainingen en wedstrijden tot een goed einde te brengen
Slaap jij slecht? Doe er wat aan! |
Lig jij uren wakker in je bed voor je in slaap valt? Dan kun je hier zeker iets aan doen, want vaak is de oplossing het doorvoeren van enkele subtiele aanpassingen in je levensstijl. Met behulp van de 7-Stappen methode kun jij direct korte metten maken met al je slaapproblemen. Deze unieke online slaaptraining helpt je namelijk stap-voor-stap van al je slaapproblemen af te komen! KLIK HIER EN DOWNLOAD DE 7-STAPPEN METHODE! 100% Niet-goed-geld-terug garantie! |
Slapen en sporten
Hoewel er tot op heden weinig wetenschappelijk onderzoek is verricht naar het verband tussen slapen en sporten is uit een klein aantal onderzoeken wél gebleken dat slaaptekort een grote negatieve invloed kan hebben op je sportprestaties.
Uit een specifiek onderzoek naar de link bleek dat na slechts één verstoorde nacht je psychomotorische prestaties (lichamelijke bewegingen die bewust vanuit de hersenen worden aangestuurd) al verzwakken.
Toch bleven bepaalde factoren zoals: spierkracht, longcapaciteit en conditie na slechts 1 slechte nachtrust relatief onaangetast.
Echter het reactievermogen, precisie en concentratie was bij de proefpersonen sterk gedaald waardoor de overall prestaties sterk waren verslechterd.
Wanneer het slaapgebrek echter meerdere nachten achter elkaar aanhoudt dan kunnen je prestaties sterk achteruit gaan en in sommige gevallen zelfs halveren.
Op korte termijn kan slaapgebrek echter ook invloed hebben op bijvoorbeeld je spijsvertering en hoe je lichaam omgaat met verschillende soorten voeding.
Dit is met name het geval bij koolhydraten en proteïnen waarbij de suikeropname van je lichaam kan veranderen waardoor ook je sportprestaties kunnen verslechteren.
Sport je beter als je meer slaapt?
Nu rijst uiteraard de volgende vraag: Sport je beter wanneer je juist meer slaapt?
Hoewel ook op dit gebied wetenschappelijk onderzoek beperkt is blijkt dat je door meer te slapen inderdaad je prestaties kunt verbeteren.
Toch geldt ook hier dat je het niet moet gaan overdrijven en dat het ideale aantal slaapuren tussen ongeveer 9 en 11 uur ligt.
Slaap je namelijk nòg meer dan kun je hier uiteindelijk juist weer erg duf en futloos van worden en het lijkt me duidelijk dat je ook dan niet goed kunt presteren.
Middagdutjes en powernaps
Het doen van een middagdutje of een zogenaamde powernap kan echter wel een grote positieve invloed hebben.
Dit geldt met name wanneer je later op de dag zoals ’s avonds een zware inspanning moet leveren.
Zo bleek uit recent onderzoek dat een atleet met slaapgebrek (4 uur slaap of minder) aanzienlijk sneller liep na een kort dutje van ongeveer een half uur.
Daarnaast bleken atleten na het doen van een korte powernap uiteraard minder slaperig te zijn maar waren ze ook sneller, scherper en konden ze zich beter concentreren.
Hoeveel slaap krijgen atleten?
Uit een Amerikaans onderzoek uit 2005 bleek dat gezonde volwassenen doordeweeks gemiddeld 6,8 uur slapen en in het weekend gemiddeld 7,4 uur slaap krijgen.
Uit een meer recent onderzoek blijkt dat atleten gemiddeld iets langer slapen, namelijk 8,4 uur.
Echter uit dit onderzoek bleek ook dat (top)sporters gemiddeld een iets slechtere slaapkwaliteit hebben dan doorsnee volwassenen.
Daarnaast bleek dat sporters gemiddeld ook langer nodig hebben om in slaap te vallen dan andere Nederlanders wat vermoedelijk toegeschreven kan worden aan prestatiedruk en wedstrijdspanning.
Ook slapen veel atleten slechter voorafgaand aan een belangrijke wedstrijd door spanning, stress en adrenaline.
Hoeveel slaap hebben sporters eigenlijk nodig?
Hoewel de slaapbehoefte per persoon verschillend is heeft een gezonde volwassene gemiddeld 7 – 9 uur slaap nodig per nacht om optimaal te kunnen presteren en renderen.
Hetzelfde geldt voor topsporters, echter kan ook hier de slaapbehoefte ontzettend variëren afhankelijk van de trainingsopbouw en wedstrijdschema.
Daarnaast kunnen atleten gedurende intensieve fases in hun trainingsschema meer of minder behoefte hebben aan een kort slaapmoment overdag.
Tegenwoordig lijden vooral veel niet-topsporters aan chronisch slaaptekort wat vooral te maken heeft met onze hectische hedendaagse maatschappij en steeds drukker wordende agenda’s en bijkomende stress en werkdruk.
Los je slaapproblemen op en verbeter je sportprestaties!
Slapen is één van de belangrijkste biologische functies van het menselijk lichaam en het speelt hierdoor een belangrijke rol in je fysieke en geestelijke gezondheid en dus ook zeker in je sportprestaties.
Slaap jij ook veel te weinig? Of duurt het iedere avond weer uren voor je in slaap valt? Dan raad ik je aan de 7-Stappen Methode van slaapexpert William van der Klaauw te proberen. In deze online slaaptraining leer je hoe je op een natuurlijke manier sneller in slaap kunt vallen en weer fris en fruitig wakker kunt worden. Je kunt het 120+ pagina’s tellend eBook direct downloaden op je smartphone, tablet of pc en krijgt het hardcover boek de volgende dag thuisgestuurd. Daarnaast krijg je exclusief toegang tot het online ledengedeelte waar o.a. de nieuwste tips en adviezen op het gebied van goed slapen worden gedeeld. Je loopt overigens geen enkel risico en kunt de slaapcursus GRATIS uitproberen, want dankzij de niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent! KLIK HIER EN LEER HOE JE JE SLAAP KUNT PERFECTIONEREN! Deze populaire online slaaptraining is inmiddels ruim 15.000 keer gedownload! |