Rolschaatsen vs. skeeleren: Dit zijn de grote verschillen!

Veel beginnende skaters (vooral kinderen en hun ouders) staan direct voor de keuze: Ga ik voor rolschaatsen of voor skeelers.

Wat het grote verschil is tussen rolschaatsen en skeelers wordt direct duidelijk, namelijk rolschaatsen hebben gebruikelijk 4 wielen twee-bij-twee onder de schoen terwijl dit bij skeelers 3 of 4 wielen achter elkaar zijn.

Deze moeilijke keuze wordt een stuk makkelijker wanneer je zowel de voor- als de nadelen van rolschaatsen en skeeleren kent.

Rolschaatsen vs. skeeleren

Rolschaatsen vs. skeeleren

Zo is het sterk afhankelijk van welke skate discipline je wilt gaan beoefenen en hoe goed jij of je kind je al staande kunt houden op inline-skates.

Waar rolschaatsen in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw immens populair waren hebben inline-skates (skeelers) dit gedurende de jaren ’90 langzaam overgenomen.

Toch is er de afgelopen jaren weer een ware retro-beweging plaatsgevonden en zijn ook rolschaatsen weer helemaal terug van weggeweest.

Laten we beide eens tegen het licht houden, te beginnen met rolschaatsen:

Rolschaatsen

Rolschaatsen, of quad skates, hebben gebruikelijk twee wielen aan de voorkant en twee wielen aan de achterkant.

Hierdoor hebben ze uiteraard een breder raakvlak met de weg waardoor je eenvoudiger in balans kunt blijven waardoor ze zeer geschikt zijn voor de beginnende skater.

Een ander karakteristiek onderdeel van rolschaatsen is het remblokje wat zich aan de voorkant van de rolschaats bevindt.

Daarnaast zijn rolschaatsen in het bijzonder geschikt voor artistieke doeleinden zoals dansen op muziek op rolschaatsen om maar een voorbeeld te noemen.

Ultieme beginners zullen sowieso ontdekken dat ze op rolschaatsen eenvoudig kunnen manoeuvreren door simpelweg hun lichaamsgewicht iets te verschuiven.

Leun je naar rechts dan ga je naar rechts en leun je naar links dan ga je naar links en je rolschaatsen zullen nooit onstabiel aanvoelen.

Rolschaatsen zijn verkrijgbaar met veel verschillende schoensoorten erop gemonteerd, variërend van hoog en stevig tot de ouderwetse lederen schoen tot een lage schoen.

Afhankelijk van welke schoen en welke soort rolschaats je kiest kan deze je meer of minder stevigheid geven en makkelijker of moeilijker van koers laten veranderen.

Skeeleren

Skeelers oftewel inline-skates hebben hun wielen juist in een lijn achter elkaar (vandaar “inline”) en bevinden zich gecentreerd onder de schoen. Skeelers zijn verkrijgbaar met 3, 4 of 5 wielen.

Veel instapmodellen hebben een remblokje aan de achterzijde van een van beide skeelers maar je zult op skeelers voor meer gevorderde skeeleraars echter geen rem vinden.

Ervaren inline-skaters gebruiken andere remtechnieken, zoals bijvoorbeeld de T-Stop, om af te remmen en tot stilstand te komen.

Op skeelers kun je veel hogere snelheden bereiken dan op rolschaatsen en kun je veelal makkelijker sturen en manoeuvreren.

Daarom zijn skeelers eigenlijk meer bedoeld om je (been)spieren te trainen en fit te worden en zijn rolschaatsen meer voor mensen die artistieke bewegingen (dansen) op wielen willen maken.

Welke moet ik kiezen?

Het is bijzonder moeilijk om advies te geven of je rolschaatsen of skeelers moet kopen, daarom heb ik een kleine vragenlijst opgesteld waarmee je voor jezelf kunt bepalen welk type skater je bent.

  • Dans jij graag op wielen en wil je pirouettes doen? (Rolschaatsen)
  • Vind je het leuk om allerlei gekke kleuren aan je voeten te dragen? (Rolschaatsen)
  • Ben je van plan om naar een rollerdisco te gaan? (Rolschaatsen)
  • Wil je je voorbereiden op het schaatsseizoen? (Skeelers)
  • Moet je lange afstanden overbruggen? (Skeelers)
  • Houd je van snelheid? (Skeelers)

Je ziet dat er een groot verschil bestaat tussen rolschaatsen en skeeleren en het is dan ook belangrijk dat je je goed inleest voor je een keuze maakt.

Ik heb hieronder alvast een aantal goede rolschaatsen voor zowel kinderen als volwassenen op een rijtje gezet:

2 gedachten over “Rolschaatsen vs. skeeleren: Dit zijn de grote verschillen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *