Liesblessure door skeeleren: Zo kun jij liespijn met skeeleren voorkomen!

Een liesblessure is een veelvoorkomende blessure onder skeeleraars en het is dan ook belangrijk dat je leert hoe je liespijn het beste kunt voorkomen of behandelen wanneer je al klachten hebt.

In dit artikel leer je wat de hoofdoorzaken van liesblessures zijn en hoe je deze kunt voorkomen.

Liesblessure door skeeleren

Liesblessure door skeeleren

Je liezen krijgen het zwaar te verduren als je gaat skeeleren. Skeeleren (en schaatsen)  is namelijk een continue doorgaande beweging waarbij je je liezen bij iedere afzet tot het uiterste strekt.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat je de spieren in de liesstreek snel kunt overstrekken, verrekken en zelfs scheuren.

Wanneer je de liesspieren hebt verrekt of gescheurd zul je uiteraard minder presteren en tijdens iedere afzet of verandering van richting een grove pijnscheut voelen.

Verrekte lies

Een verrekking van een van de adductoren (spieren aan de binnenzijde van het bovenbeen) is de meest voorkomende liesblessure. Deze spieren lopen van de voorkant van het heupbeen naar de binnenkant van het dijbeen.

Deze spiergroep bestaat uit drie verschillende spieren, namelijk: musculus gracilis, musculus adductor magnus en musculus adductor longus.

Spierverrekkingen worden onderverdeeld in drie categorieën naarmate de ernst van de verrekking, namelijk:

  1. Categorie 1 (milde verrekking)
  2. Categorie 2 (matige verrekking)
  3. Categorie 3 (ernstige verrekking)

Gelukkig komen ernstige verrekkingen en scheuren maar weinig voor.

Skeelerwedstrijd

Liesblessure behandelen

De behandeling van een milde of matige verrekking begint gebruikelijk met koelen met ijs, rust en het aanbrengen een drukverband.

Afhankelijk van de ernst van de liesblessure en aanwezige pijn kun je veelal na een aantal dagen alweer wat rek- en strekoefeningen en lenigheidsoefeningen doen.

Heb je echter een ernstige verrekking of zelfs scheur in je lies dan heb je verdere begeleiding van een fysiotherapeut nodig.

Je fysio maakt samen met jou dan een plan van aanpak en gezamenlijk doen jullie een aantal speciale strekoefeningen zodat je actief werkt aan je herstel.

Dit krijgt meestal een vervolg met fietsen op een hometrainer en baantjes zwemmen om ook de conditie op peil te houden.

Krachttraining

Daarnaast doe je er goed aan om je core te versterken, dit doe je door de spieren in je bovenbenen en onderbuik te trainen.

Ik heb hieronder een aantal oefeningen voor je verzameld die je kunt gebruiken om je bovenbenen en onderbuik sterker te maken:

Wanneer kun je weer skeeleren?

De stelregel is veelal dat je weer kunt beginnen met fanatiek te skeeleren wanneer je flexibiliteit voor tenminste 90% is hersteld. Je fysiotherapeut kan je helpen dit moment te bepalen.

Tot die tijd kun je eventueel wel heel voorzichtig inline-skaten waarbij je je slag niet volledig afmaakt en weinig tot geen kracht gebruikt bij de afzet.

Het belangrijkste na een zware liesblessure is dat je de trainingsintensiteit weer rustig opbouwt, goed naar je eigen lichaam luistert en bij nieuwe pijn direct stopt en je weer laat behandelen.

Liesblessures voorkomen

Hoewel een liesblessure relatief eenvoudig te behandelen is blijkt dat deze wel vaak terugkomt, vooral wanneer je té snel weer intensief gaat sporten.

Een goede warming-up en voldoende rekken en strekken voor je de training intensiveert is bijzonder belangrijk, ook wanneer je volledig bent hersteld van de blessure.

Daarnaast doe je er goed aan dat je alle spieren traint voor je balans en stabiliteit zorgen, zoals de onder- en bovenbenen, core, buik- en rugspieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *