Skeelerhelm kopen: Zo kies jij de juiste skeelerhelm! [Koopgids 2021]

De skeelerhelm is een onmisbaar onderdeel van je skeeleruitrusting en is bovendien verplicht als je aan officiële evenementen en wedstrijden deelneemt.

Het is zelfs zo belangrijk dat je wanneer je een skeelerhelm draagt tijdens een valpartij 85% minder kans op hersenletsel hebt!

Toch is het kopen van een skeelerhelm niet altijd eenvoudig, want waar moet een helm aan voldoen en waar moet je op letten wanneer je eentje koopt voor jezelf of je kinderen?

Daarom neem ik je in dit artikel aan de hand en leg ik je zo goed als mogelijk uit waar je op moet letten bij het kopen van een helm en geef ik je onderaan deze pagina nog een aantal suggesties van uitstekende skeeler- en skatehelmen die ik zelf heb getest.

Om te beginnen zijn er eigenlijk maar twee verschillende types helmen, namelijk de ronde skatehelm de meer geavanceerde skeelerhelm/racehelm (vergelijkbaar met de wielerhelm).

Skeelerhelm kopen

Skatehelm

Deze ronde, bolvormige, helmen worden voor veel verschillende rollersports (skaten, skateboarden, steppen) gebruikt en dan met name vaak door kinderen.

De skatehelm biedt een goede basis bescherming dankzij een buitenkant van sterk ABS plastic (acrylonitril-butadieen-styreen) wat een harde impact kan weerstaan.

Echter de echte bescherming komt van het EPP schuim (expanded polypropylene) wat zich onder de harde plastic buitenlaag bevindt.

Tijdens een harde impact perst het schuim samen waardoor het de energie van klap kan absorberen en je hoofd kan beschermen.

Skatehelmen bieden overigen een betere bescherming voor de achterkant van je hoofd richting je nek dan een racehelm omdat deze verder doorloopt rond je achterhoofd.

Skatehelm

Skeelerhelm

Een specifieke skeelerhelm, oftewel racehelm, richt zich meer op ventilatie en aerodynamica maar uiteraard ligt ook bij deze helm de grootste prioriteit bij veiligheid.

Hoewel ze lichter zijn dan skatehelmen bieden ze ook minder bescherming omdat ze simpelweg minder hoofdoppervlak bedekken zoals het achterhoofd.

Zorg ervoor dat je goed kunt skeeleren en weinig valt wanneer je voor een skeelerhelm kiest.

Daarnaast kun je met een skeelerhelm makkelijker een sportbril, zoals de Oakley M-Frame, dragen dan onder een skatehelm.

Veiligheidsvoorschriften

Door alle regeltjes en voorschriften en bepalen wanneer een skeelerhelm veilig is kan een bijzonder lastige opgave zijn.

Zo zijn er verschillende vooraanstaande organisaties over de hele wereld te vinden die veiligheidshelmen testen en hier classificaties aan verbinden.

Wanneer je hier echt in geïnteresseerd bent en ieder detail wilt weten raad ik je aan de websites van de verschillende fabrikanten te bezoeken en hier op zoek te gaan naar de antwoorden op je vragen.

Het belangrijkste is echter dat ze door deze organisaties zijn getest en daadwerkelijk een veiligheidscertificaat hebben ontvangen.

De veiligheidskenmerken en certificaten kun je (als het goed is) altijd terugvinden in de bijbehorende instructieboekjes en stickers aan de binnenkant of achterkant van de helm.

Inline skaters met skatehelm

Skeelerhelm vervangen

In de meeste gevallen geldt dat je je skeelerhelm na iedere grote impact moet vervangen omdat de schuimlagen nooit weer hun originele vorm aannemen.

Er zijn echter ook helmen die meerdere grote klappen kunnen weerstaan en prima weer gedragen kunnen worden na een zware valpartij.

Toch moet je er ook met zo’n helm op een gegeven moment aan geloven en deze vervangen. Je kunt bij twijfel bijvoorbeeld een email sturen naar de fabrikant of simpelweg vervangen.

Overige kenmerken

Verschillende inline-skate helmen zorgen uiteraard voor veel verschillende uitvoeringen en kenmerken.

Zo kun je bij sommige merken bijvoorbeeld kiezen voor uitneembare en aanpasbare schuimlagen, speciale kin clips en ingebouwde vizieren om je prestatie te verbeteren of de helm comfortabeler te maken.

Skeelerhelm kopen

Neem hieronder een kijkje in de selectie van de beste skeeler- en skatehelmen met de beste prijs-kwaliteitverhouding die ik speciaal voor jou heb samengesteld:

Skatehelmen:

Skeelerhelmen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *