Skeeleren tijdens de zwangerschap: Dit moet je weten als je zwanger bent en wilt skeeleren!

Als je in verwachting bent moet je natuurlijk extra voorzichtig zijn in het kiezen van de activiteiten waaraan je wilt deelnemen.

Een vraag die ik vaak hoor is dan ook: “Kan ik skeeleren als ik zwanger ben?” en “Is het verantwoord om te gaan skeeleren tijdens de zwangerschap?”

Uiteraard, als je goed kunt skeeleren dan lukt dit jou ook wanneer je in verwachting bent!

Het antwoord op de tweede vraag ligt iets gecompliceerder, want hoewel gynaecologen zwangere vrouwen altijd aanraden zo veel mogelijk in beweging te blijven raden ze activiteiten waarbij het risico op valpartijen erg groot is juist ten strengste af.

Daarnaast zijn fysieke activiteiten waarbij je jezelf erg uitput ook uit den boze en moet je ervoor zorgen dat je je hartslag niet te ver laat oplopen.

Dit gezegd hebbende, als je een ervaren skeeleraar bent en uitstekend je balans kunt houden op skeelers dan kun je inderdaad prima tijdens je zwangerschap een rondje skeeleren in een laag tempo zonder de gezondheid van je baby in gevaar te brengen.

Zorg er echter wel voor dat je een makkelijke route met weinig obstakels kiest en de benodigde voorzorgsmaatregelen treft.

Dit moet je weten over skeeleren tijdens je zwangerschap:

Skeeleren tijdens de zwangerschap

Is skeeleren tijdens de zwangerschap veilig?

Hoewel voldoende bewegen een belangrijk onderdeel van een gezonde zwangerschap is skeeleren tijdens de zwangerschap niet zonder risico’s, zelfs voor ervaren inline-skaters.

Vooral tijdens het eerste en derde trimester doe je er goed aan een vergroot risico op valpartijen en kwetsuren rond de buik te voorkomen.

Hoewel het ook belangrijk voor je ongeboren kind is dat je in beweging blijft zijn de risico’s van skeeleren tijdens de zwangerschap overduidelijk.

Je draagt namelijk ongeveer 10 – 20 kilo extra lichaamsgewicht met je mee waardoor je minder goed in balans kunt blijven tijdens het skeeleren dan je normaal gesproken gewend bent.

Daarnaast ben je veel gevoeliger voor blessures dankzij de lossere gewrichten en vele hormonen die door je bloedbaan razen.

Wanneer je bijvoorbeeld op je buik valt dan kunnen de gevolgen niet te overzien en zelfs fataal zijn.

De beslissing of je gaat skeeleren terwijl je zwanger bent ligt volledig bij jezelf en wellicht je verloskundige.

Zoals gezegd mag je skeeleren tijdens het eerste en tweede trimester van je zwangerschap maar raad ik je af om dit te doen tijdens het derde trimester wanneer je babybuik steeds groter wordt.

>> Check hier welke sporten je tijdens je zwangerschap mag beoefenen, waaronder skeeleren.

Welke voorzorgsmaatregelen moet je treffen?

Als je gaat skeeleren tijdens de zwangerschap dan zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten en een aantal voorzorgsmaatregelen die je moet treffen:

  • Drink genoeg water om uitdroging te voorkomen
  • Draag comfortabele (zwangerschaps)kleding
  • Vraag niet het uiterste van jezelf
  • Draag voldoende beschermingsmiddelen
  • Ga altijd samen met iemand anders skeeleren, gewoon voor het geval dat!

Skeeleren / inline-skaten terwijl je zwanger bent

Skeeleren na de bevalling

De keuze wanneer je weer gaat skeeleren na de bevalling ligt volledig bij jezelf, toch zijn er een aantal factoren waar jij geen invloed op hebt die roet in het eten kunnen gooien en je terugkeer op de kleine wielen kunnen vertragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan complicaties na de bevalling, minder snel herstel dan verwacht en dat je simpelweg minder fit bent dan voorheen en dit weer moet opbouwen.

Geef je lichaam de tijd die het nodig heeft om volledig te herstellen voor je de skates weer onderbindt.

Bovendien moet je ook genoeg tijd nemen om te genieten van je pasgeboren baby!

Wanneer je er wel weer helemaal klaar voor bent begin dan heel rustig en ga niet direct jezelf tot het uiterste pushen maar bouw dit rustig op.

Ga gewoon een kort rondje skeeleren waarbij je het tempo niet te hoog legt, dit is niet alleen goed voor je lichamelijke gezondheid maar zeker ook voor je geestelijke gezondheid.

Wanneer je kind echter iets ouder is kun je ook prima samen sporten en gaan skeeleren achter de kinderwagen.

Het belangrijkste hierbij is dat je goed naar je eigen gevoel luistert en zelf een goede afweging maakt of je dit veilig vindt en je hier lekker bij voelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *