FIRS

FIRS logoDe Fédération Internationale de Roller Sports, afkorting FIRS, is het overkoepelend orgaan van alle zogenaamde ‘Roller Sports’.

Hieronder vallen onder andere de disciplines: inline hockey, off-road skating, aggressive skating en het voor ons Nederlanders zo bekende inline-skaten, ook wel skeeleren genoemd.

Historie FIRS

De FIPR, later FIRS, werd in april 1924 opgericht in het Zwitserse Montreux door twee sporters uit Zwitserland, Fred Renkewitz en Otto Myer, die goede banden hadden met het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

In 1924 heette de bond overigens nog niet FIRS, maar ‘Fédération Internationale de Patinage a Roulettes’ (FIPR) en was deze voornamelijk opgericht om roller hockey toernooien te organiseren tussen enkele West-Europese landen waar de sport al beoefend werd.

Tijdens deze bijeenkomst waren afgevaardigden van vier landen aanwezig, namelijk Zwitserland, Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk.

Renkewitz werd aangesteld als eerste voorzitter van de bond en vervulde deze functie van 1924 tot 1960.

EK roller hockey 1926

Meteen na zijn aanstelling werd het plan ontwikkeld om op 10 april 1926 een Europees Kampioenschap te organiseren in Engeland.

Er werd voor Engeland gekozen omdat zij destijds het grootste land waren op het gebied van roller hockey en dat bewezen ze toen met een gouden medaille.

IOC logoZo werd de sport aan de andere kant van het Kanaal al voor de Eerste Wereldoorlog beoefend. Aan dit EK in 1926  namen zes landen deel, waaronder België en Italië.

Tijdens het voorzitterschap van de Spanjaard Victoriono Oliveras de la Riva (1964 – 1973) veranderde de FIPR zijn naam in FIRS om officieel door het IOC erkend te worden als overkoepelend orgaan van alle sporten op skates.

Demonstratiesport Olympische Spelen 1992

Er was meteen veel interesse om de sport op de Olympische Spelen te krijgen en in 1970 werd de de FIRS ook officieel erkend door de General Association of International Sport Federations (GAISF) en kon het in aanmerking komen voor de Olympische status.

Tijdens de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona was roller hockey een demonstatiesport, Argentinië ging toen met de gouden medaille naar huis.

Born To Skate evolutie

FIRS Wereldkampioenschappen

Het eerste wereldkampioenschap roller hockey werd in 1936 door de FIPR georganiseerd in het Duitse Stuttgart.

Een jaar later in 1937 volgde het eerste wereldkampioenschap skeeleren, inline-speedskating, op de weg in het Italiaanse Monza.

Let op, hoewel het wereldkampioenschap genoemd wordt deden er alleen Europese landen mee, daarom worden deze wereldtitels ook bestempeld als officieuze wereldkampioenschappen.

Inline-speedskatingWeer een jaar later in 1938 werd er weer een wereldkampioenschap skeeleren gehouden en ditmaal was het Engelse Londen de gastheer, echter ging het dit keer om het eerste WK op een baan, dit wordt nu de piste genoemd.

Tegelijkertijd werd in het Italiaanse Ferrara het tweede wereldkampioenschap skeeleren op de weg verreden.

Geen WK’s tijdens Tweede Wereldoorlog

Na het tweede wereldkampioenschap roller hockey in Montreux, Zwitserland, in 1939 zijn er tot 1947 geen WK’s meer gespeeld vanwege de Tweede Wereldoorlog.

In 1947 werd het derde WK roller hockey gespeeld in Lissabon, Portugal. Ook werd in 1947 het eerste WK Artistic roller skating georganiseerd in Washington in de Verenigde Staten.

Vanaf 1948 wordt er jaarlijks gestreden om de wereldtitels inline-skaten, echter is het pas sinds het WK in 1966 in Mar del Plata, Argentinië een officieel wereldkampioenschap, omdat er landen van verschillende continenten meededen.

Sinds 1994 wordt het wereldkampioenschap skeeleren georganiseerd zoals we deze nu kennen met zowel de piste als de wegwedstrijden. Hiervoor werden deze disciplines om en om georganiseerd.

Wederom naamsverandering

Tijdens een congres in Zell Am See, Oostenrijk, in juni 2000 werd besloten om de naam van de bond wederom te veranderen.

“Roller Skating” werd vervangen door “Roller Sports”, hiermee bleef de afkorting ‘FIRS’ wel intact.

Ook werd toen het nieuwe logo geïntroduceerd (foto bovenaan artikel), hiermee werd het oude logo met de wereldbol vervangen.

Kijk op de officiële website van de FIRS voor meer informatie.