Skeeleren vs. Wielrennen: Welke is de beter, of leuker?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen moet ik je zeggen dat er geen duidelijke winnaar is in de strijd tussen skeeleren en wielrennen en dat het vooral neerkomt op persoonlijke voorkeur.

Toch moet ik wel zeggen dat je met skeeleren meer spieren in je lichaam traint ten opzichte van wielrennen maar dat fietsers over het algemeen langer kunnen trainen simpelweg omdat het minder belastend is.

Op skeelers zijn je opties tot het kiezen van een leuke route meestal wel beperkter dan op de racefiets omdat je op inline-skates niet op elk terrein even makkelijk uit de voeten kunt.

Zo is het bijvoorbeeld bijzonder lastig om te skeeleren op slecht wegdek, bospaden en heuvelachtige gebieden.

Laten we ons in dit geval richten op situaties waarin de omstandigheden goed genoeg zijn om zowel te kunnen wielrennen als skeeleren en de voor- en nadelen van beide sporten eens onder de loep nemen.

Skeeleren vs. Wielrennen

Algehele conditie

Met skeeleren train je meer spieren in je lichaam dan met wielrennen en moet je meer je best doen om in balans te blijven waardoor je ook je core meer belast.

Met wielrennen breng je echter vaste pedalen in beweging waarbij veel minder spiergroepen betrokken zijn.

Op het gebied van algehele conditie en een veelvoud van spieren die erbij betrokken zijn is skeeleren de absolute winnaar en is wielrennen alleen de betere keuze wanneer geen goede wegen om op te skeeleren in de buurt hebt of de omstandigheden erg slecht zijn.

Lange afstanden afleggen

Op de racefiets zul je over het algemeen eenvoudiger lange afstanden kunnen afleggen voor je uitgeput raakt, met name dankzij de vele versnellingen die je op de fiets vindt.

Wanneer je echter lange afstanden aflegt op inline-skates krijg je niet zo’n last van je achterste als op een fietszadel het geval zou zijn.

Daarnaast is skeeleren veel leuker toch?

Als je echter puur naar lange afstanden afleggen kijkt is wielrennen wel de betere keuze en kun je eenvoudig grote afstanden afleggen.

Veiligheid

Wanneer je je op de fiets door het verkeer manoeuvreert kun je over het algemeen beter sturen en eenvoudiger (af)remmen waardoor de fiets een veiligere keuze is in druk verkeer.

Daarnaast is de leercurve op skeelers veel groter dan bij wielrennen omdat het veel oefening vergt om als beginner met vertrouwen te skeeleren en veilig te kunnen remmen.

Hierdoor kun je in het begin wellicht vaak vallen op skeelers wat voor serieuze verwondingen kan zorgen vooral wanneer je geen goede beschermers en een helm draagt.

Dit is ook waarom veel buitenstaanders skeeleren in het verkeer als extreem gevaarlijk beschouwen.

Daarentegen kan vrijwel iedereen goed fietsen en zijn valpartijen relatief schaars, toch zullen ook ervaren skeeleraars weinig vallen waardoor het na verloop van tijd minder eigenlijk gevaarlijk wordt.

Wat betreft veiligheid denk ik dan ook dat skeeleren en wielrennen beide even gevaarlijk zijn.

Wielrennen

Moeilijk begaanbaar terrein

Op dit gebied is de fiets de onbetwiste winnaar. Hoewel er wel verschillende soorten off-road skates verkrijgbaar zijn met luchtwielen zijn deze niet bepaald populair en werken ze over het algemeen erg slecht.

Wanneer het op moeilijk begaanbaar terrein of slechte wegen aankomt is wielrennen of mountainbiken de absolute winnaar.

In de stad

Als recreatieve skater of fitness skater kun je in de stad uitstekend uit de voeten wanneer het je niet per se om de snelheid en adrenalinekick gaat.

Vooral wanneer je samen met een vriend of vriendin een rondje door de stad gaat skaten zal dit je makkelijker afgaan dan wanneer je je uithoudingsvermogen wilt testen op de fiets.

In de stad zijn skeelers dus voor mij de winnaar.

Van A naar B

Hoewel je met een racefiets in de trein mag reizigen is dit lang niet overal het geval.

Skeelers daarentegen kun je overal mee naartoe nemen wanneer je een paar schoenen meeneemt in je tas.

In de bus, tram en zelfs in het vliegtuig kun je je skates eenvoudig meenemen overal ter wereld skeeleren.

Regen en sneeuw

Hoewel ik je afraad om in bijzonder slechte condities zoals met sneeuw te gaan skeeleren of te gaan fietsen is wielrennen nog wel degelijk mogelijk hoe gevaarlijk ook.

Is skeeleren leuker dan wielrennen?

Beide sporten zijn bijzonder plezierig om te beoefenen, echter wanneer ik zou moeten kiezen kies ik persoonlijk toch voor skeeleren.

Wanneer skeeleren mogelijk is en de omstandigheden dit toelaten is het wat mij betreft de beste optie.

Wielrennen wint het alleen wanneer inline-skaten niet mogelijk is of wanneer je erg lange afstanden wilt overbruggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *