Dit zijn de grote verschillen tussen langebaanschaatsen en shorttrack!

Hoewel langebaanschaatsen en shorttracken veel overeenkomsten hebben zijn er ook een aantal grote verschillen tussen beide schaatsdisciplines.

Het eerste wat opvalt zijn de schaatsen zelf, want shorttrackschaatsen zijn immers hoger en shorttrackers dragen altijd een helm en een snijvast pak.

Daarnaast schaatsen de traditionele schaatsers uiteraard hun rondjes op een 400 meter lange baan terwijl shorttrackers hun kunsten vertonen op een 111,11 meter baan.

Het grootste verschil is echter dat langebaanschaatsers traditioneel alleen tegen de klok rijden (massastart uitgezonderd) terwijl shorttrackers juist tegen elkaar racen en doet de eindtijd er minder toe.

Laten we beginnen met de schaatsen:

Dit zijn de grote verschillen tussen langebaanschaatsen en shorttrack!

De schaatsen

Shorttrack schaatsen bestaan uit 2 belangrijke onderdelen, namelijk de schoen en het ijzer. Het eerste wat dus opvalt is het ontbreken van een klapmechanisme.

Daarnaast zijn de schoenen van shorttrackers gebruikelijk stijver en harder en sluiten deze hoger rondom de enkel om betere steun te bieden voor de snelle en zeer krappe bochten.

Het grootste verschil zit hem echter in de ijzers. Dit zijn namelijk een vast onderstel welke sterk naar de linkerkant van de schoen wordt gemonteerd.

Hierdoor kunnen shorttrackers nóg meer “in de bocht hangen” en deze met de linkerhand op het ijs nog schuiner nemen.

Klapschaatsen

Langebaanschaatsers schaatsen daarentegen op klapschaatsen waarbij alleen de voorkant van de ijzers zijn bevestigd op de schoen.

Dankzij het klapmechanisme kunnen langebaanschaatsers hun slag verlengen waardoor er een meer natuurlijke en krachtigere afzet kan volgen.

Aan het einde van de afzet nadat hat mechanisme volledig heeft geopend veert deze terug tegen de schoen wat voor een klapgeluid zorgt en dit is tevens waaraan de ‘klapschaats’ zijn naam te danken heeft.

Omdat het klapmechanisme zich volledig opent is de afzet veel vloeiender en minder “hoekig” als vroeger op conventionele schaatsen het geval was.

De ijzers van klapschaatsen blijven dus langer op het ijs waardoor een schaatser een langere afzet heeft en dus iedere slag meer en langer kracht op het ijs kan uitoefenen waardoor hij in de basis sneller is.

Daarnaast zijn de bochten op een 400 meter baan uiteraard minder krap als op een shorttrackbaan het geval is waardoor zij minder schuin door de bochten gaan.

Hierdoor worden de ijzers van langebaanschaatsers veelal ook meer in de midden van de schoen gemonteerd in vergelijking met shorttrackers.

Schaatspakken

De schaatspakken van beide takken van sport zitten erg strak rond het lichaam waardoor het kan lijken dat ze ontworpen zijn om de gigantische beenspieren van schaatsers te laten zijn.

Toch is dit niet het geval en zijn ze specifiek ontworpen om sneller en veiliger te schaatsen.

Zo zijn de pakken van langebaanschaatsers voorzien van een cap om aerodynamischer rond het hoofd te zitten en zijn ze gemaakt van een speciale stof om de luchtweerstand te verminderen.

Deze speciale schaatspakken hebben er in de loop der jaren mede voor gezorgd dat het schaatser steeds sneller zijn geworden.

Shorttrackpakken aan de andere kant zijn vooral ontworpen met het oog op comfort en veiligheid.

Vooral door het grote risico op valpartijen en aanvaringen tussen de schaatsers heeft de Internationale Schaatsunie ISU bepaald dat de schaatspakken van shorttracker snijvast moeten zijn.

Daarnaast moeten kwetsbare delen van het lichaam beschermd zijn, zoals de nek, lies, oksel, arm, hand en de voor- en achterkant van de knie.

Schaatshelm

Naast snijvaste pakken zijn shorttrackers ook verplicht een schaatshelm, snijvaste nekband en snijvaste handschoenen te dragen.

Wanneer je goed kijkt naar de handschoenen die shorttrackers dragen dan zie je op de vingertoppen iets wat lijkt op kleine plastic balletjes.

Dit harde materiaal rond de vingertoppen zorgt er echter voor dat de handen van de schaatsers beter over het ijs glijden wanneer ze zichzelf in balans houden met hun vingertoppen als ze schuin door de bocht gaan.

Een laatste onderdeel van de outfit van zowel langebaanschaatsers als shorttrackers is een schaatsbril.

Deze brillen zorgen niet alleen voor bescherming tegen wind en rondvliegende ijsdeeltjes maar verminderen ook de weerspiegeling en schittering van het ijs en andere verlichting in de ijshal.

Shorttracken in Nederland

Hoewel shorttrack nog altijd minder populair is dan het traditionele langebaanschaatsen is ook deze discipline de afgelopen jaren aan een grote opmars bezig.

Dit is met name te danken aan de recente (Olympische) successen van shorttrackers als Suzanne Schulting, Jorien ter Mors en Sjinkie Knegt.

Vooral het daadwerkelijke wedstrijdelement waarin schaatsers in dezelfde baan tegen elkaar strijden in plaats van tegen de klok zorgen ervoor dat steeds meer kinders kiezen voor shorttracken.

Ben jij ook een grote liefhebber van shorttrack of kijk je liever naar langebaanschaatsen? Laat het weten in de reacties hieronder!

1 gedachte over “Dit zijn de grote verschillen tussen langebaanschaatsen en shorttrack!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *