Skeeleren in de zomer: Dit moet je weten over sporten in de zon!

Skeeleren doe je natuurlijk het liefst in de zomer onder het genot van een warm zonnetje maar hoewel de zon lekker warm is en je er een mooi bruin kleurtje van krijgt schuilt er ook een gevaar in sporten in de zon.

Huidkanker is een bijzonder groot gevaar en als je buiten sport loop je een groter risico. Daarom ga ik je in dit artikel helpen hoe je je huid kunt beschermen wanneer je jezelf blootstelt in de zon.

Zonlicht is lekker warm, je wordt er vrolijk van en doet wonderen na een lange koude winter.

Skeeleren in de zomer

Skeeleren in de zomer

Als je gaat skeeleren breng je vaak uren door in direct zonlicht, toch is voor veel skeeleraars het smeren van zonnebrand geen prioriteit.

De cijfers zijn echter angstaanjagend, zo krijgen jaarlijks ongeveer 70.000 Nederlanders de diagnose huidkanker en hebben nog veel meer mensen verdachte vlekken die een voorstadium kunnen zijn.

Hoewel dit niet de dodelijkste vorm van kanker is overlijden jaarlijks ongeveer 1.000 mensen aan huidkanker (melanoom).

Buitensporters lopen zelfs een nóg groter risico omdat de effectiviteit van zonnebrand na verloop van tijd afneemt vooral wanneer je transpireert.

Veel sporters voelen zich echter vaak onaantastbaar omdat ze fit zijn, veel sporten, gezond eten en goed slapen.

Daarnaast is de schade die de zon aan je huid toebrengt ook niet altijd even duidelijk, want een verbrande rode huid vervaagt weer en sproeten komen en gaan. Toch verdwijnen de beschadigingen niet.

Overmatige blootstelling aan de zon verandert letterlijk de DNA van je huid terwijl je de schadelijke effecten hiervan veelal pas veel later merkt.

Smeer zonnebrand op je huid

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat als je je regelmatig en goed insmeert je de kans op melanoom met 50 – 75% kunt verkleinen.

Door het dragen van zonnebrand bescherm je jezelf zowel tegen UVA als tegen UVB zonnestralen en een SPF van minimaal 15 is een must, maar 30 is beter.

Blijf smeren!

Als je lange afstanden skeelert doe je er goed aan een kleine tube zonnebrand mee te nemen.

Het klinkt wellicht overdreven maar het is erg belangrijk om na anderhalf of 2 uren de zonnebrand opnieuw aan te brengen om beschadigingen en mogelijke huidkanker te voorkomen.

Hoewel verschillende merken en formules langer of korter blijven zitten moet je altijd na 2 uur bijsmeren of vaker wanneer je hevig zweet.

Raadpleeg een dermatoloog

Je kunt beter een keer te vaak naar je huid laten kijken dan te weinig, vooral wanneer een vlek of moedervlek na verloop van tijd verandert.

Vooral doordat we ons meer blootstellen aan de zon, we niet zorgvuldig genoeg zonnebrand smeren en er een grotere bewustwording is gekomen.

Dit heeft te maken met een oplopend aantal huidaandoeningen en het feit dat deze op een steeds jongere leeftijd voorkomen.

Gezond eten

Uit onderzoek is gebleken dat een dieet rijk aan antioxidanten erg goed voor je huis is.

Zo bleek bijvoorbeeld dat UV-stralen grotere schade aan je huid kunnen toebrengen wanneer er minder antioxidanten in het lichaam aanwezig zijn.

Een aantal voedingsstoffen die je kunt eten om de antioxidanten in je lichaam bij te vullen zijn bijvoorbeeld:

  • (Bijna) alle groenten
  • Noten
  • Zaden
  • Sojabonen
  • Peulvruchten
  • Omega 3
  • Groene thee drinken

Skeeleraars en andere atleten zullen hier blij mee zijn, want bijna alles wat goed is voor je huid is ook goed voor de rest van je lichaam.

Draag beschermende kleding

Als je lang in de zon gaat skeeleren dan doe je er goed aan om bepaalde lichaamsdelen te bedekken.

Zo kun je ervoor kiezen om lange mouwen te dragen of een pet onder je skeelerhelm te dragen waarbij de cap je nek kan beschermen.

Daarnaast is het dragen van een zonnebril een must om je ogen niet alleen te beschermen tegen de zon maar ook tegen de wind en stof.

Vermijd de zon tijdens piekuren

De zonkracht is gewoonlijk het sterkst tussen 10 uur ’s ochtends en 2 uur ’s middags dus je kunt proberen de zon tijdens deze uren te vermijden.

Ok, dit is niet voor iedereen mogelijk en wanneer dit niet lukt dan doe je er goed aan om jezelf simpelweg gewoon goed in te smeren.

Het is nooit te vroeg of te laat om je huid te beschermen dus gebruik een goede zonnebrand en breng deze ook na verloop van tijd opnieuw aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *