Dit is hoe je sterker kunt worden van mountainbiken!

Wanneer je al jaren skeelert of schaatst is er een grote kans dat je prestaties een plateau hebben bereikt.

Zelfs voor wielrenners kan variëren in trainingen en bijvoorbeeld mountainbike trainingen toevoegen ervoor zorgen dat je het volgende niveau bereikt.

Zo kun je bijvoorbeeld een keer per week of eens in de twee weken een leuke mountainbike rit maken.

Sterker worden door mountainbiken

Sterker worden door mountainbiken

Afwisselen tussen verschillende sportdisciplines kan een verfrissende werking op het lichaam hebben en je ontwikkeling als sporter bevorderen.

Bij zowel skeeleren als schaatsen maar ook wielrennen en mountainbiken gebruik je veel vergelijkbare spiergroepen.

Toch is mountainbiken zo’n specifieke sport dat het voor een nieuwe stimulans kan zorgen en ervoor kan zorgen dat je (veel) sterker wordt.

Dit zijn enkele voordelen van mountainbiken voor skeeleraars en schaatsers:

Explosiviteit opbouwen

Mountainbike routes bieden vaak meer uitdaging dan een vlakke geasfalteerde weg, zo vergen kleine steile heuveltjes en obstakels explosieve krachtuitbarstingen om het momentum niet te verliezen.

Korte haarspeldbochten, boomwortels modder en stenen zorgen ervoor dat je steeds weer opnieuw explosieve kracht moet leveren om jezelf weer in gang te trekken.

Dit is dezelfde explosiviteit die je nodig hebt om op skeelers uit een bocht te accelereren, een tempoversnelling in te zetten of een eindsprint te doen naar de finish.

Efficiëntie vergroten

In het zand en in modder heb je minder tractie dan je op een wegfiets zou hebben.

Wanneer je op deze gladde ondergronden fietst heb je een erg precieze timing nodig om ervoor te zorgen dat de kracht die jij op de pedalen zet ook daadwerkelijk voor een voorwaartse beweging zorgt en dat je niet gaat slippen.

Dit kan een krachtige stimulans zijn om ook de timing in je afzet bij skeeleren of schaatsen weer te perfectioneren.

Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat je grip houdt terwijl je een explosieve sprint inzet en dus een uiterst efficiënte afzet moet hebben.

Mountainbike sprong

Sterkere botten

Een ander voordeel van een sportactiviteit op ruig terrein is dat het voor sterkere botten kan zorgen.

Wanneer je de dikte van de botten van mountainbikers bijvoorbeeld vergelijkt met die van schaatsers dan hebben mountainbikers simpelweg sterkere botten.

De constante impact op je lichaam die off-road fietsen met zich meebrengt heeft een stimulerende werking op de botgroei.

Hierdoor kun je dus ook je botten sterker maken door af en toe een training op de mountainbike mee te pakken.

Variatie maakt je geest scherper

Even iets anders doen dan je normale training kan net zo goed zijn als bijvoorbeeld een rustperiode.

Door lekker door de modder te racen kun je je hoofd leegmaken wat dus psychologisch erg verfrissend is.

Daarnaast kun je op een mountainbike een keer wél van de gebaande paden afwijken waar dit op skeelers of zelfs een racefiets onmogelijk is.

Met een korte online zoektocht kun je de beste mountainbike routes in jouw buurt vinden. Check bijvoorbeeld: Mtbroutes.nl.

Je leert beter fietsen

Door off-road te fietsen trek je jezelf als doorgewinterde wielrenner uit je comfortzone en kun je je kunsten op de fiets verbeteren.

Op een mountainbike is er weinig ruimte om te ontspannen en moet je steeds druk op de pedalen houden om tractie te hebben.

Daarnaast moet je bliksemsnelle reflexen hebben om elk gevaar te ontwijken en dit kun je ook op skeelers weer goed gebruiken om zowel je prestatie als veiligheid te verbeteren.

Met name de bochtentechniek die je leert op een mountainbike kun je vertalen bochten rijden op skeelers waar je ook je gewicht moet verplaatsen om strakkere bochten te kunnen rijden.

Conclusie

Op een mountainbike kun je op plekken komen waar je op een racefiets, skeelers of schaatsen simpelweg niet kunt komen.

Zo kun je een zware training combineren met een leuk avontuur en zowel fysiek als geestelijk het uiterste uit jezelf halen.

Al met al is mountainbiken een uitstekende sportactiviteit om je trainingen op skeelers of schaatsen mee af te wisselen om je scherpte en concentratievermogen te vergroten.

Check hieronder de beste deals op mountainbikes op dit moment:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *