De decennia ontdekken we meer en meer dat je mentale fitheid (bijna) net zo belangrijk is als je fysieke conditie om goed te kunnen trainen en presteren.
We richten ons namelijk al jaren op onze lichamelijke conditie en onze mentale gesteldheid was hierbij altijd een ondergeschoven kindje.
Uiteraard krijgt fysieke conditie de meeste aandacht omdat je deze resultaten duidelijk kunt zien en merken.
Bovendien kun je door een gezond lichaam te krijgen je kans op bepaalde aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes sterk verminderen.
Toch speelt je zelfvertrouwen en mentale fitheid hier naar mijn mening ook een bijzonder grote rol in om je doelen te kunnen bereiken.
Inhoud
MENTALE FITHEID
Je mentale fitheid kun je daarom ook maar beter niet negeren en het bijschaven van je mentale vaardigheden kunnen je zomaar grotere verbeteringen opleveren, ook lichamelijk!
Mentale training betekent je brein en je emotionele gezondheid in perfecte conditie brengen.
Wees gerust ik zeg niet dat je een groot schaakkampioen moet worden maar wil je simpelweg deze technieken aanraden om:
- Het grotere geheel te leren zien
- De druk op je schouders te verlagen
- Positief te leren denken
- Wellicht sporten (skeeleren) weer leuk te gaan vinden als je het zat bent
MENTALE FITHEID VS. FYSIEKE FITHEID
Het is geen verrassing dat hoe gezonder je lichaam is des te beter ook je geestelijke gezondheid zal zijn.
Door het doen van fysieke inspanningen gaat er namelijk meer zuurstof en endorfine richting je hersenen.
Endorfine is een neurotransmitter in je brein die je een goed en positief gevoel geeft.
Dit is waarom het niet verrassend is dat mensen die goed in vorm en kerngezond zijn ook geestelijk fitter en vooral mentaal erg weerbaar zijn.
Door een stevig trainingsschema te volgen kun je de strijd met je depressie aangaan en ook winnen om weer positief in het leven te kunnen staan.
Daarnaast is sporten een goede manier om stress te verminderen. Dit is belangrijk omdat overmatige stress slecht is voor zowel je mentale als fysieke fitheid.
Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je met behulp van mentale training je ‘vloeibare intelligentie’ kunt verbeteren waardoor je beter kunt redeneren en makkelijker problemen kunt oplossen.
Een andere goede manier om de strijd met je depressie aan te gaan is mediteren, want met een kalme geest krijg je een andere kijk op je sportprestaties en het leven in het algemeen.
Je kunt overigens zelfs mediteren op skeelers, check it out!
VOORDELEN VAN VERBETEREN VAN JE MENTALE FITHEID
Wanneer je na een drukke dag en zware training naar bed gaat kan je lichaam ontspannen, echter het is niet gezegd dat je geest ook automatisch tot rust komt.
Een techniek die goed kan helpen is visualiseren, want je kunt vaak erg rustig worden als je jezelf in gedachten verplaatst naar een mooi moment in je leven of fijne omgeving.
Deze techniek zorgt ervoor dat de spanning in zowel je lijf als je geest afneemt dankzij de neuronen in de minder dominante delen van je hersenen die hierbij worden aangesproken.
Dit minder dominante deel van je brein is het deel waar zelfvertrouwen en optimisme vandaan komt.
Als je aan iets leuks en ontspannends denkt dan activeer de neurale structuren in dit deel van je hersenen.
Visualiseren kan je mentale fitheid verbeteren en je geestelijk tot rust brengen.
TECHNIEKEN
Mentaal fit worden en blijven hoeft niet eens erg moeilijk te zijn, het is makkelijker dan trainen voor een marathon.
Je kunt namelijk mentale oefeningen toevoegen aan dingen die je toch al doet.
Voorbeelden hiervan zijn lezen, dagdromen, lol hebben en leuke dingen ondernemen.
Daarnaast kun je een aantal van de volgende technieken proberen om je mentale fitheid te verbeteren:
#1: Stop met multitasken
Je denkt dat je met multitasken meer dingen tegelijk gedaan krijgt, maar in werkelijkheid zorg je juist voor meer problemen dan je oplost.
Door jezelf op één specifieke taak tegelijk te richten verbeter je je concentratievermogen en ben je uiteindelijk veel productiever.
#2: Wees vriendelijk voor jezelf
Vriendelijk voor jezelf te leren zijn is een goede manier om meer zelfvertrouwen te krijgen.
Deze zogenaamde positieve bevestiging, of positief tegen jezelf praten, helpt niet alleen je zelfbeeld te verbeteren maar maakt je ook daadwerkelijk fysiek gezonder.
Maak om te beginnen eens een lijst met dingen die je goed vindt aan jezelf en onthoud hierbij dat niemand perfect is en jij dit dus ook niet hoeft te zijn.
Stel daarna doelen voor jezelf, maar begin eerst met kleine doelstellingen en bouw dit geleidelijk op om te voorkomen dat je het niet waar kunt maken.
#3: Probeer nieuwe dingen
Ook door nieuwe ervaringen op te doen kun je je mentale fitheid verbeteren en ook deze oefening kun je prima in je dagelijkse leven invoegen.
Eet bijvoorbeeld eens iets onbekends of reist naar een plaats waar je nog nooit bent geweest.
Of neem een andere route naar je werk, supermarkt of sportschool. Ook kun je dagelijkse activiteiten eens op een andere manier proberen te doen.
Uit onderzoek is gebleken dat je fitter en vitaler blijft wanneer je je hersenen blijft prikkelen en nieuwe dingen ervaart.
Door onbekende dingen te doen of bekende dingen op een andere manier te doen blijven hersencellen en connecties ook op latere leeftijd langer behouden.
Er ontstaan zelfs nieuwe hersencellen, je begrijpt het dus al door uit je “comfort zone” te stappen blijft je geest langer gezond.
#4: Speel spelletjes
Door het spelen van geheugenspelletjes en puzzels kun je ook je mentale fitheid verbeteren, denk bijvoorbeeld aan:
- Kruiswoordpuzzels
- Memory
- Borspelletjes
- Sudoku’s
Zelfs door het spelen van videogames geef je je brein een schop in de rug om scherp en alert te zijn en nieuwe dingen te leren.
Uit onderzoek zelfs gebleken dat je door het spelen van computerspelletjes je concentratievermogen en reactietijd kunt verbeteren.
#5: Lezen
Lezen is de ultieme mentale training, want ook als je deze zin leest moet je brein elk woord verwerken en meteen de betekenis erbij vinden.
Daarnaast werkt lezen erg goed op je verbeelding omdat je de gelezen tekst meteen voor je kunt visualiseren.
Door te lezen train je bijna elk deel van je hersenen, terwijl het ondertussen ook een goede ontspanningstechniek is. Een ware win-win-situatie dus.
MENTALE FITNESS IS GEEN HAASTWERK
Mentale fitness is geen haastwerk en hoeft dagelijks niet veel tijd te kosten.
Als je elke dag een aantal minuten uittrekt voor het verbeteren van je mentale fitheid zul je al helderder denken en beter in je vel zitten.
Ontspannen en visualiseren zijn net zo belangrijk en goed in je mentale fitness als de meer inspannende activiteiten als geheugenspelletjes.
Door mentaal fit te worden zul je beter kunnen trainen en betere sportprestaties leveren.
Dit komt simpelweg omdat je positiever in het leven staat en meer zin hebt om te gaan trainen en het uiterste uit jezelf te halen.
WIL JIJ OOK MENTAAL FIT WORDEN?
In dit artikel heb ik je verteld wat mentale fitheid nou eigenlijk is en hoe je dit kunt trainen om in jouw voordeel te gebruiken.
Een boek wat je meer kan vertellen over mentale fitheid en het trainen hiervan is Blijvend Zelfvertrouwen van life-coach Frank de Moei.
In Blijvend Zelfvertrouwen lees je ook alles over mentale fitheid van (top)sporters om het uiterste uit jezelf te leren halen.
Meer informatie over de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen vind je via de knop hieronder.
JA! IK WIL MEER ZELFVERTROUWEN!
Blijvend Zelfvertrouwen is inmiddels ruim 10.000 keer gedownload!