Sven Kramer is de absolute koning van het schaatsen, dat weet iedereen. Uiteraard is hij een extreem goede schaatser maar hij is ook mentaal fit en in topvorm.
Hij heeft meerdere keren bewezen dat hij ook kan winnen als het fysiek tegenzit, sterker nog als hij wil winnen dan wint hij (op een enkele uitzondering na).
Maar waar komt deze mentale kracht vandaan en belangrijker nog, hoe kun jij deze ook krijgen?
MENTAAL FIT
Maar Sven Kramer is mentaal ook wel een aantal keren op de proef gesteld, herinner je die verkeerde wissel tijdens de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver nog?
Kramer reed naar een zekere gouden medaille op de 10 kilometer wanneer coach Gerard Kemkers hem de verkeerde baan instuurt en hij gediskwalificeerd wordt.
Weg gouden medaille! Toch kwam Sven Kramer hierna sterker terug dan ooit en bleef hij de hoofdprijzen aan elkaar rijgen. Hij bleef zelfs samenwerken met Kemkers. Bekijk hieronder de “schokkende beelden”.
MENTALE FITHEID VERBETEREN
Wat kunnen wij als recreatieve skeeleraars en amateursporters leren van “King Sven” en ook onze mentale fitheid verbeteren.
Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat psychologie een veel grotere invloed heeft op het geven van een topprestatie dan eerder werd gedacht.
Je mentale fitheid zorgt ervoor dat de fysieke fitheid van een atleet volledig tot uiting kan komen en dat je jezelf op de lange termijn steeds kunt verbeteren.
Maar ook voor “normale mensen” is het belangrijk om mentaal fit te worden en te zijn, want als je een goede conditie en een slank lichaam wilt krijgen moet je streng voor jezelf zijn en een strak trainingsschema volgen.
Je moet toch altijd maar ergens de (mentale) kracht vandaan halen om toch de deur uit te gaan en te skeeleren, wielrennen of hardlopen.
Ok, laten we eens ingaan op de belangrijkste zaken die je op orde moet hebben om mentaal fit te worden.
OMGAAN MET TELEURSTELLING
Of het nu een slechte prestatie is of het krijgen van een blessure door bijvoorbeeld een valpartij, iedere sporter krijgt vroeg of laat met teleurstellingen en tegenslagen te maken.
Als dit gebeurt dan mag je best 1 à 2 dagen “pissed off” zijn. Het is alleen maar natuurlijk en menselijk om teleurstelling, verdriet en wellicht woede te voelen omdat deze emoties laten zien dat het je iets doet en je ermee bezig bent.
Na maximaal 2 dagen is het tijd om niet langer aan deze teleurstelling te denken en je te richten op het volgende doel.
Plan je volgende doelstelling en zet voor jezelf op een rijtje de weg die je moet volgen om deze te behalen.
Als je jezelf niet toestaat een korte periode van frustratie te hebben dan ben je minder productief, maar dit geldt ook als je té lang wacht met het weer oppakken van je trainingen.
OMGAAN MET ONZEKERHEID
Wij mensen verlangen naar veiligheid en voorspelbaarheid, daar kunnen we niets aan doen dat zit gewoon in onze genen.
Echter topsport, maar ook jouw eigen sportbeleving zit vol met onzekerheid. Als je vervolgens niet goed met deze onzekerheid omgaat kan dit zelfs omslaan in angst.
Sport en angst – in het bijzonder duursporten als skeeleren – gaan niet goed samen en zal leiden tot mindere prestaties, resultaten en een verlies aan interesse.
Volg deze drie stappen om beter om te kunnen gaan met de negatieve effecten van onzekerheid:
- Voorkomen is beter dan genezen: Doe alles wat je kunt om onzekerheid voor te zijn door keihard te trainen. Richt je vooral op de zaken die je wél in de hand hebt maar heb wel een backup plan klaar in je hoofd voor alles wat mis kan gaan.
- Ga ermee om: Denk vooraf na over hoe je met tegenslagen om kunt gaan en wijk niet van je plan af. Als je vooraf een koers hebt ingezet houd je hier dan aan, ook al zit het tegen.
- Leer ervan: Je kunt je onzekerheid ook inzetten als een kans om als mens en sporter te groeien, want je leert juist zeker te zijn als je jezelf confronteert met je eigen onzekerheid.
ZET ANGST OM IN GEZONDE SPANNING
Spanning en angst voor een grote wedstrijd is heel normaal, zelfs bij gelauwerde professionele atleten.
Ook recreatieve skeeleraars of fitness skaters kunnen deze spanning voelen wanneer je bijvoorbeeld een te lange route hebt uitgestippeld en al op de helft bent, want je zult toch terug naar huis moeten.
Als de spanning je voor een wedstrijd of toertocht teveel wordt kun je het beste proberen je gedachten te verzetten en positief denken.
Probeer in plaats van jezelf te vertellen dat je het spannend vind en kalm moet worden, denk dan dingen als: “Ik heb er zin in en mijn lichaam is in prima conditie om dit aan te kunnen.”
Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je jezelf probeert te kalmeren je de situatie in veel gevallen alleen maar erger maakt omdat je jezelf er juist aan herinnert dat het niet loopt.
Probeer dit te voorkomen door gevoelens van angst om te zetten in gevoelens van opwinding en positiviteit.
Oppeppende muziek kan hier goed bij helpen, door het luisteren van – vaak luide en snelle – muziek vergeet je de angst en pijn en kun je makkelijker doorgaan zonder op te geven.
FOCUS JE OP HET PROCES
De beste doelstelling die je kunt hebben is simpelweg om beter te worden. Je wilt niet alleen als sporter beter worden maar ook als persoon en dit is wellicht het belangrijkste psychologische doel die er in de natuur te vinden is.
Deze benadering helpt je niet te gefixeerd te zijn op specifieke resultaten als: tijden, kilometers, calorieën die je hebt verbrand en uitslagen.
Meet je succes in groei die je hebt doorgemaakt en de progressie die je over een bepaalde tijd hebt geboekt.
Wil jij je mentale fitheid ook vergroten en meer zelfvertrouwen krijgen? Dit kan met de eCursus Blijvend Zelfvertrouwen.
MENTAAL FIT WORDEN MET BLIJVEND ZELFVERTROUWEN
Blijvend Zelfvertrouwen is een eCursus die veel topsporters en meer dan 10.000 “normale” cursisten hebben gevolgd om – zoals de titel al zegt – hun zelfvertrouwen te vergroten.
In deze online cursus leer je door middel van effectieve oefeningen hoe je het beste uit jezelf kunt halen, je zelfvertrouwen te vergroten en overall mentaal fit te worden.
Dit doe je door vanuit je eigen kracht te gaan leven en te stoppen met aan jezelf te twijfelen waardoor je op school, op je werk en tijdens je trainingen beter gaat presteren.
Want zoals je hierboven al hebt gelezen als het in je hoofd niet goed zit dan gaat je lijf ook niet presteren, het is dus zaak om in je hoofd tot rust te komen en geloof in eigen kunnen te creëren.
Je zult zien dat je na het volgen van Blijvend Zelfvertrouwen een compleet ander mens bent die vele malen sterker in zijn of haar schoenen staat.
BLIJVEND ZELFVERTROUWEN KOPEN (+ KORTINGSLINK)
Wil jij Blijvend Zelfvertrouwen uitproberen dan raad ik je aan deze online cursus via de onderstaande kortingslink aan te schaffen voor een speciale tijdelijke aanbieding.
Je betaalt tijdelijk slechts €49,- terwijl de normale prijs €189,- is en krijgt bovendien gratis 3 extra bonus eBooks.
Je moet je echter nooit door de prijs laten leiden, want mentaal fit worden en sterker in je schoenen staan is eigenlijk onbetaalbaar.
Echter het leukste komt nog, want met de 30 dagen niet-goed-geld-terug garantie loop je geen enkel risico en krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.
Dus waar wacht je nog op, probeer alle ideeën, inzichten en technieken zelf uit en mocht je er geen vertrouwen in hebben dan vraag je gewoon je geld terug.
GA DIRECT NAAR DE GEHEIME KORTINGSPAGINA!
Ruim 10.000 tevreden cursisten gingen je al voor!