Zijn dure skeelers beter dan goedkope skeelers? [Koopgids van €50 – €400]

Het lijkt wel of iedereen is gaan skeeleren tijdens de coronacrisis en jij wilt ook graag aan deze opnieuw uitgevonden rage meedoen.

Je gaat meteen zoeken naar een paar goede skeelers en dan het liefst niet te duur. In allerlei verschillende webshops kom je skeelers tegen die variëren in prijs tussen €30 en €400.

Maar waar komt dit grote verschil in prijs vandaan en zijn dure skeelers zoveel beter dan goedkopere skeelers?

Zijn dure skeelers beter dan goedkope skeelers?

Waar komt het grote prijsverschil vandaan?

Laten we om te beginnen eens kijken naar waar deze grote prijsverschillen vandaan komen:

Merk: Uiteraard heb je ook bij skeelers of inline-skates te maken met bekende merken en minder bekende merken die de prijs sterk kunnen beïnvloeden.

Zo betaal je bijvoorbeeld meer voor een paar skeelers van het wereldbekende merk Powerslide dan een paar van het merk Street Runner.

Daarnaast heb je ook een aantal merken (waaronder Nederlandse merken) die er qua prijs tussenin hangen, zoals Fila, Roces, Rollerblade, K2, Zandstra en Nijdam.

Je mag verwachten dat de kwaliteit van duurdere skeelers ook hoger ligt dan de kwaliteit van goedkope skeelers, vooral op het gebied van comfort, levensduur en eventuele service bij klachten.

Materiaalgebruik: Het grootste verschil tussen goedkopere en duurdere varianten zit hem in het gebruikte materiaal.

Zo wordt er bij skates van rond de 30 á 40 euro veelal gekozen voor plastic wielen in plaats van de zo gewaardeerde polyurethaan wielen. Dit komt de levensduur niet ten goede.

Ook de schoen die is bevestigd op minder dure skeelers laat vaak te wensen over omdat hier meer plastic in verwerkt zit en vaak minder nagedacht wordt over specifieke pijnlijke drukpunten.

Daarnaast voelen de gebruikte sluitingen (buckle straps) vaak slapper aan dan bijvoorbeeld sluitingen van Powerslide en breken deze sneller.

Levensduur: Tot slot wil ik nog kort ingaan op de verwachte levensduur van budget skeelers in vergelijking tot inline-skates uit het hogere segment.

Eigenlijk valt de levensduur samen met de gebruikte materialen zoals hierboven omschreven.

Het is bekend dat plastic wielen sneller slijten en minder lang meegaan dan  wielen die vervaardigd zijn uit polyurethaan.

Hetzelfde geldt voor het gebruikte plastic in de schoen van de skeeler, deze zullen van budget merken waarschijnlijk eerder beschadigen en of breken.

Goedkope inline-skates

Zijn dure skeelers beter dan goedkope skeelers?

In theorie: Ja, dure skeelers zijn (vaak) beter dan goedkope skeelers!

In de praktijk ligt dit iets genuanceerder, want ook lang niet alle skeelers uit het duurdere segment zullen van hoge kwaliteit zijn en ook niet alle goedkope skeelers zijn per se slecht.

Als je uitgaat van de bekende merken (waar ik persoonlijk ervaring mee heb) dan zul je wel merken dat skeelers uit een hogere prijsklasse comfortabeler zijn en ook een grotere levensduur hebben.

Zo zul je merken dat deze lagers soepeler, de wielen beter rollen en ook het rijcomfort hoger ligt op hobbelige ondergronden.

Ok, we hebben nu vastgesteld dat dure skeelers in de meeste gevallen wél van hogere kwaliteit zijn dan goedkopere skeelers, maar wat is nou de beste keuze voor jou?

Kinderen op skeelers

Welke skeelers moet ik kiezen?

Hoewel duurdere skeelers wellicht beter zijn hoeft dit niet de beste keuze voor jou te zijn en kun je wellicht prima uit de voeten op minder dure skates.

Vooral wanneer je als ouder skeelers gaat kopen voor je kinderen raad ik je aan om skeelers uit een lagere prijsklasse te kopen. Let er daarnaast op dat je verstelbare skeelers voor je kids koopt zodat je deze naar meerdere schoenmaten kunt aanpassen.

Ook wanneer je zelf als beginnende skeeleraar skeelers gaat kopen en je weet nog niet zeker of je het leuk gaat vinden en of je ze vaak gaat gebruiken raad ik je aan om niet meer dan 100 euro uit te geven.

Pas wanneer je zeker weet dat je veel skeelert of nieuwe (betere) skeelers zoekt om je huidige paar te vervangen zou ik kiezen voor skeelers duurder dan €200.

Toch zou ik ook als beginner niet direct voor de allergoedkoopste inline-skates kiezen en er tenminste voor zorgen dat ze polyurethaan wielen hebben.

Op deze manier maak je een goede start en zorg je ervoor dat je er langer plezier in houdt en minder snel opgeeft.

Zo kun je prima skeelers vinden in de prijscategorie tussen de 50 en 100 euro.

Ik raad je sowieso altijd aan om je eerst goed te laten informeren voor je (online) skeelers aanschaft en de beschikbare reviews goed door te lezen.

Tip: Op youtube kun je van bijna alle merken goed reviews vinden waarin je de skeelers ook daadwerkelijk in actie ziet.

Koopgids

Maar welke skeelers raad jij dan aan? Nou ik zal hieronder een aantal skeelers uit verschillende prijscategorieën voor je op een rijtje zetten welke je eenvoudig via bol.com kunt kopen:

Goedkope skeelers (tot €50)

Middencategorie (€50 – €150)

‘Dure’ skeelers (€150 – …)

Conclusie

Ja! dure skeelers zijn (vaak) beter dan goedkope skeelers maar het is echt afhankelijk van jouw niveau, eisen en verwachting wat voor jou de beste keuze is.

Ik hoop dat ik je met dit artikel op weg heb kunnen helpen om de juiste skeelers voor jouw situatie te kiezen.

Laat vooral in de reacties hieronder weten welke skeelers je uiteindelijk hebt aangeschaft en wat je bevindingen zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *