Hoe lang gaan skeeler wielen en lagers mee? Zo kun je de levensduur verlengen!

Vraag jij je ook soms af hoe lang de wielen en lagers van je skeelers meegaan?

Uiteraard is dit sterk afhankelijk van hoe vaak je skeelert, hoe je ze verzorgt en of je ook jumps en tricks doet.

Daarnaast spelen ook de kwaliteit van de gebruikte materialen een belangrijke rol.

Zoals gesteld is het antwoord op deze vraag van veel factoren afhankelijk maar gemiddeld genomen gaan skeeler wielen en lagers ongeveer 12 tot 18 maanden mee.

Hoe lang gaan skeeler wielen en lagers mee?

Gemiddelde levensduur van skeeler wielen en lagers

Wanneer je regelmatig skeelert (2 à 3 keer per week) dan mag je een gemiddelde levensduur van de wielen en lagers van ongeveer 12 – 18 maanden verwachten.

Veel skeeleraars en skaters zullen echter veel minder vaak skeeleren dan hierboven gesteld (vooral in de wintermaanden) waardoor de levensduur veel langer wordt.

Het gebruikte materiaal heeft afgezien van de gebruiker de grootste invloed op hoe lang de wielen en lagers van je inline-skates meegaan.

Veelal geldt ook hier de regel dat goedkoop vaak duurkoop blijkt te zijn en dat de goedkoopste skeelers al na een aantal weken tot maanden volledig versleten kunnen zijn.

Aan de andere kant van het spectrum kunnen (professionele) lagers en wielen van hoogwaardige kwaliteit soms jaren meegaan maar zijn deze veelal ook zeer duur om aan te schaffen.

Voor recreatieve skeeleraars ligt de beste oplossing in het midden van het spectrum en wanneer je ze goed onderhoudt dan gaan ze best lang mee, zeker een aantal jaar.

Skeeler lagers

Welke wielen en lagers gaan het langste mee?

Om erachter te komen welke wielen en lagers de langste levensduur hebben is het belangrijk om ook naar hun interne structuur te kijken.

Skeeler wielen zijn gebruikelijk gemaakt van polyurethaan. Soms zijn de goedkopere varianten vervaardigd uit plastic of zelfs rubber.

Polyurethaan is van veel hogere kwaliteit dan de andere genoemde opties en gaan veel langer mee.

Daarna is het belangrijk om de verschillende maten en hardheden van de wielen onder de loep te nemen.

De lagers van skeelers en skates worden net als bij overige lagers het geval is meestal gemaakt van staal.

De precisie (foutmarge) waarmee de lagers zijn vervaardigd wordt uitgedrukt in ABEC en zo zijn er veel verschillende soorten waar je een keuze uit kunt maken.

Zo zijn er bijvoorbeeld kwalitatief zeer hoogwaardige lagers van titanium gemaakt in Zwitserland en gebruiken professionals vaak keramische lagers.

Voor recreatieve skeeleraars en skaters is het vaak niet nodig om op zoek te gaan naar de beste wielen en lagers die er te vinden zijn. In de praktijk betekent dit dat je onnodig veel geld uitgeeft voor materiaal wat je nooit ten volste benut.

Je kunt er beter voor zorgen dat je goede skeelers koopt die binnen je budget liggen en deze goed onderhoudt zodat ze hun volledige levensduur benutten.

Hoe kun je de levensduur van je wielen en lagers verlengen?

Je vraagt je nu waarschijnlijk wat je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat de wielen en lagers van je skeelers langer meegaan.

Om dit te doen hoef je veelal niet diep in de buidel te tasten en extra onderdelen aan te schaffen.

Hieronder volgen een aantal aandachtspunten waarmee jij de levensduur kunt verlengen:

#1: Koop betere skeelers

Zelfs wanneer je niet de beste en duurste skeelers op de markt kunt of wilt kopen dan kun je er alsnog voor zorgen dat je de beste skates binnen je budget aanschaft.

Hoewel het misschien verleidelijk is om de goedkoopste skeelers die je tegenkomt direct te kopen doe je er goed aan eerst grondig onderzoek te doen naar wat voor jou de beste optie is.

Wanneer je deze goedkope skeelers voortijdig moet vervangen kan het zelfs veel duurder uitpakken dan je had gepland.

Zorg ervoor dat je skeelers minimaal wielen van polyurethaan hebben en stalen lagers van een gerespecteerd merk.

Roze inline-skates

#2: Kies het juiste materiaal specifiek voor jouw eisen:

Zoals gezegd zijn er veel verschillende soorten wielen en lagers verkrijgbaar welke soms beter toepasbaar zijn voor verschillende stijlen van skeeleren en skaten.

Wielen zijn namelijk verkrijgbaar in veel verschillende maten, diameters en hardheden waarin de keuze sterk afhankelijk is van je eisenpakket.

De hardheid van de wielen zijn ook geen vast gegeven, want des te hoger het durometer getal des te harder de wielen. Hardere wielen zijn meer slijtvast, terwijl zachtere wielen comfortabeler rijden.

Wat lagers betreft doe je er goed aan om je goed te laten informeren en lagers van een betrouwbare fabrikant te kiezen. Voor recreatieve skeeleraars maakt de ABEC-rating niet veel uit.

#3: Je skeelers goed onderhouden

Zelfs het beste materiaal gaat niet lang mee wanneer je het niet goed onderhoudt. Net als ieder ander onderdeel hebben ook de wielen en lagers aandacht nodig om de levensduur te verlengen.

Het is erg belangrijk om je wielen regelmatig schoon te maken en van positie te wisselen zodat ze gelijkmatig slijten.

Daarnaast is het belangrijk om de lagers regelmatig van olie te voorzien. Zorg er echter wel voor dat je deze eerst uit elkaar haalt en schoonmaakt.

Doe je dit niet dan zal deze achtergebleven viezigheid, stof en zand alleen maar meer schade aanrichten in de lagers.

Als je de schone lagers goed smeert kan dit de levensduur met jaren verlengen en heb je bovendien een comfortabelere skeelerrit.

Conclusie

Hopelijk heb ik je in dit artikel antwoord kunnen geven op de vraag hoe lang skeeler wielen en lagers meegaan.

Zonder aandacht en goede verzorging gaan ze bij regelmatig gebruik hoog uit anderhalf tot twee jaar mee.

Als je je skeelers, met name de lagers en wielen, goed verzorgt kun je de levensduur met vele maanden of zelfs jaren verlengen.

3 gedachten over “Hoe lang gaan skeeler wielen en lagers mee? Zo kun je de levensduur verlengen!

  1. Maartje

    Ik heb een vraag: ik heb nijdam skates met zachtere wielen (5), heb de lagers al schoongemaakt en ingevet. Maar de oppervlakte van de wielen zijn wat versleten, het deel dat in contact is met asfalt. Is het een goed idee deze met siliconendoekjes (30%) in te smeren? Of vallen ze dan uiteen…

    1. Dylan de Vaij Auteur bericht

      Hey Maartje,

      Ik begrijp niet precies wat je wilt bereiken met het eventueel insmeren met siliconendoekjes? Om het oppervlak weer glad te maken?

      Ik denk dat je de wielen beter kunt vervangen om heel eerlijk te zijn, ik denk dat ze het einde van hun levensduur inmiddels hebben bereikt.

      Gr

  2. Renske

    Hallo,
    Ik heb een vraagje hoe vaak moet je je bandjes van je skeelers verplaatsen? En moet als je een beetje naar binnen skeelert ook dan die kant de binnen kant dus verplaatsen naar de buitenkant?

    Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *