3 Redenen waarom te snel afvallen slecht voor je is [+ Hoe het wel moet!]

Te snel afvallen slechtIk begrijp het, je wilt afvallen en liever vandaag nog over een killerbody beschikken dan morgen, toch is het onverstandig om tè snel af te vallen.

In dit artikel geef ik je drie redenen waarom te snel afvallen ongezond is, maar leg ik je ook uit hoe je wel op een goede en gezonde kunt afvallen.

We worden tegenwoordig in de media gebombardeerd met manieren waarmee je snel overtollige kilo’s kunt kwijtraken.

Of het nu is om over twee maanden net iets beter in je trouwjurk te passen of snel klaar te zijn voor het bikiniseizoen, er is altijd wel een reden om snel te willen afvallen.

Dit is natuurlijk een prachtig vooruitzicht om nog even voor dat ene feestje een paar kilo’s kwijt te raken, dus waarom zou je geen gebruik maken van deze snelle methodes?

CRASHDIËTEN EN HUN PROBLEMEN

CrashdieetCrashdiëten zijn namelijk helemaal niet goed voor je gezondheid en kan zelfs leiden tot een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, maar ook spierverlies en een langzamere spijsvertering.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat ruim 60% van de mensen die te snel afvallen binnen een jaar weer op hun oude gewicht zitten, of nòg zwaarder zijn geworden dan voorheen.

De naam crashdieet zegt eigenlijk al genoeg, want je zult uiteindelijk crashen en in veel gevallen opgeven omdat je het simpelweg niet vol kunt houden.

Dit in tegenstelling tot wanneer je jezelf ruim de tijd geeft om af te vallen zodat jij en je lichaam aan je nieuwe levensstijl kunnen wennen.

Hierdoor ontwikkel je na verloop van tijd technieken om gezond te koken, je oude (eet)gewoontes af te leren en weer een gezonde relatie met voedsel op te bouwen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Meer groente en fruit aan je maaltijden toe te voegen
  • Complexe koolhydraten te verkiezen boven simpele koolhydraten
  • Minder suiker te eten
  • … en minder bewerkt voedsel tot je te nemen

HOEVEEL KILO KAN IK PER WEEK AFVALLEN?

AfvallenVolgens veel voedingsexperts zou je niet meer dan een halve tot één kilo per week moeten afvallen.

Echter in veel gevallen is de weegschaal niet het belangrijkste omdat de meeste mensen ook meer gaan sporten wanneer ze willen afvallen.

Hierdoor zul je vaak niet eens in gewicht afvallen omdat je dit gewicht aan spieren terugwint.

Omdat spieren zwaarder zijn dan vet zul je in dit geval geen kleiner getal zien op de weegschaal terwijl je toch veel vet bent kwijtgeraakt, simpelweg vanwege het feit dat je gespierder bent geworden.

De reden waarom je vaak weer (meer) aankomt na het volgen van een crashdieet is omdat hetgeen wat je bent kwijtgeraakt eigenlijk geen vet is.

Hoewel deze diëten wel in eerste instantie wel lijken te werken en je vaak meer dan een kilo per week verliest is het niet vet wat je verbrandt, maar water.

Dit heeft te maken met je glycogeen wat verbrand wordt voor energie omdat je dankzij het dieet niet genoeg energie binnenkrijgt.

Hierdoor moet je lichaam dus in de energiereserves tasten (glycogeen) en dit is precies de reden waarom je vaak weer aankomt na het volgen van een crashdieet.

GEZONDHEIDSRISICO’S VAN TE SNEL AFVALLEN

Afvallen en weer aankomen terzijde, als je tè snel afvalt loop je ook verschillende gezondheidsrisico’s die ik hieronder met je ga doornemen.

Tekort aan bepaalde voedingsstoffen: Wanneer je je calorie-inname verkleint dan kan er een tekort aan verschillende voedingsstoffen ontstaan.

Door minder te eten krijg je namelijk waarschijnlijk ook minder vitamines en mineralen binnen.

Echter samen met de tekorten zelf komen ook de bijwerkingen van deze voedingstekorten.

Een tekort aan bijvoorbeeld vitamine D, calcium en fosfor kan ervoor zorgen dat je zwakke en zeer breekbare botten krijgt.

Daarnaast kun je last krijgen van extreme vermoeidheid en bloedarmoede door te weinig ijzer en vitamine B12 in je dieet.

Door gevarieerd te eten kun je deze zaken voorkomen.

Niet gespierdJe verliest spiermassa: De meeste mensen willen vet verliezen wanneer ze beginnen met afvallen, echter dankzij een crashdieet zul je vaak alleen vocht en spiermassa verliezen.

Er is veel onderzoek gedaan en hieruit blijkt dat een dieet met weinig calorieën vaak leidt tot meer verlies van spiermassa dan een dieet met meer calorieën.

Op lange termijn wil je natuurlijk graag vet kwijtraken en spiermassa opbouwen, echter dit duurt soms langer dan gehoopt en dat is precies waarom te snel afvallen vaak niet werkt.

Je spijsvertering vertraagt: Je spijsvertering bepaalt hoeveel calorieën je per dag verbrandt.

Omstandigheden als leeftijd, genen en of je een man of vrouw bent bepalen voor een groot deel de snelheid van je spijsvertering.

Echter te snel afvallen kan ervoor zorgen dat je spijsvertering vertraagt waardoor je minder calorieën verbrandt.

Deze tragere spijsvertering kan te maken hebben met verlies van spiermassa en minder schildklierhormoon.

Hoewel het wellicht niet bijzonder voelt zorgt langzaam en gestaag afvallen ervoor dat je het gewicht eraf kunt houden en niet alles weer aankomt waarvoor je zo hard hebt gewerkt.

Door te snel af te vallen zie je waarschijnlijk snel resultaat, maar het kan ervoor zorgen dat je je lichaam en je geest beschadigt.

Op lange termijn zal het gewicht in bijna alle gevallen weer terugkeren en ontstaat er het bekende “jojo-effect”.

IN EEN GEZOND TEMPO AFVALLEN

Vrouw in de sportschoolHieronder heb ik een aantal tips voor je waarmee je in een gezond tempo af kunt vallen zodat het gewicht er ook af kunt houden.

Eet minder bewerkt en kant-en-klaar voedsel: Hoewel deze producten makkelijk te bereiden zijn zitten ze vaak vol met suiker en verkeerde vetten.

Hierdoor kun je juist meer lichaamsvet krijgen dan je al had en kan je bloedsuikerspiegel pieken waardoor je vaak erg snel na het eten van deze maaltijden alweer honger hebt.

Volg een gebalanceerd dieet: Door het eten van genoeg proteïnen, complexe koolhydraten, gezonde vetten, groente en fruit krijg je veel gezondheidsvoordelen.

Je krijgt dan namelijk meer energie en voelt je langer vol waardoor je uiteindelijk minder eet en snoept.

Slaap beter (of leer dit): Slaaptekort kan ervoor zorgen dat je lichaam meer ghreline produceert, dit is het zogenaamde hongerhormoon.

Daarnaast zal je lichaam juist minder leptine produceren en dit is nu net het hormoon waardoor je je vol voelt.

Zoals je ziet kan slaapgebrek ervoor zorgen dat je altijd veel honger hebt en dus meer eet en vooral vaak meer ongezonde dingen eet.

Er zijn op internet veel cursussen en trainingen te vinden om beter te leren slapen.

Ik wil je echter de 7-Stappen methode van slaapexpert William van der Klaauw aanraden, omdat ik uit eigen ervaring kan zeggen dat je in deze online slaaptraining unieke inzichten en begeleiding zult krijgen.

Klik hier om de 7-Stappen methode te downloaden!

Ga meer sporten: Wanneer je op een gezonde manier wilt afvallen ontkom je er eigenlijk niet aan dat je meer moet gaan bewegen.

Je hoeft echter geen vooroorlogs trainingsschema te volgen om gewicht te verliezen.

Als je gezond en gevarieerd eet kun je met 1 à 2 keer trainen in de sportschool per week je spierdefinitie al vergroten.

Als je daarnaast ook 1 à 2 keer per week een intensieve cardiotraining doet, bijvoorbeeld op skeelers, dan kun je in een gezond tempo vet verliezen en je kleding een maatje kleiner kopen.

GEZOND AFVALLEN MET DE AFSLANK RECEPTENBIJBEL

Je hebt nu kunnen lezen hoe je in een gezond tempo kunt afvallen en vet verbranden.

Zoals gezegd is een goed en uitgebalanceerd dieet hierin een van de steunpilaren en kan het allesbepalend zijn of je wel op niet afvalt.

Weet je niet welke gerechten wel of niet goed voor je zijn en hoe je deze kunt bereiden?

De Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm kan je hierin helpen. In de Afslank Receptenbijbel vind je namelijk alleen maar gezonde gerechten die snel en eenvoudig klaar kunt maken.

Je vindt er recepten voor zowel de ochtend, middag als avond om op een verantwoorde manier van je overtollige kilo’s af te komen!

Wil jij meer informatie over de Afslank Receptenbijbel? Dit populaire boek is inmiddels al ruim 7.500 keer gedownload!

MEER INFORMATIE OVER DE AFSLANK RECEPTENBIJBEL!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *