Helpt augurkensap tegen kramp?

Augurkensap is een ‘hot item’ geworden in de strijd tegen kramp (figuurlijk) en veel sporters gebruiken het dan ook om spierkramp op te lossen.

Maar werkt het ook echt? Het wetenschappelijke bewijs achter het drinken van augurkensap om kramp op te lossen is flinterdun, als het er al is.

Aan de ene kant zeggen sceptici dat er geen hard bewijs bestaat dat het daadwerkelijk werkt en zij schrijven de bevindingen van de voorstanders af als een placebo-effect.

Aan de andere kant is uit wetenschappelijk onderzoek wel degelijk bewezen dat het effectiever is dan een placebo-effect alleen is het nog onduidelijk waarom.

Ook Nederlandse sporters geloven in de kracht van augurkensap tegen kramp, zo dronk een speelster van het vrouwenelftal van ADO Den Haag de sap in de dug-out om van haar spierkramp af te komen.

Helpt augurkensap tegen kramp?

Helpt augurkensap daadwerkelijk tegen kramp?

Omdat augurkensap in de sportwereld zo vaak wordt gebruikt tegen spierkramp is er wel degelijk onderzoek naar gedaan, al is het niet veel.

Uit deze onderzoeken komen eigenlijk geen eenduidige antwoorden op de vraag waarom het werkt, echter de wetenschap kan ook niet met zekerheid zeggen dat het niet werkt, kortom men weet het simpelweg niet.

Vaak werd beweerd dat de elektrolyten in de augurkensap ervoor zorgen dat je geen kramp krijgt na een zware inspanning, echter dit werd tijdens een studie in 2014 ontkracht.

Na het controleren van het bloedplasma van negen gezonde mannen bleek dat de hoeveelheid elektrolyten hetzelfde bleef nadat ze augurkensap hadden gedronken na hun training.

Wat de kandidaten ook drinken bleef de concentratie vrijwel ongewijzigd. Dit heeft vooral te maken met dat het erg lang duurt voordat elektrolyten volledig worden opgenomen door het lichaam zelfs een geruime tijd nadat je kramp had.

Dezelfde groep wetenschappers onderzocht eerder in 2010 ook al het effect van het drinken van augurkensap tegen spierkramp en zij ontdekten toen dat sporters wel veel korter kramp ervaarden na het drinken van deze zure substantie.

Gemiddeld werd de duur van de spierkramp met ongeveer 45% teruggedrongen tot ongeveer 1,5 minuut dan wanneer de sporter niks namen na de training.

De uitkomsten van deze studie waren grotendeels de reden voor verder onderzoek naar de effecten van augurkensap tegen kramp.

Hoe kun je augurkensap gebruiken tegen spierkramp?

Gedurende onderzoeken waarin augurkensap effectief bleek tegen spierkramp werd ongeveer 1 milliliter per kilo lichaamsgewicht gebruikt. Dit komt neer op ongeveer 80 – 90 ml.

Je kunt augurkensap rechtstreeks uit een pot uit de supermarkt gebruiken of zelfs van gefermenteerde augurken uit je eigen tuin.

Zorg ervoor dat de natuurlijke zuren (azijn) en zout nog aanwezig zijn in de pot.

Omdat gedacht wordt dat de werking tegen kramp in het bijzonder voorkomt uit het aanwezige azijn doe je er goed aan het sap niet te verdunnen met water.

Hoewel sommige mensen het lastig vinden vanwege de sterke zure smaak kun je de augurkensap dus het beste puur drinken.

De wetenschap waarom het wel werkt

Hoewel het nog niet definitief is bewezen zeggen onderzoekers dat augurkensap helpt tegen kramp omdat het een reflex in je spieren triggert wanneer het sap in contact komt met de achterkant van je keel.

Deze reflex zorgt ervoor dat de verkeerde afgifte van neuronen in de spieren wordt voorkomen neutraliseert het krampgevoel.

Zoals gezegd denkt men dat dit vooral komt door de concentratie azijn in augurkensap.

Toch is er nog veel meer onderzoek nodig om de werking volledig te ontdekken en bewijzen en hoe de kramp precies wordt gestopt.

Moet het persé augurkensap zijn?

In de loop der jaren is augurkensap op eenzame hoogte komen te staan in de strijd tegen spierkramp en zijn er nog geen andere goede natuurlijke alternatieven gevonden die hetzelfde resultaat zouden kunnen bewerkstelligen.

Maar zou je bijvoorbeeld ook net zo goed een aantal augurken kunnen eten in plaats van het drinken van de sap?

Nou, misschien echter is de concentratie azijn vele malen hoger in de augurkensap dan in de augurk zelf.

Daarnaast is het eten van augurken in de strijd tegen spierkramp ook nog niet onderzocht.

Hoe zit het dan met andere vergelijkbare gefermenteerde producten? Sommige producten hebben een soortgelijke concentratie azijn en/of zout en deze zouden in theorie ook moeten werken alleen zijn deze simpelweg (nog) niet onderzocht.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Zuurkoolsap
  • Kimchi-sap
  • Appelazijn
  • Komboecha

Wat moet je weten voor je augurkensap drinkt?

Sommige experts waarschuwen dat je gedehydrateerd kunt raken na het drinken van augurkensap omdat het de dorst lest maar minder goed hydrateerd als water.

Echter wanneer je de inname van deze sap beperkt tot maximaal 100 ml. dan is de kans op dehydratatie erg klein en zijn er vrijwel geen gezondheidsrisico’s.

Toch moet ik mensen met een (te) hoge bloeddruk en mensen die hun zoutinname in de gaten houden wel waarschuwen om niet te veel sap te drinken omdat augurkensap erg veel zout bevat.

Augurken bevatten veel probiotica die erg goed zijn voor je darmflora en immuunsysteem.

Conclusie

Maar helpt augurkensap nu tegen kramp of niet? Hoewel het niet onomstotelijk bewezen is zeggen veel sporters er baat bij te hebben.

Het drinken van augurkensap nadat je kramp hebt gekregen of na een zware inspanning is voor gezonde mensen gewoon veilig.

Het is dus een kwestie van uitproberen als je vaak last van spierkramp hebt.

Baat het niet dan schaadt het niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *