Is 10.000 stappen per dag eigenlijk wel genoeg of is het zelfs te veel? [Maak een realistische doel!]

Wanneer je het hebt over stappen tellen dan komt iedere keer hetzelfde nummer weer naar voren, namelijk 10.000 stappen per dag is de spreekwoordelijke “Holy Grail”.

Maar is 10.000 stappen per dag eigenlijk wel haalbaar voor jou en is het überhaupt goed voor je om zo veel stappen te zetten?

Uit onderzoek is gebleken dat 10.000 stappen aan de hoge kant is en dat 7.500 stappen per dag een perfect gemiddelde is om te profiteren van de vele gezondheidsvoordelen van lopen.

Hoewel ik eerder schreef over hoe wandelen goed voor je is en hoe je zelfs kunt afvallen met wandelen ga ik in dit artikel dieper in op hoeveel je dan zou moeten lopen, hoeveel stappen je moet zetten en wat voor jou de juiste doelstelling is.

Is 10.000 stappen per dag eigenlijk wel genoeg of is het zelfs te veel?

Is 10.000 stappen per dag eigenlijk wel goed voor je?

Stel je voor dat je net een nieuwe sports tracker of smartwatch met stappenteller hebt en vol goede moed voor die beroemde 10.000 stappen per dag wilt gaan.

Echter wanneer je vervolgens aan het einde van de dag op je teller kijkt en “slechts” 4.000 stappen ziet staan vraag je je wellicht af of 10.000 wel een realistisch doel voor je is en of je dit aantal stappen überhaupt zou moeten willen halen.

Het hangt namelijk sterk af van hoe fit je bent en wat je overall doel is wat je met meer bewegen wilt behalen.

Ter vergelijking loopt een gemiddelde Nederlander op een normale werkdag ongeveer 4.000 – 5.000 stappen wat gelijk staat aan ongeveer 3 à 4 kilometer.

Maak een realistisch doel en maak het meetbaar

Om een realistische doelstelling te maken voor het aantal stappen dat je per dag wilt zetten is het goed om te bepalen hoeveel stappen je nu gemiddeld per dag zet.

Om hier een goed inzicht in te krijgen heb je uiteraard een stappenteller nodig. Gelukkig zitten er op de meeste moderne smartphones al standaard stappentellers, echter het enige nadeel van het tracken van je stappen met je telefoon is dat je deze steeds bij je moet dragen.

Om je stappen beter in kaart te brengen raad ik je aan om een specifieke draagbare activity tracker of smartwatch aan te schaffen zodat je zeker weet dat je deze altijd bij je hebt.

Kom je er hierdoor achter dat je gemiddeld slechts 3.000 stappen per dag zet dan kun je hieraan werken door bijvoorbeeld vaker een ommetje door de buurt te maken of verder met je hond gaan lopen.

Wanneer je erg uit conditie bent kun je ook proberen om iedere week 1.000 extra stappen toe te voegen aan je dagelijks gemiddelde en het op deze manier op te bouwen.

Voor het tellen van je stappen en het opbouwen ervan geldt de oude regel: ‘meten is weten’.

Kom je dagelijks boven de 10.000 stappen dan kun je voor nog meer stappen gaan maar kun je ook de focus op andere aspecten van je lichaam leggen.

Voordelen van wandelen

Het grootste voordeel van wandelen is uiteraard dat het een vorm van (sportieve) beweging is die voor de meeste mensen vrij beschikbaar is.

Je hebt namelijk geen dure apparaten of een lidmaatschap van een sportschool nodig om te kunnen lopen, alleen een paar comfortabele schoenen.

Toch heeft het simpelweg zetten van voldoende stappen per dag een aantal grote gezondheidsvoordelen en kun je ermee de kans op een aantal serieuze aandoeningen verkleinen, zoals:

 • Hart- en vaatziekten
 • Obesitas
 • Diabetes
 • Hoge bloeddruk
 • Depressie

Hoe kun je meer stappen zetten per dag?

Zoals je hebt kunnen lezen is het ideale aantal stappen per dag ongeveer tussen 7.000 en 8.000 maar hoe kun je ervoor zorgen dat je deze aantallen haalt wanneer je maar 3.500 stappen per dag zet?

 • Laat je hond uit: Je kunt bijvoorbeeld je hond vaker en of verder uitlaten en wanneer je geen hond hebt kun je misschien met een vriend of vriendin of familielid samen hun hond uitlaten.
 • Loop zelf naar een collega toe: In plaats van je collega te mailen, bellen of appen kun je ook zelf naar hem of haar toe lopen. Levert je zo weer 300 extra stappen op!
 • Ga met je gezin wandelen: Neem je gezin gezellig mee en ga lekker wandelen in plaats van tv kijken of gamen. Dit kun je ook bijvoorbeeld in het bos doen.
 • Luister naar muziek terwijl je loopt: Wanneer je helemaal opgaat in je favoriete muziek voel je minder vermoeidheid en dit helpt je om verder te lopen.
 • Parkeer je auto verder: Klinkt simpel en is het ook maar je kunt je auto bewust verder weg parkeren waardoor je verder naar je bestemming moet lopen en dus meer stappen zet.
 • Wandelen op het strand: Veel mensen vinden het fijn om hun hoofd leeg te maken en een frisse neus te halen op het strand. Daarnaast voelt het vooral zomers heerlijk om op blote voeten over het strand te lopen.
 • Neem vaker de trap: Je kunt lui zijn en de lift nemen maar je kunt ook de trap nemen. Als je dit elke dag doet dan levert dit je ongemerkt veel extra stappen op, zelfs wanneer je met de trap naar beneden gaat.
 • Loop terwijl je wacht: Ben je te vroeg voor een afspraak? Waarom ga je niet een stukje wandelen in plaats van op een bankje of in je auto zitten te wachten.
 • Zet de wandelingen in je agenda: Een goede stok achter de deur is om kleine wandelingen in te plannen en daadwerkelijk in je agenda te zetten. Dit kan zelfs tijdens kleine onderbrekingen van je werkdag van enkele minuten.

Lopen op het strand

10.000 Stappen niet heilig maar wees creatief

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is de “magische grens” van 10.000 stappen niet heel belangrijk en is deze grens wat betreft gezondheidsvoordelen verschoven naar ongeveer 7.500 stappen.

Ik raad iedereen wel aan om dit aantal iedere dag wel te halen omdat het uiteraard gezond is en je er absoluut fitter door zult voelen.

Je hoeft echter niet saai vele kilometers te gaan lopen maar kunt hier creatief mee omgaan en eigenlijk ongemerkt aan veel extra stappen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *