Eet je genoeg? Goed presteren is onmogelijk als je te weinig eet!

Eet je genoeg?De overgrote meerderheid van alle skeeleraars en atleten in het algemeen streven altijd naar hun ideale gewicht en vorm, maar wanneer eet je genoeg?

Hoeveel moet je eigenlijk eten om een fit en slank lichaam te krijgen en toch genoeg energie te hebben om optimaal te presteren.

Het is belangrijk om een goede balans te vinden en wel genoeg te eten, want als je te weinig eet en niet genoeg calorieën binnenkrijgt dan zul je ook niet goed presteren.

EET JE GENOEG?

Er zijn voorbeelden in overvloed waarbij atleten bewust veel gewicht verloren om beter te presteren, maar in bijna alle gevallen had dit ook een keerzijde en keerde dit op lange termijn zelfs tegen hen.

Denk bijvoorbeeld aan Leontien van Moorsel die vele kilo’s afviel om sneller bergop te kunnen fietsen.

Zij kreeg hierdoor zelfs anorexia en raakte in een diep dal waar ze alleen maar uit kon komen door weer genoeg te eten en aan te komen.

Het is overigens wel waar dat je sneller bent wanneer je lichter bent, zo is uit onderzoek gebleken dat je bij elke 5 kilo die je afvalt 15 seconden sneller loopt per kilometer.

Hoewel dit bij hardlopen wel degelijk opgaat betekent dit natuurlijk niet dat je onverantwoorde hoeveelheden gewicht moet verliezen om snel te kunnen lopen.

GOED PRESTEREN ONMOGELIJK ALS JE TE WEINIG EET

Appel etenDe keerzijde van de medaille is dat wanneer je niet genoeg calorieën tot je neemt om je training goed te kunnen volbrengen je lichaam juist meer vet vasthoudt en je minder spieren opbouwt.

Dit gebeurt omdat je lichaam juist energie opslaat en een soort reservepotje aanmaakt als het niet weet wanneer er weer nieuwe voeding binnen zal komen.

Om dit te doen vertraagt je spijsvertering, start de vetopslag en zal je lichaam zich niet richten op de calorie eisende spieropbouw.

Je lichaam zal namelijk geen vet kwijt willen omdat dit een grote bron van energie is en je dit echt nodig hebt wanneer je niet genoeg eet.

Hoewel je het misschien niet wilt geloven is het zelfs zo dat je juist kunt aankomen wanneer je niet genoeg eet.

Veel atleten gaan dan juist nog minder calorieën eten waardoor ze uiteindelijk uitgebrand zullen zijn en soms zelfs letterlijk ter aarde storten.

GEZONDHEIDSRISICO’S VAN NIET GENOEG ETEN

Dit kan verstrekkende gevolgen voor je sportprestaties, maar ook je gezondheid, hebben. Enkele voorbeelden van wat er gebeurt als je te weinig eet als sporter zijn:

  • Je presteert slechter
  • Je raakt overtraind
  • Je botten worden minder sterk
  • Hart- en vaatziekten
  • Hormonale onbalans
  • Bij vrouwen raakt de menstruatie verstoord of stop volledig
  • Langdurige gezondheidsproblemen

Niet genoeg eten overkomt meer mensen dan je wellicht zou denken onder zowel atleten met overgewicht als sporters met ondergewicht.

Vooral veel vrouwelijke atleten blijken minder dan 1.200 calorieën per dag te eten om gewicht te verliezen en zijn niet op de hoogte van de vaak tegenovergestelde resultaten.

Deze vrouwen trainen hierbij vaak 15 – 18 uren per week terwijl ze nauwelijks hun minimaal aantal calorieën binnenkrijgen, je zult begrijpen dat dit niet lang goed kan gaan.

Begrijp me goed 1.200 calorieën is minder dan je lichaam nodig heeft voor het “normale” dagelijkse leven, laat staan dat het genoeg energie geeft om zware trainingen op te kunnen volbrengen.

VROUWEN KUNNEN 1.200 – 1.500 CALORIEËN PER DAG ETEN

Calorieën metenGemiddeld genomen kunnen vrouwen tussen 1.200 en 1.500 calorieën per dag eten om af te vallen. Bij mannen is dit ongeveer 1.500 tot 1.800 calorieën.

Dit is echter wel afhankelijk van de trainingsintensiteit die je hebt, want bij professionele atleten die meer dan 15 uur per week trainen zal dit veel hoger zijn.

Bovendien is het ongezond om meer dan 2 à 3 kilo per week af te vallen en hebben veel sporters meer dan 2.000 calorieën per dag nodig om goed te kunnen presteren.

Als je niet weet of je genoeg eet dan kun je een week je calorieën tellen om te zien hoeveel je elke dag binnenkrijgt. Kijk hier voor de beste calorieteller apps.

Ik wil je echter niet aanraden om vanaf nu je hele leven alle calorieën te tellen omdat je zo erg geobsedeerd kunt raken met afvallen en eten.

Het kan echter wel goed zijn om een week of twee weken je calorieen te tellen zodat je voor jezelf een standaard kan berekenen en precies weet wat wel werkt en wat niet.

Nadat je een week of twee je voedingsinname hebt gemeten kun je proberen naar de signalen van je lichaam te luisteren en je lichaam beter te respecteren.

Je lichaam heeft namelijk een goed intern systeem die je feilloos kan vertellen of je genoeg eet en wanneer je moet eten.

Genoeg eten en gezonde voeding is van levensbelang voor topsporters, maar ook voor amateur sporters die simpelweg een mooier en slanker lichaam willen krijgen.

Als je niet genoeg eet zul je simpelweg niet de doelen bereiken die je wilt bereiken en kun je alle gegeven trainingsarbeid teniet doen.

VOEDINGSSCHEMA’S DIE AANSLUITEN OP JOUW TRAININGSSCHEMA

FIT MethodeAls je niet precies weet hoe je een goed voedingsschema voor jezelf opstelt om zowel fit te worden en toch gewicht te verliezen wil ik je de FIT Methode aanraden.

Onder de professionele begeleiding van het team van Fit.nl leer jij wat de beste voeding is voor jou en hoe je dit kunt inzetten om maximaal te kunnen trainen.

Je doet dit aan de hand van de op maat gemaakte voedingsschema’s die ervoor zorgen dat je genoeg eet en alleen maar gezonde ingrediënten binnenkrijgt.

FIT METHODE GRATIS UITPROBEREN

Je kunt de FIT Methode bestellen via onze exclusieve kortingslink waarmee je tijdelijk 50% korting krijgt.

Je kunt dan direct aan de slag en de speciale app downloaden waarna je het 350+ pagina’s tellend hardcover boek thuisgestuurd krijgt.

Je kunt de FIT Methode overigens gratis uitproberen, want dankzij de 14 dagen niet-goed-geld-terug garantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent.

JA! IK GA DIRECT AAN DE SLAG MET DE FIT METHODE!

De FIT Methode is inmiddels ruim 10.000 keer verkocht!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *