Traplopen voor een strakke buik [Calorieën verbranden vanuit je eigen huis!]

Traplopen voor een strakke buikOf je nou een strakke bilpartij, gigantische powerdijen, gespierde kuiten of zelfs een strakke buik wilt krijgen dan is traplopen wellicht dé oefening die jou hierbij kan helpen.

Traplopen kan namelijk iedereen, van topsporters tot een huisvrouw (of man) die er graag een aantal pondjes af wil krijgen.

Het beklimmen van een trap is niet alleen een geweldige cardiotraining maar je kunt er dus inderdaad ook een strakke buik door krijgen.

Over topsporters gesproken, wie herinnert zich niet die karakteristieke beelden waarin Johann Olav Koss met kikkersprongen een gigantische trap in het hartje van Oslo bestierde ter voorbereiding op de Olympische Spelen van 1994?

Check de onderstaande video van Bart Veldkamp en Koss met deze kenmerkende training: (vanaf minuut 5)


Toch zul je door traplopen alleen niet snel een strakke buik krijgen en moet je hiervoor ook aan krachttraining en cardiotraining doen en goed letten op wat je eet.

Ben jij op zoek naar trainingsschema’s op maat en wil je trainen onder professionele begeleiding? Check dan het Droog Trainen Protocol om écht een strakke buik en een gespierd lichaam te krijgen!

KLIK HIER VOOR DE BESTE PRIJS EN BESCHIKBAARHEID!

Hoe kun je een strakke buik krijgen door traplopen?

Als je een trap op loopt of zelfs op rent dan gebruik je je gehele lichaam.

Van je kuiten tot je bilspieren en van je armen tot je buikspieren, al deze spiergroepen moet je gebruiken om boven te komen.

Er zijn vele verschillende manieren om een trap te beklimmen, echter voor een optimale vetverbranding rondom je buik kun je dit het beste doen als ‘hoge intensiteit interval training’ (HIIT).

Intervaltrainingen met een hoge intensiteit zijn bewezen effectiever voor vetverbranding dan duurtrainingen met een iets lagere intensiteit.

Volgens personal trainer Kees van Beets is traplopen eigenlijk een unieke en zware opgave voor je lichaam.

Anatomisch gezien is traplopen in feite een soortgelijke oefening als een ‘walking lunge’. Check de video hieronder om te ontdekken wat een walking lunge is:


Je lichaam moet steeds kleine evenwichtscorrecties uitvoeren en je daarnaast van voldoende kracht voorzien om de volgende trede met één been te nemen.

Traplopen is zelfs een geweldige oefening om je “zwakkere” been te trainen zodat deze even sterk kan worden als je “sterke” been, want bijna iedereen heeft één iets sterker been.

Je kunt de trap in je eigen huis gebruiken maar bijvoorbeeld ook een grote trap van een groot gebouw of zelfs een aerobic step.

Probeer zo weinig mogelijk je handen te gebruiken en iedere stap als een soort leg press te nemen waarbij je waarbij je een kniehoek van ongeveer 90 graden creëert en stevig uitdrukt.

Hierdoor verbrand je vet rond je middel en je buik, krijg je sterke en strakke billen en krijg je bovendien sterke beenspieren.

Een traptraining kan een bijzonder intensieve workout zijn, want als je de trap op en neer rent moeten je spieren en je longen zich maximaal inspannen.

Je kunt dit ook opdelen door rustig naar beneden te lopen waarbij je longen en spieren weer kunnen ontspannen om vervolgens naar boven weer voluit te gaan.

Omdat he hierdoor het zware intensieve werk direct een gevolg kan geven met relatieve rust kan traplopen worden beschouwd als een hoge intensiteit interval training (HIIT).

Fitness trainen met steps

Trainen door traplopen

Traplopen is een training die bijna iedereen eenvoudig uit kan voeren. Begin bijvoorbeeld door de trappen in je eigen huis een aantal keren op en neer te lopen/rennen.

Om de druk en intensiteit iets te verhogen kun je vervolgens bij elke stap een traptrede overslaan.

Daarnaast kun je als beginner eerst één trap volledig op rennen en naarmate je wat meer conditie hebt opgebouwd bijvoorbeeld ineens twee of drie trappen volledig te beklimmen.

Naarmate je sneller kunt traplopen, meer treden kunt overslaan en meer trappen achter elkaar kunt beklimmen gaat je hartritme omhoog, verbrand je meer vet en heb je een grotere kans om een strakke buik te krijgen.

HIIT-trainingen helpen je om zelfs na de training nog calorieën te verbranden omdat er na afloop een ‘EPOC-effect’ ontstaat – oftewel excess postexercise oxygen consumption / afterburn – dit betekent dus dat je zelfs na het trainen nog calorieën verbrandt.

Intervaltrainingen met een hoge intensiteit is een van de beste manieren om vet te verbranden maar ook om spieren te kweken.

Ook wanneer het op het krijgen van een strakke buik aankomt zijn intervaltrainingen ’the way to go’. Het is echter wel belangrijk dat je goed en gezond eet, want anders wordt al je zware werk zomaar weer teniet gedaan.

Hoeveel calorieën verbrand je met traplopen?

Traplopen een goede training voor een strakke buik“Je kan eenvoudig uitrekenen hoeveel kcal jij per minuut verbrandt met traplopen, namelijk: 0,13 x je gewicht gebaseerd op normaal de trap op lopen. Ga je in een hoger tempo zal dit natuurlijk vele malen hoger zijn. Als voorbeeld: weeg je 75 kilo, zal je dus 0,13 x 75 = 9.8 kcal per minuut verbranden.” (Bron: Be-Slank.nl)

Zoals gezegd zal je in een hoger tempo veel meer calorieën verbranden en kun je tot zelf wel 150 calorieën per 10 minuten verbranden met intensief traplopen.

Dit komt ten goede aan je gehele lichaam en bijna alle spiergroepen, dus ook je buikspieren en je core en dan te bedenken dat je dit simpelweg in je eigen huis kunt doen.

Als je in een flat woont heb je in dit geval dus heel erg geluk 😀

Hoeveel HIIT-trainingen kun je per week doen?

Omdat HIIT-trainingen bijzonder intensief zijn en een grote uitputtingsslag voor je centrale zenuwstelsel en je gehele lichaam zijn doe je er goed aan om te beginnen met 1 HIIT-training per week.

Wanneer je een meer ervaren sporter bent kun je een tweede intensieve intervaltraining aan je weekprogramma toevoegen.

Ik wil je echter afraden om op opeenvolgende dagen een HIIT-training te doen omdat je lichaam tijd juist rust nodig heeft tussen deze trainingen om te kunnen herstellen en te groeien.

Een zware training heeft namelijk een katabolisch effect, dit betekent dat het je spieren afbreekt en je genoeg rust nodig hebt zodat je lijf deze kan repareren en versterken.

Laat mij jou helpen een strakke buik te krijgen!

Droog Trainen Protocol Mannen coverBen jij al jaren op zoek naar een manier om eindelijk van het vet rond je buik af te komen en een strakke en gespierde buik te krijgen?

Dan wil ik je het Droog Trainen Protocol van de Droog Trainen Academie aanraden, zowel voor mannen als voor vrouwen.

Je leert met behulp van dit programma hoe je op een gezonde manier kunt trainen en een strak lichaam kunt krijgen.

Dit doe je met behulp van trainingsschema’s en voedingsschema’s op maat en een optimale begeleiding van de actieve community.

MANNEN KLIKKEN HIER! VROUWEN KLIKKEN HIER!

Het Droog Trainen Protocol wordt inmiddels al door meer dan 10.000 mensen gebruikt!

1 gedachte over “Traplopen voor een strakke buik [Calorieën verbranden vanuit je eigen huis!]

  1. Hans

    Hallo, ik ben 68 jr en woon op 8 hoog , 1 jaar na corona besluit ik om elke dag 2 x de trap te nemen om van mijn coronakilo en zwembandje af te komen. Ik doe ongeveer 2,5 min om naar boven te komen. Mijn zuurstof saturatie is 100% en hartritme is 143 .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *