Stoppen met roken: Dit gebeurt er met je lichaam en fitheid!

Er bestaat inmiddels geen twijfel meer over het feit dat roken erg slecht voor je gezondheid en algehele fitheid is.

In dit artikel ga ik je precies uitleggen hoe stoppen met roken ervoor gaat zorgen dat je fitter wordt en welke fysiologische een rookvrij leven nog meer heeft.

Tot slot geef ik je een aantal tips die jou kunnen helpen om daadwerkelijk te stoppen met roken.

Stoppen met roken: Dit gebeurt er met je lichaam en fitheid!

Inhoud

Stoppen met roken: Je voelt je snel fitter!

Wanneer je stopt met roken maakt je lichaam en in het bijzonder je gezondheid een aantal significante transformaties door. Een aantal van deze veranderingen merk je vrijwel direct terwijl je anderen pas na een aantal weken opmerkt.

Veel mensen denken dat stoppen met roken vooral veel voordelen met zich meebrengt voor atleten die duursporten beoefenen vanwege de verbeterde longinhoud.

Dit is niet per se het geval, want ook mensen die vooral sterker en gespierder willen worden hebben veel baat bij de verbeterde cardiovasculaire functies en verhoogde energieniveaus die gepaard gaan met stoppen.

Enkele fysiologische voordelen van stoppen met roken zijn:

Roken veroorzaakt atherosclerose

Dit zijn vernauwingen van de (slag)aders waardoor je bloeddruk kan stijgen en zorgt ervoor er minder zuurstof in je bloed bevindt. Wanneer je stopt met roken herstellen je aders zich meestal binnen een half jaar.

Sigaret breken

Verwijder koolmonoxide uit je bloedbaan

Door koolmonoxide in je bloedbaan kunnen je rode bloedcellen minder goed zuurstof vervoeren. Binnen 2 dagen na het stoppen is de koolmonoxide uit je bloed verdwenen.

De trilharen in de longen groeien terug

Als je roken opgeeft groeien de verdwenen trilharen in je longen weer terug. Deze fijne haarachtige deeltjes in je longen duwen slijm en stof uit je longen en zijn bijzonder belangrijk om je longen gezond te houden. Waneer deze trilharen weer goed functioneren kan je longcapaciteit weer groeien en kan je afweersysteem aansterken.

Veel rokers gebruiken als excuus om niet te stoppen met roken dat ze dan een nare hoest krijgen. Dit klopt ook wel omdat de herstelde trilharen je longen verder zullen reinigen en het opgebouwde vuil uit je longen proberen te verdrijven.

Blijf echter volhouden, want deze ook deze hoestbuien zullen na een aantal weken verdwijnen. (Wanneer dit niet het geval is raad ik je aan je huisarts te raadplegen!)

Je produceert minder cortisol

Rokers produceren gebruikelijk meer stresshormoon cortisol omdat hun lichaam simpelweg meer stress ervaart. Dit zorgt er mede voor dat je immuunsysteem zwakker is dan bij niet-rokers waardoor je vaker ziek bent en dus ook vaker een training zult missen of minder presteert.

Wanneer je dus stopt met roken ben je minder vaak ziek, zwak en misselijk en kun je dus vaker en harder trainen.

Sigaret weigeren

Roken zorgt voor longontsteking

Roken kan voor ernstige ontstekingen in de longen en de luchtwegen zorgen. Als je roken opgeeft zullen de ontstekingen verminderen en je longcapaciteit vergroten omdat er simpelweg meer ruimte in je longen over is.

Lagere bloeddruk

Binnen ongeveer 10 weken nadat je gestopt bent met roken zal je bloeddruk weer dalen naar je (normale) niveau waardoor intensiever en zwaarder kunt trainen.

Tijdlijn: Zo herstelt je lichaam nadat je gestopt bent

Hieronder zie je een eenvoudige tijdlijn van hoe verschillende onderdelen van je gezondheid verbeteren nadat je je laatste trekje van een sigaret hebt genomen:

Tijd:Herstel:
Na 30 minutenJe rusthartslag keert terug naar normaal.
Na 8 uurDe nicotine en koolstofmonoxide in je lichaam zijn gehalveerd en het zuurstofniveau keert terug naar normaal.
Na 2 dagenDe koolmonoxide is volledig uit je bloedbaan verdwenen en je trilharen beginnen weer hun werk te doen waardoor je slijm en vuil ophoest. Daarnaast kun je merken dat je smaak en reukvermogen verbeteren.
Na 4 dagenJe ademt makkelijker en de ontstekingswaarden in je longen en luchtwegen dalen. Daarnaast kun je merken dat je meer energie hebt.
Na 3 – 10 wekenJe bloedsomloop verbetert zich drastisch en je zult je veel fitter voelen, vooral als je regelmatig sport.
Na 6 maandenJe zult merken dat je erg prettig ademt en veel minder hoest dan voorheen, dit heeft vooral te maken met dat je longfunctie met tot wel 10% verbeterd is.
Na 1 jaarHet risico op hart- en vaatziekten zijn ongeveer gehalveerd ten opzichte van wanneer je nog rookte.
Na 10 jaarDe kans om longkanker te krijgen is grofweg gehalveerd vergeleken met je rokende jaren.
Na 15 jaarHet risico op een hartaanval is hetzelfde als iemand die nooit heeft gerookt.

Eerst fit worden en dan stoppen?

Je kunt hieruit opmaken dat je eerst moet stoppen met roken om fit te kunnen worden. Dit is echter niet per se altijd het geval, vaak werk het ook andersom.

Zo zijn er veel rokers die hun fitheid en hun lichaam willen verbeteren, beginnen met trainen en hierdoor de motivatie krijgen om te stoppen met roken.

Als je er nog niet klaar voor bent om te stoppen met roken maar wel fitter wilt worden laat dit je dan vooral niet tegenhouden.

Begin gewoon met trainen en de kans is groot dat het verlangen om de sigaretten weg te leggen snel komt.

Ook je eigen fysiologie speelt hierin een rol, want uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat sporten het verlangen naar nicotine onderdrukt.

Een deel van de kandidaten uit het onderzoek moesten het 15 uren zonder sigaretten doen waarna ze 10 minuten moesten sporten, zij die gingen sporten smachtten minder naar nicotine dan zij die niet hoefden te sporten.

Het is overigens zo dat sporten een positieve invloed heeft op veel facetten van het, want je zult niet alleen veel eerder willen stoppen met roken maar ook je dieet willen verbeteren, meer water drinken en je slaap willen verbeteren omdat je fysiek moe bent van het sporten.

Bijkomende voordelen van stoppen met roken

Naast de vele gezondheidsvoordelen die met stoppen gepaard gaan zijn er uiteraard ook nog een aantal bijkomende voordelen waar je in je toekomstige leven als niet-roker van kunt profiteren:

  • Je bespaart veel geld: Een gemiddelde roker rookt eenvoudig jaarlijks voor meer dan duizend euro aan sigaretten.
  • Je hebt een betere adem: Roken zorgt voor een bijzonder slecht ruikende adem.
  • Wittere tanden: Hoewel je wellicht wel eerst je tanden moet laten bleken, afhankelijk van hoe lang en hoeveel je rookte, zullen je tanden veel witter en schoner zijn.
  • Minder stress: Hoewel veel rokers beweren dat roken ontstresst is dit fysiek niet het geval en zul je door het verlaagde cortisol niveau minder stress ervaren.
  • Verhoogd libido: Je geliefde zal hier waarschijnlijk erg blij mee zijn, want je hebt veel meer zin om de liefde te bedrijven als je stopt met roken.
  • Je bent vruchtbaarder: Wanneer je graag ouder wilt worden dan kan een rookvrij leven een groot verschil maken. Als je al reeds zwanger bent gaat de gezondheid van je ongeboren kind uiteraard voor omdat we weten hoe slecht roken voor je baby is.
  • Je verkleint de kans om longkanker te krijgen
  • Minder kans op hart- en vaatziekten
  • Je naasten hoeven niet meer mee te roken
  • Je krijgt een betere huid

Zoals je ziet komt er geen betere dag om te stoppen met roken dan vandaag!

Als roker hoef je echter niet te wachten om te gaan sporten, begin gewoon en je zult zien dat je na verloop van tijd je gezondere levensstijl wilt verrijken met een rookvrij leven.

Wil jij ook stoppen met roken?

Online Programma Ik Stop WelWil jij echt serieus stoppen met roken? Dan raad ik je aan het online programma van Ikstopwel.nl te volgen.

Je krijgt in deze online training de beschikking over een divers aanbod aan les- en filmmateriaal en krijgt daarnaast uitstekende begeleiding van de professionals van ikstopwel.nl.

Dit programma heeft een slagingspercentage van maar liefst 86%!

Schrijf je hieronder in voor het GRATIS webinar waarin Marcel Borst waaruit de online training precies bestaat en hoe hij al meer dan 3.200 mensen heeft geholpen definitief te stoppen met roken.

SCHRIJF JE HIER IN VOOR HET GRATIS WEBINAR!

Inmiddels zijn meer dan 3.200 mensen definitief gestopt met roken dankzij het programma!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *