Keramische lagers vs. normale lagers, wat is de beste keuze?

Keramische lagers zijn lagers van zeer hoge kwaliteit met kogeltjes van industriële keramiek (siliciumnitride) in de kern.

Keramische lagers zijn lichter en duurzamer dan lagers van staal en de kogeltjes kunnen bijna niet roesten.

Keramische lagers

Wat zijn keramische lagers?

Zoals gezegd worden keramische lagers gemaakt van het zogenaamde siliciumnitride, deze stof is significant harder dan de metalen tegenhanger.

Deze lagers zijn gemaakt om onder extreme condities goed te kunnen presteren.

Hierdoor presteren keramische lagers in het bijzonder goed in hoge temperaturen, regen en wanneer er een gebrek aan smeermiddel beschikbaar is in de lager.

Keramische lagers zijn erg populair omdat ze sterker zijn, minder rolweerstand hebben en veel langer meegaan dan de reguliere lagers.

De lagers worden tegenwoordig door veel verschillende bedrijven geproduceerd en vooral de serieuze skeeleraar verkiest keramische boven lagers van staal.

Verschil tussen keramische lagers en standaard lagers

Een keramische lager gaat dankzij zijn zeer specifieke compositie zeer lang mee, heel lang zelfs, tot wel meer dan 20 jaar zonder dat dit ten koste gaat de prestatie.

Keramische lagers zijn gemaakt om een grotere impact en ruigere omstandigheden te kunnen weerstaan.

Conventionele lagers van staal zetten uit wanneer deze te heet worden. Deze warmte komt bijvoorbeeld voort uit de frictie van de ronddraaiende wielen en een hoge buitentemperatuur.

Een stalen lager zet uit wanneer deze warm wordt waardoor deze minder goed kan draaien en de rit minder comfortabel is.

Keramische lagers zetten echter niet uit en zullen niet eerder van vorm veranderen tot ze een temperatuur van 1320 graden celsius bereiken.

Hoewel standaard lagers prima zijn voor beginners zijn keramische lagers ontegenzeggelijk de beste keuze voor de gevorderde skeeleraar.

ABEC vs. keramiek

Vraag jij je af wat het verschil is tussen ABEC lagers en keramische lagers? Nou, er is geen verschil, want het zijn twee totaal verschillende dingen.

ABEC (Annular Bearing Engineering Committee) betekent simpelweg hoe precies de lagers zijn gemaakt en welke (minieme) foutmarge hierin gehanteerd mag worden, oftewel de ‘ABEC scale’.

Hoe hoger de beoordeling des te beter en preciezer de lager is geproduceerd en dan praat je over “afwijkingen” van 10 keer dunner dan een mensenhaar.

Keramische lagers vallen niet onder de ABEC schaal omdat dit gewoon niet hoeft omdat ze zó precies zijn geproduceerd dat er geen afwijkingen te vinden zullen zijn.

Dankzij zijn vermogen om grote schokken, intense warmte en extreme omstandigheden te kunnen weerstaan zijn ze in niets vergelijkbaar met andere lagers.

Waarom zijn keramische lagers duurder?

Het gebruikte materiaal in keramische lagers, namelijk siliciumnitride, is hetgeen wat ervoor zorgt dat deze lagers meer kosten.

Deze substantie waaruit de keramieken kogels worden gemaakt zijn namelijk erg lastig om op grote schaal te produceren.

Daarnaast neemt de productie van keramische lagers veel meer tijd in beslag dan bij de gebruikelijke staal lagers van toepassing is.

Zijn keramische lagers beter?

Ik ga meteen kort en bondig antwoord geven op deze vraag, JA! keramische lagers zijn beter.

Hoewel ze wel een stuk duurder zijn gaan ze op lange termijn veel langer mee waardoor je dus uiteindelijk zelfs goedkoper uit bent.

Maar ga je ook sneller en beter skeeleren wanneer je keramische lagers in je wielen monteert? Nee, deze lagers hebben eigenlijk geen enkele invloed op de sportprestatie zelf.

Keramische lagers geven jou de beste kwaliteit en duurzaamheid waardoor je deze waarschijnlijk nooit hoeft te vervangen.

Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken wanneer je in iets zwaardere omstandigheden terechtkomt, ze blijven gewoon lekker rollen.

Zijn keramische lagers beter?

Prijs-kwaliteitverhouding

Keramische lagers zijn zoals gezegd de beste lagers, echter niet elke inline-skater zal deze duurdere lagers nodig hebben.

Voor bijvoorbeeld beginners, kinderen en fitness skaters heeft het eigenlijke geen zin om deze dure lagers te monteren.

Vooral wanneer je skeelers uit het lagere of midden segment aanschaft met conventionele lagers is het veelal de moeite niet waard om later keramische lagers aan te schaffen.

Voor de fanatieke skeeleraar met skeelers uit het hogere segment kan het wel de moeite waard zijn omdat zij veel geïnvesteerd hebben in hun skeelers en er vanuit gaan dat hun skeelers vele jaren mee gaan, net zoals keramische lagers doen.

De prijs-kwaliteitverhouding van keramische lagers is dus voor iedereen verschillend en is naar mijn mening alleen voor de fanatieke skeeleraar echt de investering waard.

Hebben keramische lagers smeermiddel nodig?

Nee, keramische lagers smeren zichzelf, echter wanneer je ze veelal in regenachtige en vochtige condities gebruikt kan een kleine hoeveelheid speciaal smeermiddel voorkomen dat de stalen behuizing gaan roesten.

Zijn keramische lagers waterbestendig?

Nee, keramische lagers zijn niet waterbestendig, want hoewel de kogels niet zullen roesten geldt dit niet voor het stalen omhulsel.

Je doet er daarom ook met keramische lagers goed aan om skeeleren in de regen veelal te vermijden of na een natte tocht alle lagers te demonteren, goed drogen en verzorgen.

Tip: Klik hier voor de beste keramische lagers voor jouw skeelers! [Beste prijs garantie!]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *