Skeeleren op een loopband: Kun je in je eigen huis skeeleren?

Skeeleren en hardlopen op een loopband zijn los van elkaar beide erg populair, de grote vraag is echter kun je beide sporten ook combineren door te gaan skeeleren op een loopband?

Hoewel skeeleren op je eigen loopband thuis bijzonder lastig is omdat deze vaak erg smal is zijn er wel speciale brede loopbanden waar je prima op kunt inline-skaten.

Deze rolbanden zijn veelal te vinden bij verschillende universiteiten waar sport en beweging wetenschappelijk worden onderzocht.

Is skeeleren op een loopband anders?

‘Skeeleren op een loopband’ betekent precies wat de woordel al doen vermoeden wanneer je de woorden ‘skeeleren’ en ‘loopband’ kent.

Hoewel loopbanden in eerste instantie zijn ontworpen om op te lopen kun je deze ook voor andere activiteiten gebruiken.

Bij een loopband rolt de band in een stabiele snelheid naar achteren waardoor je als je op de band wilt blijven naar voren moet bewegen.

Je kunt de snelheid van de band aanpassen aan je gewenste snelheid maar wanneer je met je skeelers aan op de loopband gaat staan draaien de wielen in een voorwaartse beweging naarmate de band onder je door rolt.

Hierdoor kun je dus oneindig ver lopen (of skaten) zonder je huis te verlaten.

Omdat de meeste huis-tuin-en-keuken loopbanden erg smal zijn kun je er waarschijnlijk niet heel goed op skeeleren maar kun je op deze manier wel goed je balans en stabiliteit op skates oefenen.

Je kunt simpelweg je houding oefenen door met beide benen naast elkaar in de skeelerhouding op de loopband te gaan staan.

Skeeleren op een loopband

Kun je skeeleren op een normale loopband?

Hoewel skeeleren op een normale loopband theoretisch wel mogelijk is denk ik niet dat het een ideale situatie is en daarnaast bijzonder riskant is.

Ook hebben normale loopbanden niet de benodigde veilgheidsvoorzieningen om er veilig op te kunnen skeeleren.

Speciale loopbanden die voor wetenschappelijk onderzoek zijn gebouwd zijn veel breder en meer vergelijkbaar met de normale omstandigheden zoals je deze buiten tegen zou kunnen komen.

Deze banden zijn veelal begrensd rond 50 km/u omdat slechts een enkeling sneller kan skeeleren en het op hogere snelheid uiteraard gevaarlijker wordt.

Deze speciale loopbanden zijn daarnaast vaak beveiligd omdat de skeeleraars vastzit met touwen om te voorkomen dat hij of zij er aan de achterkant afvalt.

Je kunt bovendien de railing snel vastgrijpen wanneer je uit balans dreigt te raken. Daarnaast doet de railing dienst om in te “hangen” om je bochtentechniek te trainen.

Noodstop

Ook de grote noodstop waar je op kunt drukken kan je behoeden voor ongelukken. Gelukkig hebben de meeste loopbanden waarop je kunt skeeleren meerdere noodknoppen.

Wanneer je op de noodstop ramt staat de band overigens niet direct volledig stil, de machine remt wel af maar rolt nog een aantal seconden door.

Daarnaast moet je voor je begint altijd eerst controleren of de veiligheidsgordels goed vastzitten.

Probeer daarnaast de snelheid langzaam op te bouwen en niet meteen van 0 naar 100 willen gaan omdat een abrupte versnelling voor onbalans kan zorgen.

Conclusie

Er bestaat geen twijfel: Ja, je kunt skeeleren op een loopband maar dit is vrijwel onmogelijk om in je eigen huis op je eigen loopband te doen.

Dit is vooral een luxe die professionele schaatsers en skeeleraars ten deel vallen en mensen die deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek.

Mocht je ooit de kans krijgen om op een grote professionele loopband te mogen skeeleren dan doe je er goed aan om een aantal mensen om je heen te hebben die je kunnen helpen en kunnen assisteren om in balans te blijven, vooral als het je eerste keer is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *