Fouten die beginnende skeeleraars maken

      4 reacties op Fouten die beginnende skeeleraars maken

In dit artikel ga ik dieper in op een aantal fouten die beginnende skeeleraars maken, van het kopen van te grote skeelers tot (nog) niet kunnen remmen.

Beginnende skeeleraars kopen te grote skeelers

Meisje bind skeelers onderHet is een misvatting dat je je skeelers groter moet kopen dan je schoenmaat, je voeten mogen best strak in de skeelerschoen zitten, maar natuurlijk ook weer niet té strak.

In te grote skeelers hebben je voeten teveel bewegingsvrijheid, waardoor wrijving ontstaat, waardoor weer blaren kunnen ontstaan.

Als je skates of skeelers voor kinderen koopt kun je het beste verstelbare skates kopen.

Deze zijn misschien iets duurder, maar je kunt ze vaak wel tot 4 maten groter verstellen waardoor ze langer mee zullen gaan.

Verkeerde soort skeelers kopen

Het is voor beginnende skeeleraars belangrijk om skeelers te kopen die passen bij de activiteit die je wil gaan uitoefenen.

Je gaat natuurlijk niet stuntskates voor op een halfpipe kopen als je van plan bent marathons te gaan skeeleren.

En aan de andere kant is het niet slim om speedskates met 3 x 125 mm wielen te kopen voor kinderen, omdat deze veel te hoog zijn en dus veel te belastend voor de enkels.

Bovendien zullen kinderen op deze grote wielen bijna niet vooruit komen.

Niet of verkeerd dragen van beschermers

Meisje draagt valbeschermersHet kan natuurlijk niet vaak genoeg gezegd worden, draag altijd beschermers tijdens het skeeleren, want een valpartij zit in een klein hoekje.

Bovendien ook al let jij goed op dit wil niet zeggen dat je medeweggebruikers dat ook doen, dus wees altijd voorzichtig als je de weg opgaat.

Beginnende skeeleraars zouden in ieder geval altijd een helm moeten dragen, het dragen van een valhelm is overigens ook verplicht bij alle officiële toertochten en wedstrijden.

Maar zorg er ook voor dat je de helm goed draagt, dus de voorkant voor en let er ook even op dat het riempje goed strak (niet té strak natuurlijk) om je kin zit.

Ik zou iedereen, ook gevorderde skeeleraars, altijd aan willen raden om altijd polsbeschermers te dragen.

Als je valt is de natuurlijke reactie altijd je val op proberen te vangen met je handen. Door het dragen van polsbeschermers kunnen vele polsbreuken worden voorkomen.

Niet kunnen remmen

Beginnende skeeleraarsHet spreekt voor zich dat het eerste wat je als beginnende skeeleraar onder de knie moet proberen krijgen is hoe je het beste kunt remmen.

Rij je op inline-skates dan heb je meestal een remblokje aan de achterkant van meestal de rechter skate.

Hiermee kun je prima de ‘hielstop’ uitvoeren, je zakt door je knieën in de skeelerhouding en brengt langzaam de voorkant van je skate omhoog.

Hierdoor raakt het remblokje de grond en zul je afremmen. Des te meer druk je op het remblokje zet, des te sneller zul je stilstaan.

Bij skeelers zonder remblokje is remmen misschien iets lastiger, maar ook dit is prima te doen met de T-Stop of de Y-Stop.

Leer vallen

Valpartijen zijn nooit leuk, maar je zult ooit een keer vallen als je vaak skeelert. Oefen daarom hoe je het beste kunt vallen.

Als je je balans verliest is het vaak beter om gecontroleerd op je beschermers te vallen dan koste wat kost overeind proberen te blijven en uiteindelijk een uiterst pijnlijke val te maken.

Wees geen einzelgänger

Samen skeeleren leuker cartoonHet is leuker om samen te leren skeeleren dan alleen, wees daarom geen einzelgänger (een einzelgänger is iemand die bij voorkeur alleen is en zijn of haar eigen gang gaat).

Als je samen skeelert is het niet alleen aangenamer omdat je met iemand kunt praten, maar je kunt elkaar ook tips geven en dingen leren.

Ohja je kun je dan natuurlijk ook aan die ander vastklampen als je onderuit gaat.

Skeeleren kan overigens ook een leuke gezinsactiviteit zijn op een mooie zomerdag met de kids de skeelers onderbinden en lekker rollen.

Als beginnende skeeleraar kan het misschien ook handig zijn om je aan te melden bij een skeelerclub.

Hier kun je training krijgen van skeelertrainers waardoor je meestal nog sneller veel beter leert skeeleren.

Verbreed je horizon

Aggressive skatingEr zijn zoveel verschillende disciplines binnen het inline-skaten/skeeleren dat het zonde is als je altijd op slechts één onderdeel focust.

Zo kan het een aangename afwisseling zijn voor een speedskater om eens lekker met vrienden op z’n elfendertigst door de stad te cruisen en onderweg een terrasje te pakken.

Of pak het nog een stapje extremer aan en probeer eens aggressive skating, misschien krijg je hier wel zo’n kick van dat je nooit meer anders wil.

Correct me if I’m wrong

Weet jij nog andere valkuilen waar beginnende skeeleraars absoluut niet in moeten trappen, of ben je het niet eens met het bovenstaande lijstje laat hieronder dan even een reactie achter!

4 gedachten over “Fouten die beginnende skeeleraars maken

 1. jacob vredenborg

  ik heb een paar skeelers en heb nieuwe wieltjes gekocht de as is echter te groot kan ik iets uit het lager van de nieuw wieltjes halen ?
  kan ik het zelf doen of moet ik weer terug naar de winkel?

  1. Dylan de Vaij Auteur bericht

   Ik zou inderdaad terug naar de winkel gaan.

   Wanneer je dingen in de wieltjes aan gaat passen is de kans groot dat het kapot gaat.

 2. Sandra

  Hoi ik ben Sandra en ik ben 11. Ik hou heel veel van skeeleren en ik heb het mezelf geleerd. Ik ben de snelste van de buurt en ik heb skeelers met 3 grote wielen en daar kom ik gewoon goed op vooruit. Nu heb ik 2 vragen; Moet ik weer skeelers met 4 wielen? ( Meestal slijten die af omdat ik te snel ga) en mijn 2e vraag is; moet ik nog doorgaan met de kinderen uit mijn buurt les geven of kunnen ze beter naar een echte skeelerles gaan? (Ze gaan echt al heel goed vooruit en ik zie ieder jaar steeds dat ze beter worden door min lessen 🙂 groetjes Sandra 😛

 3. Jasmijn Reijnhoudt

  Ik zou skeelers met 3 wielen houden want als 4 wielen sneller slijten moet je steeds nieuwe kopen en dat zou geld verspilling zijn als je met 3 wielen beter doet.

  En als de kinderen van jou les er op vooruit gaan met het skeeleren zou ik zeker doorgaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *