Extreme Sports: Skeeleren op een bobsleebaan

Ok, lees ik dit nou goed, skeeleren op een bobsleebaan? Huh, maar hoe dan?

Ik denk dat iedereen de extreme en gewaagde sporten die Red Bull verzint en organiseert wel kent, ook deze nieuwe toevoeging kan zeker in de categorie ‘extreem’ worden toegevoegd.

Skeeleren op een bobsleebaan

Inline-skater bobsleeHet doel van de competitie is heel eenvoudig, zo snel mogelijk onder aan de finish (en dan het liefst zonder kleerscheuren) aankomen.

Het waanzinnige evenement met de naam ‘Beton On Fire’ werd op 13 en 14 augustus door de International Downhill Association (IIDA) in samenwerking met Seba Skates en wie anders dan Red Bull georganiseerd in Sigulda, Letland.

Vergelijkbare evenementen zijn in het verleden georganiseerd in Sarajevo (Bosnië en Herzegovina), La Plagne (Frankrijk), Albstadt (Duitsland) en op de Olympische bobsleebaan van Sotsji in Rusland.

Bobsleebaan Sigulda

De bobsleebaan in Sigulda werd in 1986 gebouwd en heeft een lengte van 1.200 meter. De baan heeft in totaal 16 bochten.

Waar Bobsleeërs makkelijk 120 km/u halen op de baan haalden de skaters dat bij lange na niet, zij bleven namelijk steken op ongeveer 80 km/u.

Skeeleren op een bobsleebaan

Hoe train je voor zoiets?

Hoe train je voor zoiets? Nou met vallen en opstaan. De skeeleraars beginnen het evenement met een wandeling over de baan om de bochten in zich op te nemen.

Bovendien moeten de deelnemers over een groot uithoudingsvermogen en kracht beschikken om de druk in de bochten aan te kunnen.

Na het lopen van de baan mag elke skater 4 afdalingen doen, waarvan de beste twee tijden meetellen voor de competitie.

Deelnemers

Op het evenement komen veel verschillende skaters af, bijvoorbeeld ijshockeyspelers, downhill skaters, freestyle skaters en andere specialisten.

Hoewel het evenement in eerste instantie werd gecreëerd voor skeeleraars zijn er ook andere disciplines aan toegevoegd.

Zo mogen ook longskaters en downhill fietsers de afdaling maken. Zelfs motorcrossers mogen hun kunsten vertonen op de bobsleebaan, echter de motors zullen van onder naar boven rijden in plaats van andersom.

Materiaal

De skaters rijden deze levensgevaarlijke afdaling op zeer stijve frames met 5 wielen en dragen leren pakken om ze tegen valpartijen te beschermen. Natuurlijk is ook het dragen van een helm verplicht.

 Uitslag

Beton On Fire SiguldaDe Zwitser Kilian Braun won het evenement uiteindelijk, de Duitser Falko Quinger werd tweede, terwijl de Fransman Sébastien Rastegar het brons pakte.

Kilian Braun is een professioneel skater die eerder al vele Red Bull Crashed Ice evenementen won.

Braun was overigens niet de snelste van de dag, deze eer viel Jean-Yves Blondeau, aka Buggy Rollin ten deel in zijn speciale “Rollerman” pak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *