Recht op skeelers staan: Zo sta jij nooit meer scheef op je skeelers!

Zowel beginnende inline-skaters als ervaren skeeleraars hebben vaak de neiging om vooral op de binnenkant van de wielen te rijden, dit wordt ook wel ‘pronatie’ genoemd.

Zo kun je bijvoorbeeld ook “schever” staan op je ene been dan op de andere maar het is hoe dan ook een veelvoorkomend probleem wat slecht is voor de snelheid en efficiëntie waarmee je skeelert.

De makkelijkste manier om erachter te komen of ook jij scheef op je skeelers staat is door of jezelf te filmen of iemand achter je te laten skeeleren.

Recht op skeelers staan: Zo sta jij nooit meer scheef op je skeelers!

Recht op skeelers staan

Wanneer je eenmaal weet dat je scheef op je skeelers staat en veelal over de binnenkant van je wielen rijdt kun je dit proberen te verbeteren met de volgende 4 aandachtspunten en tips.

Als je dit vaak genoeg oefent zul je merken dat je na verloop van tijd wel recht op je skeelers staat.

Wanneer je overigens wél recht op je skeelers staat dan kun je deze oefeningen nog steeds goed gebruiken om te leren hoe je goed over de buitenkant van de wielen kunt skeeleren (ook wel supinatie genoemd) wat erg belangrijk is voor gevorderde skeeleraars.

#1: Begin je afzet vanuit het midden

Zorg ervoor dat je je “afzetbeen” goed terughaalt en de volgende slag en afzet vanuit het midden van je lichaam aanvangt.

Breng je knieën goed bij elkaar waarbij ze elkaar net wel of net niet raken, dit zorgt ervoor dat je je slag simpelweg niet scheefstaand kunt beginnen.

Wanneer je je slag bijvoorbeeld begint met je benen op 30 centimeter uit elkaar begint je been al scheef naar binnen en dit trek je gewoon niet meer recht tijdens de slag.

Bijkomend voordeel is dat je je gewicht eenvoudiger van de ene skeeler naar de andere brengt en veel efficiënter skeelert.

#2: Zorg voor een goede kniehoek

Zorg ervoor dat je knie zich recht boven je tenen bevindt met een kniehoek van ongeveer 90 graden bij het been waarop je glijdt.

Houd je gewicht op de bal van de voet terwijl je richting de afzet rolt en je andere been bijhaalt en overgaat op het andere been.

Dit is een van de belangrijkste redenen waarom je scheef op je skeelers staat, want als je je knieën niet genoeg buigt dan kan dat been het lichaamsgewicht niet goed dragen waardoor je scheef staat.

Stap 3# is alleen mogelijk wanneer je een goede kniehoek hebt, want hoe meer je je knieën buigt des te beter je in balans bent op 1 been.

Kniehoek met skeeleren

#3: Kies bewust de goede richting

Wanneer je je glijbeen goed gebogen hebt kun je de skeeler vanuit het midden bewust naar buiten sturen.

Pas aan het einde van de slag kun je je been scheef kantelen om vervolgens te proberen met alle wielen goed af te zetten en over te gaan op het andere been.

Als je dit volledig beheerst kun je proberen juist over de buitenkant de slag in te zetten en zo je snelheid en behendigheid te vergroten.

#4: Verander de positie van het frame

Deze tip is alleen van toepassing wanneer je scheef op je skeelers staat omdat de positie van het frame ten opzichte van de schoen verkeerd is.

Als de schoen bijvoorbeeld te veel naar buiten gemonteerd is zal het resultaat zijn dat je scheef naar binnen staat.

Is het frame echter te veel naar binnen geplaatst dan zul je weer scheef op de buitenkanten staan.

Het beste is om het frame exact in het midden van de skeelerschoen te monteren waardoor je recht boven je wielen staat.

Volg je progressie

Het werkt altijd ontzettend motiverend om je progressie goed in kaart te brengen.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door je bij aanvang te laten filmen en na een bepaalde tijd nog een keer om te zien hoe je er voor staat.

Skeeler zoals je normaal ook doet en laat vooral je benen filmen, probeer vervolgens de bovenstaande oefeningen en laat je na een aantal weken nog eens filmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *