Transponder

Transponder om enkel inline-skaterIn het skeeleren en schaatsen wordt al jaren gebruik gemaakt van transponders om tijden te registreren en te bepalen wie de winnaar is.

Een transponder is een klein apparaatje die je om de enkel bevestigt en een signaal uitzendt dat bij de finishlijn door een ontvanger wordt opgevangen.

Vanaf 2011 is het dragen van transponders tijdens skeelerwedstrijden verplicht, met uitzondering van de jongste pupillen.

Voordelen van de transponder

Het voordeel van gebruik van transponders is dat er (bijna) geen fouten worden gemaakt in de tijdsregistratie en de uitslag meteen bekend is.

Een uitzondering op deze regel kan zijn wanneer iemand gediskwalificeerd wordt en handmatig uit de uitslag wordt genomen.

Een ander groot voordeel is dat de rijder zelf alle statistieken, zoals gemiddelde snelheid, topsnelheid en rondetijden (indien van toepassing), van de wedstrijd kan bestuderen en ervan kan leren.

Transponders KNSB

KNSB logoHet dragen van transponders is dus door de KNSB verplicht gesteld tijdens geregistreerde skeeler- en schaatswedstrijden.

De KNSB maakt gebruik van het Mylaps transpondersysteem en elke wedstrijdrijder dient een transponder te kopen of te leasen.

Hiernaast moet je een 1,2 of 5-jarig abonnement met Mylaps afsluiten zodat jouw naam in de uitslag komt.

Het is wel van belang om je eigen transponder te dragen tijdens wedstrijden, anders wordt je meteen gediskwalificeerd.

Ben je je transponder vergeten dan kun je op wedstrijddagen gelukkig wel altijd een transponder lenen.

Prestatie uitlezen op je smartphone

Stopwatch in handOp diverse skeelerbanen in Nederland ligt het Mylaps systeem, waardoor je live of meteen na de training of wedstrijd meteen je rondetijden en statistieken kunt uitlezen via de Mylaps app op je smartphone.

Hierdoor is het ook interessant voor recreatieve inline-skaters die af en toe op een skeelerbaan rijden om een transponder te nemen, zodat je je vooruitgang kunt showen aan je vrienden.

Hoe je het ook wendt of keert de tijden van handmatig klokken met een stopwatch zijn voorbij, maar gelukkig weten we nu altijd zeker wie de winnaar is.