Relay

De relay is een onderdeel in het skeeleren dat op de piste verreden wordt. In Nederland wordt dit onderdeel ook wel ‘aflossing’ genoemd.

Relay

Relay skeelerenRelay is een estafetterace tussen teams van 2 tot 4 rijders die elkaar na elke ronde aflossen door zijn of haar teamgenoot op gang te duwen.

Doordat de rijder in de baan elke ronde wisselt is het één van de meest spectaculaire onderdelen.

Het kan tegelijkertijd één van de onoverzichtelijkste en rommeligste onderdelen in het inline-skaten zijn.

Aflossing

Zoals gezegd wordt elke rijder na elke ronde afgelost door een teamgenoot.

De aflossing is het moeilijkste moment tijdens de relay, omdat je snel uit balans kunt worden gebracht als je op hoge snelheid wordt geduwd. Hierdoor komen juist op het wisselmoment veel valpartijen voor.

Tijdens de ronde van de eerste rijder rijden de “vervangers” op het binnenterrein, waarna de vervangers op het rechte stuk in dezelfde volgorde van hun teamgenoten de baan opsturen.

Wanneer de eerste rijders dan ook de bocht uitkomen en op het rechte stuk rijden maken ook de vervangers snelheid en gaan ze diep in de skeelerhouding zitten en rollen recht vooruit.

Teamgenoot aanduwen

De eerste rijder duwt zijn of haar teamgenoot vervolgens met de handen op de onderrug, waarna deze rijder kan proberen het verschil te maken.

Tijdens officiele wedstrijden als ek’s en wk’s wordt de relay vaak verreden over 3.000 meter of 5.000 meter, dit komt op de piste dus neer op 15 en 25 ronden.

Aflossing inline-skating